kertész lesek - SNIDLING/BALATONALMÁDI

  • .
  • 2010. július 29.

Trafik

Eddig úgy tudtuk, hogy a Balaton partján legfeljebb a naplemente tud újdonsággal szolgálni, a vendéglátásban mindent begyömöszölhetünk a lángossütő-lordok háza-becsali csárda háromszögbe. "Meglepetéssel nem szolgálhatunk - mondja az egyszeri főúr -, inkább a bográcsgulyást ajánlanám.
Esetleg a bécsis zsömlét. Tegnapi, de ehető."

Persze nem akarunk mi tisztiorvosokat, rokoni szálas szakácsokat és diákmunkaerőt emlegetni, különben is, látványos fejlődés tapasztalható errefelé mondjuk 1971-hez képest. Ám ami a különlegességeket illeti, a Balaton egyelőre az adósunk.

Ahogy az eddigiekből sejthették, ismerős képlet következik: a kivétel erősíti a szabályt. Az Almádiban található Snidling olyannyira szembemegy mindavval, amit eddig a balatoni vendéglátásról tudtunk vagy gondoltunk, hogy szinte szándékosságot sejtünk a dolog mögött. Noha az étterem frekventált helyen, a 71-es főút mentén, a Pest felől érkezőknek picivel a Ramada (korábban Auróra) szálló előtt található, még gyalogszerrel sem kelt feltűnést, nemhogy autósnak. A "cégtábla" alapján inkább zöldségesnek vagy virágboltnak gondolnánk, apró terasza - szerencsére - kerítés védelmében van. A felszolgálás barátságos, de nem bizalmaskodó. Egzotikus személyzetről nincs tudomásunk, a választék mégis - legalábbis olvasva - az indiai és a távol-keleti konyhát juttatja eszünkbe.

Az első falatok után viszont az jut eszünkbe, hogy mindent meg lehet tanulni. Eddig azt hittük, hogy ha nem "autentikus kéz" készíti a pudlát (ami voltaképpen indiai "lepény" csicseriborsólisztből), az legalább akkora szentségtörés, mint a kínai lacipecsenye. Ám az előételként kapott újhagymás-zöldborsós, mentolos-korianderes és paradicsomos csatnival (speciális indiai mártás) tálalt változat (650 Ft) után vélhetően egy újdelhi csehóban sem kérnék a panaszkönyvet. Épp akkora adag, hogy van időnk élvezni, épp annyira, hogy azért másnak is jusson hely. Például a gazpachónak (600 Ft), ami viszont spanyol specialitás, az uborka és a paradicsom (no meg rafinált fűszerek) találkozásából születő vagány leves. Noha vita van arról, hogy hidegen vagy melegen kell tálalni, most mindenképpen szerencsésebb a hideg változat, ami lényegesen jobb frissítőnek bizonyul a még korábban elfogyasztott csapolt világosnál. Főételnek zöld thai curryt (1850 Ft) kérünk, aminek semmi köze nincs az indiai curryhez, nem mintha baj lenne. Az ízeket illetően elsősorban a kókusztejmártás és a zöld chili játszik, ami az egyébként inkább édes párolt zöldségeket pont annyira "csípi meg", hogy még ne fájjon, sőt kimondottan kellemes legyen. A kör a házi készítésű brownie-val (320 Ft) és a florentin (450 Ft) nevű mandulás-tökmagos (!) grillázsszeleteléssel zárul be, és tényleg nincs más hátra, minthogy önfeledten dúdoljuk Harangozó Terivel: "Szeretném bejárni a Földnek minden zegzugát". Álmunk csak azután ér véget, hogy leereszkedünk a partra, és rendelünk egy narancs Fantát. Ötszázért.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.