kertész lesek - SNIDLING/BALATONALMÁDI

  • .
  • 2010. július 29.

Trafik

Eddig úgy tudtuk, hogy a Balaton partján legfeljebb a naplemente tud újdonsággal szolgálni, a vendéglátásban mindent begyömöszölhetünk a lángossütő-lordok háza-becsali csárda háromszögbe. "Meglepetéssel nem szolgálhatunk - mondja az egyszeri főúr -, inkább a bográcsgulyást ajánlanám.
Esetleg a bécsis zsömlét. Tegnapi, de ehető."

Persze nem akarunk mi tisztiorvosokat, rokoni szálas szakácsokat és diákmunkaerőt emlegetni, különben is, látványos fejlődés tapasztalható errefelé mondjuk 1971-hez képest. Ám ami a különlegességeket illeti, a Balaton egyelőre az adósunk.

Ahogy az eddigiekből sejthették, ismerős képlet következik: a kivétel erősíti a szabályt. Az Almádiban található Snidling olyannyira szembemegy mindavval, amit eddig a balatoni vendéglátásról tudtunk vagy gondoltunk, hogy szinte szándékosságot sejtünk a dolog mögött. Noha az étterem frekventált helyen, a 71-es főút mentén, a Pest felől érkezőknek picivel a Ramada (korábban Auróra) szálló előtt található, még gyalogszerrel sem kelt feltűnést, nemhogy autósnak. A "cégtábla" alapján inkább zöldségesnek vagy virágboltnak gondolnánk, apró terasza - szerencsére - kerítés védelmében van. A felszolgálás barátságos, de nem bizalmaskodó. Egzotikus személyzetről nincs tudomásunk, a választék mégis - legalábbis olvasva - az indiai és a távol-keleti konyhát juttatja eszünkbe.

Az első falatok után viszont az jut eszünkbe, hogy mindent meg lehet tanulni. Eddig azt hittük, hogy ha nem "autentikus kéz" készíti a pudlát (ami voltaképpen indiai "lepény" csicseriborsólisztből), az legalább akkora szentségtörés, mint a kínai lacipecsenye. Ám az előételként kapott újhagymás-zöldborsós, mentolos-korianderes és paradicsomos csatnival (speciális indiai mártás) tálalt változat (650 Ft) után vélhetően egy újdelhi csehóban sem kérnék a panaszkönyvet. Épp akkora adag, hogy van időnk élvezni, épp annyira, hogy azért másnak is jusson hely. Például a gazpachónak (600 Ft), ami viszont spanyol specialitás, az uborka és a paradicsom (no meg rafinált fűszerek) találkozásából születő vagány leves. Noha vita van arról, hogy hidegen vagy melegen kell tálalni, most mindenképpen szerencsésebb a hideg változat, ami lényegesen jobb frissítőnek bizonyul a még korábban elfogyasztott csapolt világosnál. Főételnek zöld thai curryt (1850 Ft) kérünk, aminek semmi köze nincs az indiai curryhez, nem mintha baj lenne. Az ízeket illetően elsősorban a kókusztejmártás és a zöld chili játszik, ami az egyébként inkább édes párolt zöldségeket pont annyira "csípi meg", hogy még ne fájjon, sőt kimondottan kellemes legyen. A kör a házi készítésű brownie-val (320 Ft) és a florentin (450 Ft) nevű mandulás-tökmagos (!) grillázsszeleteléssel zárul be, és tényleg nincs más hátra, minthogy önfeledten dúdoljuk Harangozó Terivel: "Szeretném bejárni a Földnek minden zegzugát". Álmunk csak azután ér véget, hogy leereszkedünk a partra, és rendelünk egy narancs Fantát. Ötszázért.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.