kulthírek

  • Narancs
  • 2006. március 30.

Trafik

kulthírek
Villanynarancs

VERSENY A TITANICON 31 ország 61 filmje, köztük 50 nagyjáték-, 8 doku- és 3 rövidfilm szerepel a március 30. és április 9. között immár 13. alkalommal megrendezendő Titanic Filmfesztiválon, melyen ezúttal első alkalommal osztanak díjat is: a 8000 euróval dotált, Hullámtörők névre keresztelt díjért kilenc alkotás verseng, a győztest nemzetközi zsűri választja ki. Magyar film nincs a fesztivál programjában, melynek részletei a www.titanicfilmfest.hu címen olvashatók.

NÉMET SZÍNÉSZ STASI MÚLTJA "Szégyen, amellyel együtt kell élnem" - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitung cikke szerint az 1964-ben Magdeburgban született Thomas Lawinky, aki 1987-től a berlini fal leomlásáig "Beckett" fedőnéven a keletnémet állambiztonsági szolgálat titkos segítője volt. A színész - aki februárban azzal kavart botrányt, hogy egy frankfurti Ionesco-premieren megsértette a Frankfurter Allgemeine Zeitung kritikusát - a katonaságnál és színművészeti főiskolás korában működött besúgóként.

DÍJ Dési András György és Móray Gábor A 639. baba című alko-tása nyerte a rövidfilmes fődíjat Brüsszelben, a Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválján. A Filmunio közlése szerint a 11 tévécsatorna által közösen adott díj lehetővé teszi, hogy a Murányi Tünde és Scherer Péter főszereplésével forgatott filmet Európa-szerte több mint 10 millió tévénéző ismerhesse meg, ugyanis az érintett adók (köztük az ARTE, a France 3, a RAI és a Channel 4) műsorra tűzik.

TERÉZ ANYA SZOBRA Mellszobrot állítanak Shkodra városában Teréz anyának. A Nobel-békedíj 1979-es kitüntetettje, az 1997-ben elhunyt albán származású apáca emlékműterve egyes muzulmán szervezetek szerint provokáció, de az ország első számú muzulmán vezetője, Selim Muca szerint ezek nem a vallási közösség hivatalos álláspontját képviselik. Teréz anyának egyébként Tiranában már van emlékműve, s a főváros nemzetközi repülőtere és egy nagy kórház is az ő nevét viseli.

ZENÉS GYÛRÛK URA Minden idők legdrágább színpadi produkciójaként mutatták be a torontói Princess of Wales színházban A Gyűrűk Ura című musicalt. A Tolkien-regény legújabb változata két rövid szünettel együtt több mint három és fél órán át nyűgözte le a premier közönségét - az első kiritikák azonban megosztottak, habár a látvány szinte mindenkit elégedettséggel tölthetett el. A több mint 25 millió dollárba került előadás zenéjét az indiai filmzeneszerzés egyik legnagyobb ásza, a képünkön látható AR Rahman, a hazánkban is többször koncertezett finn Värttinä együttes, valamint Christopher Nightinghale szerezte, a szövegkönyvet Shaun McKenna és a rendező Matthew Warchus írta, a díszletet és a jelmezeket Rob Howell tervezte. Gandalf szerepét a Tony-díj-nyertes kanadai Brent Carver, Frodó szerepét a fiatal brit James Loye alakítja. A show várhatóan jövőre települ át Londonba.

MEGHALT STANISLAW LEM A tudományos-fantasztikus irodalom 85 éves korában, Krakkóban elhunyt klasszikusa orvosi tanulmányai közepette, 1946-ban egy újságban, folytatásokban publikálta első prózai írásait (Czlowiek z Marsa - Ember a Marsról), első regénye, az Asztronauták 1951-ben jelent meg. Ezt követő művei - mindenekelőtt az 1972-ben Andrej Tarkovszkij (majd 2002-ben Steven Soderbergh) által megfilmesített, 1951-es Solaris és az 1965-ös Kiberiáda - révén a sci-fi irodalom legnagyobbjai közé került. Tudományos megalapozottságú és filozófiai mélységekbe hatoló, fantáziagazdag történeteit 41 nyelvre fordították le, művei világszerte 27 millió példányban keltek el. Az említetteken kívül magyarul olvasható A kudarc, a Csillagnapló, a Magellán-felhő, a Képzelt nagyság, a Visszatérés, A legyőzhetetlen, Az Úr hangja, a Pirx pilóta kalandjai (ebből magyar tévéjáték is készült), az Éden, A világűr csavargója, valamint esszéi: Szempillantás: az emberi civilizáció perspektívái; DiLEMmák: írások a 21. századból. Stanislaw Lem teljes science-fiction univerzuma címmel tavaly jelent meg a Szukits kiadó vaskos kötete. Az amerikai sci-fi írók szövetsége 1973-ban tagjai közé invitálta (képünk ebben az évben készült), de miután éles kritikával illette a műfaj amerikai teljesítményeit, hamar ki is tették a szűrét. 1982-ben, a hadiállapot idején elhagyta hazáját, előbb Berlinben, majd Bécsben élt, s csak 1988-ban tért vissza Lengyelországba.

BARTÓK, A HANGVERSENYTEREM A zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából Bozóki András miniszter kezdeményezésére Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremre keresztelték át a Művészetek Palotája koncerttermét. 2006-ban állami forrásból összesen 285 millió forint jut a jubileumi programokra, s az NKÖM további 180 millió forinttal támogatja a Bartókra és Mozartra épülő, április 2-ig zajló Budapesti Tavaszi Fesztivált és 100 millió forinttal a Miskolci "Bartók +" Operafesztivált. A Nemzeti Kulturális Alap idén és a következő két évben 60 millió forintot fordít a Bartók CD-összkiadás támogatására.

GYÁSZ 69 éves korában elhunyt André Szőts producer-rendező. Zsidó származása miatt családjával először a világháború idején menekült el Magyarországról, majd 1956-ban - egy sikertelen filmrendezői felvételi vizsgát követően - immár fiatal felnőtt fejjel ismét elhagyta az országot. Párizsban politikai tudományokat, Amerikában marketinget és finanszírozást tanult. A 60-as évek végétől a francia reklámfilmszakmában dolgozott, s rövidfilmeket, ipari filmeket, dokumentumfilmeket is készített. A rendszerváltás után tért csak vissza, cannes-i nyertes és Oscar-díjas producerként: az általa gyártott, Jean-Paul Rappaneau által rendezett és Gerard Depardieu főszereplésével forgatott Cyrano jelmeztervezője, Franca Squarciapino kapott Oscart 1991-ben, 1990-ben pedig, Cannes-ban Depardieu és Pierre Lhomme operatőr örülhetett. Szintén Depardieu főszereplésével, de már részben Magyarországon gyártotta Napóleon című tévéfilmsorozatát. Előkészítés alatt lévő francia-angol-magyar produkciója, a Kincses sziget áprilisra kitűzött forgatását már nem élte meg. Önéletrajzi ihletésű regénye Az északi szél címmel jelent meg.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.