kertész lesek - ETNO

  • .
  • 2009. augusztus 20.

Trafik

Tombol az idegenforgalmi szezon, a belváros ilyenkor a népek olvasztótégelye, a Váci utcában egy gombostűt sem lehet leejteni, hömpölyög a majd' megolvadt "tartalom". Átcsapunk a Vörösmarty téren, mint hullám a fejünk fölött, s hogy tökéletes legyen a képzavar, a Fehérhajó utcában kötünk ki.
A teraszt Etnónak hívják, ami a "népek konyhája" imázzsal (nem összetévesztendő a népkonyhával) igyekszik sikerre vinni a vendéglátást. A választék ennek megfelelően nemcsak szokásos magyar-osztrák- olasz háromszöget zár, távol-keleti, indiai kalandokat is ígér. Az étlapon az árakat is olvasni, a rózsaszín ingpulóverben feszítő személyzet udvarias, pillanatra sem jutna eszünkbe, hogy ez egy rosszhírű környék, legalábbis amikor fizetésre kerül sor. Itt szóba sem jöhet több százezres számla, bankautomatához kísérés vagy más lehúzó intézkedés. És nem csak azért, mert még nem szállt le az éj.

De mi sem részegedünk meg a borjúhúsos-tésztás erőlevestől (890 Ft), ami óriási tányérban érkezik. Csak mutatóban úszkál rajta némi petrezselyem, a mélyben pedig - mint az iszapban lakó halak - néhány ravioli (vagy tortellini?) bújik meg. Az aránytalanság közönségességgel párosul: hideg téli estéken szoktunk hasonlót összeállítani a konyhai maradékokból, ha az előre gyártott tészta már kevés egy adaghoz, viszont bőven van még levesporunk.

Valami hasonlót mondhatunk a penne arrabiatáról is (1790 Ft), azzal a különbséggel, hogy legalább nincsenek hiányos - szintén előre gyártott - készletek. De mintha az erősítést túlzásba vitték volna, a tésztát viszont tovább hagyták a forró vízben.

Indonéz csirkecurryvel mentenénk a helyzetet (2690 Ft), ami első látásra - főleg a piramisra formázott rizsnek köszönhetően - igazán pazar, ám a kóstolás után gyorsan kiderül, hogy az alapanyagokat illetően most is legfeljebb a szomszédos közért szolgáltatásait vehették igénybe. Curryszósz, gyorsrizs, ananászkonzerv... És magunk előtt látjuk a csirkemell hungarocell tálcáját is.

De úgy tűnik, a Budapestre látogató turistát nem izgatja mindez. A majdnem telt ház közönségének arcán semmiféle elégedetlenséget nem fedezhetünk fel, bár a napszemüveg tökéletes álca, a térképböngészés pedig sokkal izgalmasabb, mint holmi löncs. Egyébként tíz euróért odahaza sem kapnának különbet.

Figyelmébe ajánljuk