kulthírek

  • .
  • 2007. szeptember 13.

Trafik

kulthírek
TAXIDERMIA, NINCS KEGYELEM Pálfi György Taxidermiáját nevezi Magyarország a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjáért zajló versenybe. Így, ha január 22-én az összes ország által nevezett filmek közül a díjra jelölt öt alkotást kiválasztó Los Angeles-i Filmakadémia képviselői is úgy akarják, a Parti Nagy Lajos írásaiból készült Taxidermiát fotografáló Pohárnok Gergely lehet az első ex-narancsos Oscar-jelölt.

A 2007-es Európai Filmdíjért Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotását küldi csatába Magyarország. Konkurensei között van A csapda című szerb-német-magyar koprodukció, melyet Srdan Golubovic rendezett, magyar producere pedig Kántor László.

ELHUNYT PAVAROTTI Százezren rótták le tiszteletüket Modenában a 71 éves korában, rákbetegségben elhunyt Luciano Pavarotti holtteste előtt. Az utóbbi évtizedek legnépszerűbb olasz tenorja több mint 100 millió lemezt adott el karrierjének kezdete, az 1960-as évek óta, s az első muzsikus volt, aki klasszikus zenei albumot a poplisták élére juttatott. Utolsó nyilvános hangversenyét tavaly februárban adta a torinói téli olimpia megnyitóján, ahol a Nessum dormát énekelte Puccini Turandotjából, ami szintén az ő előadásában lett az 1990-es olaszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos zenéje. (Nekrológunk az e heti számban)

FRINGE-REKORD A tavalyi eredményen 10 százalékot javítva 1,7 millió darab jegyet adtak el az edinburghi Fringe - az Edinburgh International Festival "magasművészeti" programjai mellé szervezett "alternatív" rendezvénysorozat - több mint 2000 előadására, köztük Kálloy Molnár Péter Unplugged Poetry című műsorára.

ROCKFESZTIVÁL KÍNÁBAN A Nine Inch Nails és a Public Enemy volt a két fő attrakciója a pekingi Chaoyang Parkban rendezett kétnapos fesztiválnak, ahol fellépett a legnagyobb - és időnként betiltott - kínai rocksztár, Cui Jian, valamint Marky Ramone, a New York Dolls, a svéd Mando Diao és több japán zenekar is.

GYÁSZ "Amit a hetvenes évek eleje óta művel Csernus, hát az káprázatos. Még Nyugaton sem tudják, mekkora nagy dolgok az ő képei, korszakai. Alighanem meg kell halnia ahhoz, hogy a külvilág egyszer csak képes legyen megállapítani: ez a festő nem csak technikai tudás dolgában állítható Picasso mellé. Tudott valamit, amit a potens katalán se. Ismerte a poklot - írta blogján Kornis Mihály még tavaly, a KogArt-házban rendezett retrospektív kiállítás kapcsán. - Ady Endre fogja átölelni Csernust elsőként, elébe sietve a Parnasszuson, látom." A Bernáth Aurél osztályában diplomázott s második Munkácsy-díjának átvétele után egy évvel, 1964-ben Párizsba települt, tíz éve Kossuth-díjjal kitüntetett festőművész a múlt héten, 80 éves korában elhunyt a francia fővárosban. Illusztrációnkon Hármas önarcképe, 2004-ből.

Szinte vele egy időben hunyt el 66 éves korában, súlyos betegség után Néray Katalin, a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. A Széchenyi-díjas művészettörténész épp abban az időszakban, 1982-1992 között ('84-től igazgatóként) dolgozott a Műcsarnokban, amikor a politikával párhuzamosan a művészeti szcéna is egyre nyitottabban működhetett - ebben éppúgy elévülhetetlen szerepet játszott, mint amilyen látványos jelzése volt a változásnak az, hogy 1989-ben, emigrálása után évtizedekkel épp az általa vezetett intézményben állíthatott ki először Csernus Tibor.

GERHARD RICHTER: ABLAK A DÓMBAN A katedrális és a város egyaránt gazdagodott - fogalmazott Fritz Schramma polgármester, miután a kölni dóm déli szárnyában fölavatták a Gerhard Richter által tervezett, 110 négyzetméteres, 11 200 színes üveglapból álló ablakot. Az eredeti a világháború során elpusztult, s mivel nem találtak a rekonstruáláshoz alapul szolgáló dokumentációt, az 1950-es években egyszerű és csaknem teljesen átlátszó üveggel helyettesítették, amely azonban túl sok fényt engedett be a templomba. Az, hogy a gótikus hagyománytól eltérően nem valamely biblikus jelenet, hanem nonfiguratív mintázat került a helyére, heves vita után dőlt el az illetékes bizottságban - a helyi lap szerint a figurális ábrázolást pártoló Joachim Meisner kölni érsek legszívesebben leállíttatta volna a munkálatokat, s az avatáson sem vett részt, állítólag korábban lekötött lengyel útja miatt.

A Drezdában született, Kölnben élő, 75 éves Richter a kortárs német képzőművészet egyik legjelentősebb alakja. Az üvegablak tervét ingyen készítette el, a kivitelezés 370 ezer eurós költségét közadakozásból fedezték. A hiperrealista és absztrakt képeiről egyaránt ismert festőművész a dóm ablakának megtervezéséhez 4096 Farben című, 1974-ben készült munkájából merített inspirációt: most "csak" 72 színt választott ki, ezek kaleidoszkópszerű szétszórásához számítógép segítségét vette igénybe, majd a szimmetrikusan rendezett káosz kedvéért tükrözte őket. A munkafázisok nyomon követhetők a kölni Ludwig Museum január 13-ig nyitva tartó kiállításán, ahol az említett 1974-es művön és a mostani terveken kívül látható a dóm ablakának tervezése nyomán készült, 4900 Farben című, 6,5 négyzetméteres új képe is.

VELENCE: ANG LEE NYERT Két évvel a Brokeback Mountain - Túl a barátságon sikere után Se, Jie (angol verzióban Lust, Caution) című, hosszú szexjelenetekkel teljes, a második világháború idején, Sanghajban játszódó thrillerjével ezúttal is a tajvani Ang Lee nyerte el a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon. Nem hiányzik az erőszak és a szex a legjobb rendezőként Ezüst Oroszlánnal jutalmazott Brian De Palma Redacted című alkotásából sem. A zsűri különdíjat szavazott meg a tunéziai Abdellatif Kechiche és az amerikai Todd Haynes alkotásainak (La Graine et le mulet, ill. I'm Not There) - utóbbi egyik szereplője, a Bob Dylant megszemélyesítő hat színész egyike, Cate Blanchett nyerte a legjobb női alakítás díját, a legjobb férfiszínészi teljesítményért pedig Brad Pitt vehetett át díjat (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). Életművéért az eddigi legifjabb ilyen kitüntetett, a 49 éves Tim Burton, valamint Bernardo Bertolucci és Nyikita Mihalkov kapott elismerést.

Figyelmébe ajánljuk