Tartalom

Narancs XVIII. évf. 12. szám (2006-03-23)

Publicisztika

Publicisztika

Szamár szenved?

Fellélegezhetnek azok, akiket napok óta a szívbaj kerülgetett: vajon lejátssza-e a két tábor a Pál utcai fiúk legendás fináléját?

Publicisztika

Vannak-e lejjebb is emberek?

Mivel az MSZP kezdettől optimista hangot ütött meg, a Fidesz meg e napokban kapcsolt pozitív üzemmódba, mi sem lóghatunk ki az általános bizakodásból.

Egotrip
Belpol

Belpol

Falvak kezében - Billegő körzetek: Várpalota

Veszprém megye 5. számú választókörzetében az elmúlt országgyűlési választások mindegyikén szoros eredmény született. 2002-ben a fideszes Gyapay Zoltán csak tíz szavazattal előzte meg szocialista ellenfelét. Idén várhatóan két hölgy között dől el a küzdelem.

Belpol

Két összeillő ember - Fidesz-kongresszus

XIX. kongresszusát tartotta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség. Kiadós konfettizápor meg ásatag tirádák közepette föltárult végre a párt ez idáig óvatosan elrekkentett programja, és debütált a gondolatébresztő Orbán-Mikola páros.

Külpol

Külpol

Mi mennyi? - Nigéria

Afrika legnépesebb országának 130 millió lakosa van. Vagy 150 millió. A mostani népszámlálás majd kideríti. Vagy nem deríti ki: már a számlálókörzetek kijelölését is véres zavargások kísérték. A békesség kedvéért az emberek nemzetiségi és vallási hovatartozását nem firtatják. Ez azonban édeskevés a békességhez.

Könyv
Film

Film

Ha túlélem - Aleksandar Zograf képregényrajzoló

Érdemes Budapestre jönnie a Belgrád melletti Pancsován élő Zografnak, aki a balkáni rémálom hátországának mindennapjairól szóló tudósításaival berajzolta magát a nyugati comics-elitbe, mert eddig valahányszor ezt tette, történelmi események következtek be. 1999-ben, óvóhelyi körülmények között mutatta be Life Under Sanctions (Élet a szankciók alatt) című sorozatát a Black Black Galériában, Milosevic bukásáig - azaz megjósolhatatlan ideig - nyitva hagyott határidővel (Narancs, 1999. július 22.), és lám, 549 nap után lebonthatták a tárlatot, a diktátor megbukott (Narancs, 2000. október 19.). Pár hete, első magyar kötete (Pszichonauta - Látomások a Balkánról) megjelenése alkalmából járt itt, a II. Képregényfesztiválon, és lám, röviddel hazatérte után meghalt Milosevic. Zograf (a könyvmásoló szerb szerzetesekre utaló művésznév jelentése kb. képíró) természetesen nem tudott erre nem reagálni, lapunknak küldött rajza a túloldalon látható. Az egykori fanzine-készítő (Kreten) és rockújságíró (Dzuboks) képregényei a jugó háború elején kezd-tek megjelenni az USA-ban, Franciaországban, Olaszországban.

Film

Egy este a varietében - Aurélia Thierrée

Interjúalanyunk a Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkezett fővárosunkba Aurélia oratóriuma című, a színháznak a cirkusz és a varieté elemeit ötvöző előadásával, amelyet édesanyja, Victoria Thierrée Chaplin rendezett, a világhírű filmszínész egyik leánya.

Film

"Jól szoktam dönteni" - Csákányi Eszter színésznő

Aki úgy döntött, hogy Kossuth-díjat kap, nem tett mást, mint megadott egy tartozást. A kiugrásokat könnyű észrevenni - az egyenletesen magas teljesítmény láttán hozzászokunk saját elismerő csettintésünkhöz. Csákányi súlyos személyisége, kivételes tehetsége a színpadon evidens. Egyetlen darab.

Zene

Zene

A táj emlékei - Konkoly Gyula és Cseke Szilárd kiállításai (képzőművészet)

Nem valószínű, hogy az amúgy a legkevésbé sem időszerű panteizmus reneszánszát jelezné a jelenkori magyar képzőművészetben a mára már igencsak megelevenedett tájképfestészet; nem hihető az sem, hogy a romanticizmus esetleg kortársias újraértelmezéséről lenne szó, vagy - más szempontból - Jean-Jacques Rousseau feltámasztásának vágya motoszkálna motívum gyanánt abban a néhány éve egyre erősebb tendenciában, melynek lényege valamifajta művészies-anakronisztikus, de tagadhatatlanul dekoratív, egyszersmind bölcselmes természetábrázolás.

Zene

Részletes amnézia - A holokauszt mint kiállítás

A holokausztról szóló kiállítás nem a holokauszt. A kiállítás egy konceptuális és struktúrába rendezett, látványként megjelenített reprezentáció. Akkor jó, ha nemcsak az eseménytörténetet, hanem a szakrális, szimbolikus és spirituális tartalmat is megmutatja, érzékelteti.

Zene

A mellékes - Spike Lee: A belső ember (film)

Bár korábban inkább a bűn légköre, mintsem az elkövetés módja uralta Spike Lee filmjeit, álmatlan éjszakákat azért nem okozott, hogy a mester figyelmét újabban nem a népek olvasztótégelyének működési zavarai, hanem a tökéletes bűntény dramaturgiai csavarjai kötötték le.

Zene

Álom, baráti áron - Megasztár

Immár harmadik évfolyamának hajrájánál tart a TV 2 "tehetségkutató" show-műsora; az érdeklődés, a kitüntető közfigyelem változatlannak mondható, ugyanúgy odavagyunk érte, mint az elején - márpedig ilyesmire alig akadt példa a kereskedelmi televíziózás mérsékelten változatos hazai történetében.

Színház

Színház

Halász Péter koporsójánál

Január végén, miután visszajött New Yorkból Budapestre - utoljára, búcsút venni -, Halász Péter megkért, hogy én is mondjak pár szót a Műcsarnokban, ahol február 6-án, hétfő este fölravataloztatja magát, és ahol este 10 órától mindenki elbúcsúzhat tőle.

Trafik
Tudomány

Tudomány

Hó alatt - Lavina

Évente sok ezren halnak meg különféle lavinákban, melyek anyaga lehet kő, sár vagy laza vulkáni anyag, de leggyakrabban mégis hó. Az efféle jelenségeket nem könnyű előre jelezni - annál egyszerűbb áldozatul esni. De miért is?

Lélek

Lélek

Gátlástalan kandeláberek - Tamás Gábor neurobiológus

"Újra kell interpretálni a neurobiológia egyik hipotézisét, az következik a kísérleteinkből" - mondja. Hogy mennyivel került közelebb az agykéregkutatás a gondolkodás megértéséhez, az a jövő titka. Az viszont biztos, hogy nagy port vert fel szegedi kutatócsoportjának januári publikációja (lásd Serkenj fel! című keretes írásunkat) a Science magazinban.