kulthírek

  • Narancs
  • 2006. július 20.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 76 éves korában elhunyt Beney Zsuzsa költő, regény- és esszéíró, tanár. Orvosként diplomázott, s hivatását nem is hagyta ott az irodalom kedvéért. Első verseskötete, a Tűzföld 1972-ben jelent meg, válogatott verseit Tűzföldi táj címmel publikálta 1990-ben. József Attila-tanulmányok című kötetét 1989-ben, egy évvel József Attila-díja előtt tette közzé, esszégyűjteményeit 1973-ban (Ikertanulmányok) és 1993-ban (Szó és csend között). (Lásd nekrológunkat a 29. oldalon.)

98 éves korában elhunyt Raja Rao: az angolul író indai írók egyik legkiválóbbika 30 éves korában, 1938-ban jelentkezett a Gandhi vezette függetlenségi mozgalom Indiájába vezető első regényével, a magyarul 1979-ben kiadott Kanthapurával. Többi kötete (The Serpent and the Rope; That Cat and Shakespeare; Comrade Kirillov; The Chessmaster and His Moves; The Great Indian Way) nem olvasható magyarul.

57 éves korában meghalt Bratka László költő, író, műfordító. Textiltechnikusi végzettségével tibetológiát tanult, s az orosz irodalom olyan nagyságait fordította, mint Vladimir Nabokov, Viktor Jerofejev, Viktor Pelevin, Vlagyimir Szorokin, Oszip Mandelstam, Mihail Zoscsenko vagy Valerij Popov. Első verskötete (Verseim idegen tájban) 1982-ben jelent meg, válogatott versei és új írásai (Hétpecsétes város levéltáraiban) 2003-ban. Gothár Péterrel együtt írta a Haggyállógva Vászka című film forgatókönyvét.

ÚJRA BERLINBEN A LOVE PARADE Kétévi szünet után szombaton újra Berlinben dübörgött minden technofesztiválok prototípusa, a Love Parade: a focivébé után feldobott német főváros központjában 1,2 millióan buliztak a The Love is Back mottó jegyében - de első ízben az alapító dj Dr. Motte nélkül. Az 1989-ben indult Love Parade 1999-ben ért a csúcsra 1,5 millió résztvevővel. A finanszírozási problémát idén egy fitneszklubhálózat támogatása oldotta meg. A DPA hírügynökség jelentése szerint 556 főt kellett kórházba szállítani, a rendőrség 41 főt állított elő.

MONTREUX 40 ÉVE 40. alkalommal rendezték meg június 30. és július 15. között a Montreux Jazz Festivalt, a kontinens egyik legjelentősebb és legeklektikusabb zenei seregszemléjét. Néhány név az idei fellépők sorából: Ornette Coleman, Iggy Pop, Omara Portuondo, The Strokes, B. B. King, Chaka Khan, Massive Attack, Robert Plant, Paco de Lucia, Solomon Burke, Morrissey, Mory Kanté, Sergio Mendes, Angelique Kidjo, Santana, Herbie Hancock, Chick Corea, Taj Mahal, Charles Lloyd, Al Jarreau, Van Morrison, Sting, Gnarls Barkley, Deep Purple. S köztük volt Szőke Nikoletta is: a 23 éves énekesnő a Jazzclusive, azaz Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (basszus) és Mohay András (dob) kíséretében tért vissza a svájci városba, ahol két éve énekesversenyt nyert (a 2500 férőhelyes Casino Barriére-ben játszottak, legközelebbi itthoni fellépésük: július 21., Zsámbék).

Montreux fizető közönsége átlépte a százezres határt, ami jót tett a fesztivál mérlegének - 2002-ben még 750 ezer frank hiánnyal zártak, ezután az alapító, Claude Nobs pénzügyi segítségért folyamodott Vaud kantonhoz. A most 70 éves Nobs 1967-ben 10 ezer frankból indította el a fesztivált (az idei költségvetés 18,2 millió), amihez az biztosította a hátteret, hogy 1964-ben ő hozta át elsőként Montreux-be és az európai kontinensre a Rolling Stonest. Illusztrációnkon a fesztivál 1968-as és idei plakátja között az 1986-os, Keith Haring-től.

AZ ELS' SHAKESPEARE ÖSSZES 1,6 millió fontról indult a licit, 2,8 milliónál csapott le a kalapács a Sotheby's londoni árverésén, ahol egy névtelenségét őrző ügyfele megbízásából egy könyvkereskedő megszerezte Shakespeare összegyűjtött drámáinak első kiadását - igaz, a Christie's New York-i aukcióján, 2001-ben elért 6,2 millió dolláros rekordárnál olcsóbban. A First Folio néven ismert, 1623-ban, Shakespeare halála után hét évvel nyomtatott kötetből legfeljebb 750 példány készült, ezeknek kb. a harmada van meg, sok köztük a hiányos, és ritkán kerül piacra. Páratlan jelentősége abban áll, hogy a művek fele, 18 darab itt jelent meg első ízben nyomtatásban. A most elkelt, hiánytalan példányt a Dr Williams's Library kínálta eladásra, a bevételt a teológiai kiadványokat gyűjtő londoni könyvtár fenntartására és gyűjteményére fordítják.

MEGHALT SYD BARRETT Cukorbetegség okozta problémák következtében elhunyt Syd (sz. Roger) Barrett, a Pink Floyd alapító gitárosa és szerzője. 60 éves volt. Az első három év meghatározó egyénisége 1968-ban szállt ki LSD-addikciója miatt, helyére David Gilmour állt. Mindössze három szólóalbumot készített (The Madcap Laughs, 1970; Barrett, 1970; Opel, 1989, archív anyaggal). 30 éve visszavonultan élt Cambridge-ben, édesanyja gondoskodott róla. A Shine On You Crazy Diamondot hozzá írta a Pink Floyd, s a tavalyi Live8-fellépésen neki dedikálták a Wish You Were Here-t. Képeink 1967-ben és 2001-ben készültek.

SZOT-SZÁLL": CIVIL GY'ZELEM Megállapodott a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) és az egykori rózsadombi SZOT-üdülőt luxuslakóházzá fejlesztő Pro-Hill Kft., hogy az épület nem lesz magasabb eredeti, hétszintes mivoltánál (előzmények: Mindig magasabbra, Narancs, február 16.). A BVA tavaly júniusban perre ment a világörökségi panoráma védelmére hivatkozva, de a közigazgatási hivatal nem fogadta el ügyfélnek. A Magyarországon is érvényes aarhusi egyezmény alapján azonban a Fővárosi Bíróság precedensértékű ítélete elismerte a civilek beleszólási jogát, és a Pro-Hillt a velük való megállapodásra késztette. Így a tervezettnél két szinttel alacsonyabb lesz a ház, ami azért a beruházó szerint a milliárdos veszteség ellenére is nyereséges üzlet lesz.

Figyelmébe ajánljuk