kulthírek

  • Narancs
  • 2006. július 27.

Trafik

kulthírek

BESZT A Priznic című előadással Szabó Réka Társulata nyerte az első ízben odaítélt BESZT-díjat, melyet a Befogadó Színházak Társulásának tagjai alapítottak, s mostantól kezdve minden évben a Szegedi Alternatív Színházi Szemle versenyprogramjában szereplő, legjobb előadást kívánják elismerni vele. A díj adományozói öt előadásból álló vidéki turné anyagi hátterének biztosítását vállalják, 500ezer forint értékben. (A szegedi fesztiválról lásd cikkünket a 30-31. oldalon.)

OS MUTANTES Közel harminc évvel a feloszlása után, londoni starttal amerikai turnéra indult az Os Mutantes: a S-o Pauló-i rockzenekar a 60-as évek végé-nek pszichedéliáját vegyítette brazil zenei elemekkel. A zenekar nevét címként viselő, 1968-as albumot a korszak klasszikusai között tartják számon.

MOZART SALZBURGBAN A mester összes operáját bemutatják a héten kezdődött Salzburgi Ünnepi Játékokon: mind a huszonkettőt előadják legalább egyszer, a népszerűbbeket többször is.

GYÁSZ 87 éves korában elhunyt Gérard Oury francia filmrendező. Legnagyobb sikere az 1966-os Kis kiruccanás volt - 17 millióan látták Franciaországban, amit csak a Titanic döntött meg 32 évvel később. Olyan komikusokkal dolgozott, mint Louis de Funés és Bourvil, Belmondo és David Niven. Utolsó filmjét (Le Schpountz) 1999-ben készítette.

THOMAS PYNCHON ÚJ REGÉNYE Csaknem évtizednyi szünet, az 1997-es Mason & Dixon után, az év végén új regénnyel jelentkezik Thomas Pynchon: az amerikai posztmodern irodalom egyik legjelentősebb szerzőjének új műve, az Against the Day legalább 900 oldalas lesz, és állítólag az 1893-tól az első világháború utánig terjedő időszakot öleli át - de ezt nem kell készpénznek venni, mert a 69 éves író legendásan kerüli a nyilvánosságot, így minden róla megjelenő információ fenntartással kezelendő. (Pynchon magyarul: A 49-es tétel kiáltása; Entrópia.)

THRILLERVILÁG Jövő májusban lesz Ian Fleming születésének századik évfordulója, s a jeles dátumhoz közeledvén az író hagyatékát gondozó családi vállalkozás bejelentette: új James Bond-regényt adnak ki - vadonatújat. Fleming leghíresebb teremtménye, a 007-es ügynök új kalandjait egy egyelőre meg nem nevezett, ámde annál ismertebb és megbecsültebb szerzővel íratták meg. Kilétét majd csak a könyv megjelenésekor fedik fel. A fekete-fehér fotón látható Ian Fleming 1964-ben bekövetkezett haláláig tizennégy Bond-kötetet írt, közülük több magyarul is olvasható (Casino Royale; Dr. No; Csak kétszer élsz; A gyémánt örök; Goldfinger). Az évforduló alkalmából egy kiállítást is terveznek az író kalandos életéről.

78 éves korában elhunyt Ed McBain: a színes képünkön látható amerikai író bűnügyi történetei világszerte százmillió fölötti példányszámban keltek el. Salvatore Lombino néven született New Yorkban, először Evan Hunter néven próbálkozott, de első igazi sikerét már mint Ed McBain aratta 1956-ban publikált Cop Hater című krimijével. Több mint száz regénye közül leginkább a 87. körzetben játszódó történetek köthetők hozzá, melyek a rendőri nyomozás fázisainak végigkövetésével számos tévékrimi-sorozatnak adtak mintát (magyarul, többek között: Utolsó tánc a 87-es körzetben; A 87-es körzet: éjszakai ügyelet). Utolsó 87-es sztorija idén jelenik meg Learning To Kill címen. Forgatókönyveket is írt, például Hitchcock Madarak című filmje számára. Még Evan Hunter néven írott bestsellere, a Blackboard Jungle moziváltozata tette világhírűvé Bill Haley slágerét, a Rock Around The Clockot.

88 éves korában elhunyt Mickey (sz. Frank Morrison) Spillane, az amerikai krimi másik mestere. Sokmilliós olvasótáborát első bestsellerével (I, the Jury), még az FBI-nál dolgozva, 1947-ben kezdte meghódítani, életre keltve több művében is (pl. Enyém a bosszú) visszatérő detektívhősét, Mike Hammert. Több könyvéből film készült (Kiss Me Deadly), sőt a tévésorozatként is futó Hammer-történetek egyikében (The Girl Hunters) ő maga alakította a nyomozót.

A NAGY KLIP Augusztus 1-jén, a tévécsatorna elindulásának 25. évfordulóján sugározza első ízben a Music TV minden idők leghosszabb videoklipjét, a The Streets művésznéven szereplő Mike Skinner új számát, melyet CD-n is kihoznak majd egy AIDS-ellenes alapítvány javára. (Az eddigi leghosszabb Michael Jackson 18 perces Thrillerje volt.) A brit rapper klipjét Alistair Siddons rendezte, a képi alapanyagot pedig az MTV öt fiatal nézője szolgáltatta, akiknek az volt a dolguk, hogy a kamerával vegyenek föl bármit, amit akarnak - az általuk rögzítettek Skinner szövegére is inspirálóan hatottak. A brit rapet megújító The Streets első albuma, az Original Pirate Material 2002-ben jelent meg, egy évvel később az A Grand Don't Come For Free már a lista élén debütált - s ugyanezt vitte véghez idén áprilisban harmadik albuma, a The Hardest Way To Make An Easy Living is.

MAGYAR FILMEK VELENCÉBEN, LOCARN"BAN 1985 óta, amikor A tanítványok, Bereményi Géza filmje kapott meghívást, első ízben fordul elő, hogy magyar alkotás is szerepel a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A Magyar Filmunió közleménye szerint Nemes Gyula műve, az Egyetleneim a Kritikusok Hete keretében a nemzetközi kritikusok díjáért, valamint a fesztivál legjobb első filmjének járó díjért, a Jövő Oroszlánjáért is versenybe száll. Az idei Magyar Filmszemlén már vetített Egyetleneim az augusztus 30-án kezdődő fesztivállal egy időben kerül a hazai mozikba. A prágai filmfőiskolán, a FAMU-n Vera Chytilova és Karel Vachek osztályában tanult Nemes Gyula diplomamunkaként készítette a filmet, melyben szerepet kapott a hasonló című regényt (Narancs-kritika: 2003. május 8.) és részben a forgatókönyvet író Beregi Tamás is (aki kötete végén "Gyulának" mondott köszönetet a címért). A szerelmeit kereső fiút Kovács Krisztián, az egyik egyetlent Tóth Orsi alakítja.

Két magyar filmet, Mészáros Péter Kythéra és Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című alkotását hívták meg az augusztus 2-án kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra. Mészárosé a Napjaink Filmművészei szekcióban, Szemzőé a Kritikusok Hetén mutatkozik be.

Mindhárom film producere Durst György.

Figyelmébe ajánljuk