kertész lesek - Gémeskút - Sukoró

  • .
  • 2011. augusztus 18.

Trafik

"Itt igen jól érezheti magát a pihenni, fürödni, vízi-sportolni, horgászni, vadászni, lovagolni vágyó egyaránt. Télen pedig szánkózók és korcsolyázók hada élvezheti a tiszta levegőjű, csendes környezetet.
A kultúra iránt érdeklődők élvezhetik az egész nyarat átfogó programjait..." Lehet, hogy egyesek szerint ez a kis turisztikai beharangozó is azt bizonyítja, hogy itt kell parkolnia a volt miniszterelnököt szállító rabomobilnak, de ez legyen az ő bajuk. Sukoró valóban csodálatos - ahogy a Velencei-tó a Balaton kicsiben, Sukoró a mini Balaton-felvidék, ráadásul többnyire sallangmentesen. Itt várhatóan senki nem talál meg bennünket A bor filozófiájából vett frappáns idézetekkel, bár az is igaz, hogy a nádfedélkultuszt mintha egy kicsit túlzásba vinnék.

A Gémeskútnak nevezett, a Székesfehérvárra vezető főút mentén fekvő létesítményt meg úgy általában. A nemcsak vakító fehér homlokzata miatt eltéveszthetetlen panzió és étterem jóval nagyobb a környékbeli épületeknél, közvetlen környezetével a nyugdíjas és/vagy romantikus célközönség (mesterséges tavacska) és gyereksereg (igényes játszótér) kegyeit keresi, népszerűségének kulcsa azonban mégis a panorámás terasz, ahonnan a "szuper szélesvásznon" látni a Velencei-tavat. Ezek után teljesen érthetetlen, miért akasztottak ki elég feltűnő helyre egy "IV. osztály" táblácskát: vajon mitől lehet ilyen alacsonyan a léc?

Szerencsénkre ez a későbbiekben sem derült ki. Kellemes, barátságos felszolgálásban van részünk, attól viszont nem ájulunk el, hogy az adagok nagysága ugyanúgy átlagon felüli, mint az épület mérete. Az egyébként remek halászlé (1250 Ft) fele a bográcsban marad, a kitűnő túrós csuszát (850 Ft) ketten esszük meg, és az inkább csak átlagosnak mondható gesztenyével töltött csirke (1350 Ft) szintén kétszemélyes. Ugyanez áll az előételnek mondott, de desszertnek is beillő rántott banánra (1100 Ft), ami különlegessége ellenére sem tűnik különlegesnek. Végeredményben örülnünk kellene - ahogy láthatóan a vendégek java -, hogy "itt aztán senki nem marad éhesen", valahogy mégis keserűvé válik a falat, ha arra gondolunk, a következő úgyis szemétben köt ki. Jobb esetben dobozban, nejlonzacskóban.

De jó is lenne, ha ez volna a magyar vendéglátás mottója: "A tányéron a kevesebb mindig több." Igaz, ehhez közönség is kellene.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?