kulthírek

  • .
  • 2007. október 25.

Trafik

kulthírek
CANTAT SZABAD Büntetésének felét letöltvén elhagyhatta a börtönt Bertrand Cantat: a Noir Désir 43 éves énekesét barátnője, Marie Trintignant színésznő megöléséért ítélték el, miután 2003 júliusában, egy vilniusi szállodai szobában tragikusan végződött a veszekedésük. Cantat először Litvániában ült, majd egy francia börtönbe szállították. Az általa fizetett kártérítés egy részét a Noir Désir nélküle rögzített élő albumának bevételei fedezték. A La Meute elnevezésű feminista szervezet szerint Cantat szabadlábra helyezése azt üzeni a nőket bántalmazó férfiaknak, hogy viszonylag könnyen megúszhatják.

KONCERT DARFURÉRT A Darfurban is tevékenykedő Islamic Relief segélyszervezet támogatását szolgálja a vasárnapi jótékony koncert, amelyet olyan előadók részvételével rendeztek a londoni Wembley stadionban, mint a brit Sami Yusuf, a muzulmánok és keresztények alkotta dán hiphop-csapat, az Outlandish, az amerikai Kareem Salama vagy a kanadai Hamza Robertson. ENSZ-adatok szerint mintegy 200 ezer ember életét követelte eddig a szudáni konfliktus, és kétmillióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.

DUMBLEDORE TITKA Az amerikai turnén lévő J. K. Rowling a New York-i Carnegie Hallban tartott estjén azt mondta, mindig melegnek tartotta regénysorozata egyik hősét, Albus Dumbledore-t, a varázslóiskola igazgatóját, akinek élete nagy tragédiáját egy viszonzatlan szerelem okozta. Elmesélte azt is, hogy a hatodik Harry Potter-film forgatókönyvét olvasván ezt külön jelezte is David Yates rendezőnek.

BUDAPEST SLAM 2 - SZOLIDARITÁS A Kiégő Izzók nevű VJ-csoport munkája nyomán ezzel a címmel jelent meg a Műcsarnok által rendezett poetry slam DVD-felvétele, rajta Szilágyi Ákos, Peer Krisztián, Rutkai Bori, Keresztesi József, Háborgató Maszkura, Ludditák. Nyilvános bemutató október 26., este 8, ugyanitt.

VASZARY Több mint negyven év telt el a legutóbbi hasonló esemény óta: Vaszary János (1867-1939) munkásságáról 1961 óta most alkothat első ízben átfogó képet a közönség: az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Galériában 200 festménye, 100 grafikája és számos iparművészeti alkotása látható február 10-ig. Az ismert és az újonnan felfedezett művek mellett a művész életéhez kapcsolódó dokumentumokat is felvonultató kiállítás anyagát hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekből válogatták. Illusztrációnkon A pesti Duna-korzó című festménye.

HARCBAN AZ OSCARÉRT 63 ország alkotásai versengenek a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjáért - jelentették be Los Angelesben. Két ország most nevezett először: Azerbajdzsán (Farid Gumbatov: Caucasia) és Írország (Tom Collins gael nyelven beszélő műve, a Kings). Hazánkat Pálfi György Taxidermiája képviseli, akinek olyan vetélytársai lesznek, mint Jirí Menzel (Õfelsége pincére voltam), Andrzej Wajda (Katyn), Nyikita Mihalkov (12), a kanadai Denys Arcand (L'Age des ténébres), a kínai Yin Li (The Knot), a francia színekben induló iráni Marjane Satrapi (akinek Cannes-ban díjazott művét, a Persepolist Iránban be sem mutatták), a Németországot képviselő Fatih Akin (Auf der anderen Seite), az izlandi Baltasar Kormakur (Myrin - angol címén Jar City), az indiai Vidhu Vinod Chopra (Eklavya - The Royal Guard), az olasz Giuseppe Tornatore (La Sconosciuta), a macedón Milcso Mancsevszki (Senki - angol címén Shadows), a szerb Srdjan Golubovic (Klopka - angol címén The Trap), a Cannes-ban Arany Pálmát nyert román Cristian Mungiu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile - angol címén 4 Months, 3 Weeks and 2 Days), a 98 éves portugál Manoel de Oliveira (Belle Toujours) vagy a tajvani Chen Huai-En (akinek Island Etude című alkotása azért kerülhetett a versenybe, mert Ang Lee eredetileg nevezett filmje, a Velencében díjazott Lust, Caution nem érte el a külföldiséghez szükséges százalékot). A díjra jelölt öt alkotás címét január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-gálaest február 24-én lesz.

MAN BOOKER-DÍJ Az ír Anne Enright The Gathering című regényének ítélték az idei Man Booker-díjat: a 45 éves írónő negyedik regénye egy család három nemzedékének története - a zsűri elnökének szavai szerint "erőteljes, magával ragadó könyv, abszolút briliáns befejezéssel. Az általam olvasott regények közül a legjobb mondatok egyikével záródik." Az 50 ezer fonttal dotált Man Booker-díj komoly presztízsnövekedéssel és a szerző korábbi művei - The Wig My Father Wore (1995), What Are You Like? (2000), The Pleasure of Eliza Lynch (2002) - forgalmát is megsokszorozó olvasói érdeklődéssel jár. Nem Anne Enright számított a fő esélyesnek, de a zsűri végül egyhangú döntéssel őt hozta ki nyertesnek a brit Ian McEwan (On Chesil Beach), Nicola Barker (Darkmans), az új-zélandi Lloyd Jones (Mister Pip), a brit-pakisztáni Mohsin Hamid (The Reluctant Fundamentalist) és az indiai Indra Sinha (Animal's People) előtt.

ARANY OROSZLÁN A MAGYAR PAVILONNAK A Velencei Biennále történetében először fordult elő, hogy a magyar pavilon nyerte el a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán-díjat: Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című projektjükben az 1977-ben Bécsben született és ott is élő, magyar származású Andreas Fogarasi és Timár Katalin kurátor (egykori Narancs-szerző) a zsűri értékelése szerint "az építészet és a kultúrtörténet segítségével elgondolkodtató és költői kapcsolatokat hozott létre a tartalom, a képi nyelv és a kiállítás architektúrája közt". A zsűri elismerésre méltónak tartja a megközelítést, mellyel Fogarasi "a modernitást, illetve annak utópiáit és kudarcait vizsgálja közös történelmünk kontextusában". A biennálén eddig négy magyar, illetve a magyar pavilonban kiállító művész kapott díjat: Ferenczy Károly (1905, festészeti aranyérem), László Fülöp (1907, festészeti aranyérem), Aba-Novák Vilmos (1940, a legjobb külföldi festőművész díja), Joseph Kosuth (1993, a biennále különdíja). (Illusztrációnkon a szocializmus évtizedeiben született fővárosi művelődési házak mai állapotát mutató Fogarasi-installáció egyik videorészlete, "budáról.)

Malick Sidibe mali fotográfus életműdíjáról a rendezvény megnyitásakor beszámoltunk (Magyar Narancs, július 7.), íme a többi Arany Oroszlán-nyertes: Benjamin Buchloh (műkritikus), a palesztin Emily Jacir (mint 40 év alatti művész) és az argentin León Ferrari (a központi kiállítás résztvevői közül). Külön elismerésben részesült a Nomeda Urboniene és Gediminas Urbonas munkáival berendezett litván pavilon és a központi kiállításon részt vevő bolgár Nedko Solakov. A Velencei Biennále november 21-ig tart nyitva.

Figyelmébe ajánljuk