Tartalom

Narancs XIX. évf. 37. szám (2007-09-13)

Publicisztika

Publicisztika

A nyelvromlás virágai (Modern Talking Back)

Nyelvromlás nincs, mondja a kor, amelyben történetesen élünk, és mondja a korral Nádasdy Ádám, aki történetesen sokat tud a nyelvről. A kor hatalma és a nyelvész tudása előtt meghajolva a dolgot ezzel elintézettnek is tekinthetné az ember, ha elhinné, hogy itt hatalmi és nyelvi kérdésről van szó, vagyis ha az idők szavára hallgatva elfogadná, hogy mint mindig, most is a hatalomé és a nyelvé az utolsó szó.

Egotrip

Egotrip

Ekotrip (Felelős hitelezés)

Felelős hitelezés Amerikában fizetésképtelenné vált néhány tízezer adós, ennek nyomán befuccsolt néhány tucat amerikai jelzálog-hitelező, és máris a feje tetejére állt a világ: bárki bármelyik földrészen retteghet attól, hogy az évek során összehozott megtakarítása vagy aktuális jövedelme veszít az értékéből.

A szerk.

A szerk.

Mindent vissza!

Augusztus 29-én véget ért a műsor: ötéves eljárás után a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellbírságait. A 7 milliárd forintos rekordbüntetést öt autópálya-építő cégre - Strabag, Betonút, Debmút, Hídépítő, Egút - rótták ki, mivel az M7-esre és az M3-asra kiírt közbeszerzési eljárásban előre ledumálták az árakat, meg azt, hogy ki kinek lesz az alvállalkozója. (A GVH becslései szerint 2000-2006 között 220 milliárd forint ugrott ekképp a közös kasszából.)

A szerk.

Elvisz az uklad

A lengyel választási kampány legfrissebb, a nemzetközi sajtó érdeklődésére méltán számot tartó híre, hogy Lyzwinski képviselőnek (Önvédelem) egyes állítások szerint súlyos, régóta tartó merevedési zavarai vannak.

Belpol

Belpol

Vándorol a híradóarchívum: Alapos előkészítés

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) videoarchívumának rendszergazdája a sajtótájékoztató végén lenyomott egy gombot. Ezzel elindított egy olyan egyirányú adatfeltöltést, melynek eredményeként a Nemzeti AudioVizuális Archívumnál (NAVA) az ottani rendszerrel nem kompatibilis híradófolyam keletkezik.

Belpol

Múzeumigazgató-menesztés: Virtuális iparművészeti

Augusztus 30-án váratlanul felmentették az Iparművészeti Múzeum (IMM) főigazgatóját, Takács Imrét és gazdasági vezetőjét, Zádor Tamást. Az egy héttel később kiszivárgott minisztériumi indoklás távolról sem ad kielégítő magyarázatot arra, miért kellett menni mindkettejüknek.

Belpol

Õszöd és a 2006-os kampányígéretek: Egymásra figyelve

Közel egy éve került nyilvánosságra és okozott jelentős turbulenciát a balatonőszödi beszéd. Az ellenzék azóta is persona non gratának tekinti Gyurcsány Ferencet, azt állítva, hogy a kormányfő hazugságokkal jutott hatalomra tavaly áprilisban. De pontosan ki és mit is ígért a 2006-os kampányban? Az alábbiakban az ígérgetések folyamatát próbáljuk rekonstruálni.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Harira - hagyományos marokkói ünnepi leves

Az arab világ egyik legjelentősebb ünnepe az iszlám holdév kilencedik hónapjára eső ramadán. Az önfegyelem erősítését és testi-lelki megtisztulást szolgáló harmincnapos böjt alatt (idén szeptember 13-án kezdődik) a hívőknek napkeltétől naplementéig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk (tiltott továbbá a dohányzás és a szex is).

Trafik

csontzene - Goethe Mahlert hallgat

Thomas Hampson fellépése lesz a következő hét nagy eseménye, a világhírű bariton Wolfram Riger zongorakíséretével Liszt- és Mahler-dalokat ad elő, utóbbitól a Vándorlegény-dalokat és A fiú csodakürtje ciklus darabjait (MűPa, szeptember 16.). De persze megint Goethével enyhítjük a dekadens bécsi zeneszerző nyűgölődéseit.

Trafik

étel, hordó - BIRDLAND

Tekintettel tömegiszonyunkra, a Liszt Ferenc térnek még a környékét is kerültük, ám a hirtelen jött november a malmunkra hajtotta az esővizet. Igaz, hogy kertészkedésről szó sem lehetett, lesről annál inkább.

Trafik

tévésmaci - Rozsomák pizsamák

A ládagyárról tényleg mindenkinek az Egészséges erotika jut az eszébe? E heti találós kérdésünk Goethéhez kapcsolódik, kedves nézőink. Ki volt ő és honnan jutott eszembe? 1.

Könyv

Könyv

Szent Imre-év, 1930: A liliomos herceg

A magyar katolikusok idén ünneplik Szent Imre herceg születésének millenniumát. Székesfehérvárott reprezentatív kiállítás emlékezik meg az Árpád-házi szent kultuszának elmúlt ezer évéről, s így arról a jubileumi ünnepségsorozatról is, amely a neobarokk Horthy-korszak egyik legfényesebb demonstrációja volt.

Zene

Zene

Élet, habos torta - Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony (könyv)

A "lányregény" minősítéssel a tettesek nyilván tőrt forgatnak egy komoly szándékú szerző szívében, és az olvasókra nézve sem túl hízelgő, ennek ellenére amióta csak a regény divatban van, a "lány megtalálja az igazit" témájú történetekből mindig is bő kínálat állt a széles olvasótábor rendelkezésére.

Zene

Diszkógömb alatt - Rilo Kiley: Under The Blacklight (lemez)

Ugyan a Rilo Kiley nevéről alighanem csupán maroknyi ember asszociál bármire is idehaza, az 1998-ban alakult Los Angeles-i zenekar zenéjét valójában mégis többen ismerhetik ebben az országban, mint szinte bármely más kortárs, a fősodor felé evező, de még távolról sem abban ringatózó amerikai alternatív bandáét.

Zene

Onnan is kivesznek - Digitalism: Idealism (lemez)

A Digitalism elektroduót három éve hozta tető alá két hamburgi illetőségű fiatalember: a Palermo Disko Machine néven is alkotó Jens Moelle és a török származású Ismail Tüfekci. Hamarosan kiadót is találtak maguknak, érdeklődésüknek megfelelően persze franciát: lemezeiket a jónevű Kitsune kiadónál publikálják, mely amúgy az új, speciálisan francia elektrohangzás egyik zászlóshajója.

Zene

Szökőút - Jörg Kalt: Törésteszt (film)

Bécsben járunk, a tízek uniós csatlakozása előtti héten. Ezt azért fontos tudatni, mert én például sokáig abban a hitben meredtem a vászonra, hogy valami fatális tévedésből kifolyólag a múltkor tárgyalt Valami boldogságra (Köpök a saratokra!, Magyar Narancs, 2007. augusztus 23. - ts) ültem be megint.

Film

Film

"Csak megélem, és élek belőle" (Kiss Judit Ágnes költő)

Az ELTE bölcsészkarán magyar, a Színművészeti Egyetemen drámatanári, a Pécsi Tudományegyetemen oboa szakot végzett. Első kötete Irgalmasvérnő címmel 2006-ban jelent meg, aztán Junior Parnasszus-díjat, Mozgó Világ Nívódíjat és Artisjus Irodalmi Díjat kapott.

Film

Egy szicíliai New Yorkból

Martin Scorsese filmrendező

Az Aljas utcák, a Taxisofőr, a New York, New York, a Dühöngő bika, a Lidérces órák, a Krisztus utolsó megkísértése, a Nagymenők, A rettegés foka, Az ártatlanság kora, a Casino, a Kundun, a New York bandái, az Aviátor, A tégla 65 éves, szicíliai származású, immáron Oscar-díjas alkotója a cannes-i Carlton Hotel szalonjában állt rendelkezésünkre egy kimerítő életműinterjú erejéig. A maestro Taxisofőrje pedig épp most jelenik meg Magyarországon DVD-n.

Lokál

Lokál

Temze-parti beach boys: A törvénytelen csikk

Július elseje óta Angliában nemhogy a pubokban, de még egy fedett buszmegállóban sem lehet büntetlenül dohányozni. Londonban eközben a Temze-partot elfoglalta néhány fiatal partizán - igaz, nem csak dohányozni mentek.

Lokál

Koppenhágai csaták: Démonok és barikádok

Ruth Evensen közvetlenül kapja az útmutatásokat istentől, ennélfogva könnyen igazodik el nehéz döntési helyzetekben. Faderhuset, "Az Atya Háza", ez a neve a fundamentalista keresztény szektának, amelyet vezet, és amely megvett, majd lebontatott egy házfoglalók által működtetett ifjúsági találkozóhelyet.

Tudomány
Tranzit

Tranzit

Narancsba borulnak a pálmafák - Amerika útmenti építészete (kiállítás)

Ilyen nincs! Vagy minden igaz, amit a Hungária együttes valaha is állított. Persze jó kis ródmúvizásra készültünk, minden adott volt: a múlt héten olvastuk épp itt, hogy most ötvenéves a Kerouac-könyv, az Úton, este adja a tévé a Szelíd motorosokat, bár az kicsit gyanús, hogy a kiállítóhelyiség forgatagában nem látjuk sehol Vágvölgyi B. Andrást - biztos már elment.