Tartalom

Narancs XIX. évf. 43. szám (2007-10-25)

A szerk.

A szerk.

Kis türelmet kérek

Kedd délutánra hivatalossá vált az, amit régóta sejthettünk: Orbán Viktor lehasadt az előre hozott választások ötletéről. Október 23-i beszédének kulcsmondata az volt, hogy a háromkérdéses, ún. szociális népszavazásuk lesz az első lépés.

A szerk.

Reggel emelem közismertségem szintjét

Szerkesztőségünk a legmesszebbmenőkig támogatja kormányunk harcát a korrupció visszaszorításáért. Szívünk minden dobbanásával kívánjuk a képviselői javadalmazások jelentős növelését, és igen, szigorítsák meg az összeférhetetlenségi szabályokat! Adjanak továbbá sok pénzt a pártoknak, szerintünk megéri - de aztán ha egy párt vagy egy hivatal, vagy egy hivatali személy suba alatt pénzeszközt fogad el, jaj legyen neki! Ne kapjon suba alatt pénzeszközt senki közhivatalnok!

Publicisztika

Publicisztika

Szófia beszéd (Salamon János víziója a nyelvromlásról)

A Magyar Narancs szeptember 27-i számában Nádasdy Ádám válaszolt Salamon János két héttel korábban megjelent cikkére (A nyelvromlás virágai: Modern Talking Back), s válaszában azt írta: elsősorban azért ragadott tollat, mert "a szerző több szokatlan megállapítást tett a nyelvészetről és annak feladatáról". Salamon azonban nem csupán a nyelvészetről és annak feladatáról tett szokatlan megállapításokat, hanem a filozófiáról és annak feladatáról is - sőt viszontválaszának (Az Értől az Érig: Válasz Nádasdy Ádámnak, Magyar Narancs, október 11.) megjelenése óta a szokatlan megállapítások száma csak nőtt. Elérkezett hát az idő, hogy alaposabban is szemügyre vegyük, milyen filozófiai gondolatmenetekkel igyekszik Salamon alátámasztani a "nyelvromlásról" szóló nézeteit, valamint hogy mindennek mi köze van a filozófiához és a nyelvtudományhoz.

Publicisztika

Pirulj, bajnok! (A magyar sikersportok védelmében)

Amikor a közelmúltban a káprázatos tehetségű Szávay Ágnes, a magyar tenisz új csillaga a US Openen letette a névjegyét, a Hócipő címlapján az ő, valamint Talmácsi Gábor és Lékó Péter fotója mellett az a cím virított: "Végre igazi sztárok". Belül a szerkesztő el is magyarázta, hogy a tévé végképp rendet vágott, mi a magunk sikersportágaival mehetünk a búsba, a kutyát sem érdeklik.

Egotrip

Öt és feles (Kertek alatt

Egotrip

depresszív gyakorlat)

Kertek alatt (depresszív gyakorlat) szorongásaira csakis az állatkertben lelt írt "ha már mindenáron kert, akkor sírkert legyen" (Bán Zoltán András) mindegy nekünk sörkert vagy sírkert (K. Dezső)

Egotrip

K. történetei (Rokonok)

Rokonok K.-nak a világon mindenütt éltek rokonai, csak éppen Magyarországon nem. Unokatestvérei 1956-ban kimentek Amerikába, Kanadába, utóbb az édesanyja is kivándorolt, feleségétől elvált, gyerekeik nem voltak. Mint egy múzeumőr járt fel-alá a rámaradt, könyvekkel és képekkel teli, tágas lakásban.

Külpol

Külpol

Lengyelország választott: Független, demokratikus Köjált!

Európa haladó erői fellélegeztek: az unió minden bizonnyal legszörnyűbb kormányát vasárnap este elzavarták a választók. Aggódni kezdett viszont Washington: a kormányfőjelölt Donald Tusk ugyanis az Irakban szolgáló lengyel csapatok visszahívását helyezte kilátásba. De a Polgári Platform (PO) elnevezésű jobbközép formáció győzelme nem csak a külpolitikában ígér gyökeres fordulatot.

Belpol

Belpol

Veresegyházi fecskendőgyárterv: Fuss el véle!

Az már biztos, hogy Veresegyházon nem épül meg 26 milliárd forintból a fecskendőgyár - pedig az ez ügyben kiírt népszavazás eredménytelensége miatt a végső döntés a képviselő-testületre maradt, amely simán zöld utat adott a beruházónak. A Becton-Dickinson mégis mindent veszni hagy.

Belpol

Bipolar Utószüret: Nem teljes hasonulás

A kétnapos, ahogy ők mondják, Utószüret első napja a szakmáé - a külsős, laikus és elsősorban pimasz látogató úgy is megfogalmazhatná, ekkor még az öltöny és nyakkendő dominál. Megérkeztünkkor épp Tálasi Flóra, a Bipolar programigazgatója beszél a projektekről - a Bipolar sikeressége és az azzal járó programdömping miatt az előadás egy órájába csak a legfontosabb információkat sikerül beszuszakolni.

Aláírásgyűjtés és folytatódó egyeztetések:

Belpol

Rohannának a népszavazásba

Gyorsított a Fidesz, nehogy utolérjék a miniszterelnök kezdeményezte "köztisztasági" pontok a saját, szociálisnak nevezett népszavazását. A küzdelem már nem is a valamikor 2008 első felében várható referendum eredményéről, hanem az értelmezéséről szól.

Belpol

Uniós pályázatok és képviselői összeférhetetlenség II.: Evidenciák

Perrel fenyegetőznek az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását ellenőrző parlamenti eseti bizottság tagjai múlt heti cikkünk miatt. Pedig nem állítottuk, hogy bármi jogtalant követtek volna el. Éppen ellenkezőleg: azt kifogásoltuk, hogy törvényesen vállalhatnak olyan szervezeteknél "másodállást", amelyek pályázatokon európai forrásokhoz jutnak.

Belpol

Betegjogok a gyakorlatban: Szervetlen fejlődés

Az egészségügyre költött évi 1500 milliárd forintjuk dacára a magyar adó- és járulékfizetők döbbenetesen sokszor tapasztalhatják, hogy a rendszerben kutyába sem veszik őket, legfeljebb munkadarabszámba mennek. Tíz éve törvény védené a jogaikat, a helyzet mégis egyre rosszabb. Mi ennek az oka, és mi hozhat szemléletváltást?

Belpol

"Az átláthatóság jobb eszköz, mint a szankció" (Rupert Vining kampányfinanszírozási tanácsadó)

Az évtized legfontosabb közéleti fejleménye lehet, ha a pártoknak sikerül megállapodniuk a múlt hétfőn kormánypárti képviselők által beterjesztett pártfinanszírozási reformcsomagról (a javaslat részleteiről lásd: Akarja-e ön a Fedák Sárit?, Magyar Narancs, 2007. október 18.). A Narancs a téma Budapesten tartózkodó brit szakértőjét kérdezte, aki tanácsaival igyekszik elősegíteni az ésszerű kompromisszum létrejöttét.

Trafik

Trafik

csontzene - Átmeneti búcsú Goethétől

Mivel egy pályatársainál némiképp intelligensebb és műveltebb tévébemondó a minap vette a bátorságot, hogy a német Zeusz nevét könyve elejére tűzze, a Zenegyűlölő - azért mindennek van határa! felkiáltással - úgy döntött, hogy e röpke muzikális kalauzokban darab időre búcsút vesz a Wilhelm Meister Mesterétől. De nem megyünk messzire, csak a filozófus Arthur Schopenhauerig, aki egész életét Goethe bűvöletében töltötte.

Trafik

tévésmaci - A fókalelkű bátyja kunyhója

Vazul és a vazulfiak - köztük a kis rettenetes Zulfikár - a dágványelosztó (Közületi és Magassági Dágvány Rehabilitációs Iroda - KÕMADÁR) körül látszottak csoportosulni, bár szürkület volt. Pali bácsi, az újságos hozta a hírt, de nem hittünk neki (egyszer például azt mesélte, hogy az ötvenes években, amikor rikkancsként volt pályakezdő, azt üvöltve árulta a Ludas Matyit, hogy: "Ludas a Matyi!" - akkor sem hittünk neki, pedig csippentett is a szemével).

Trafik

étel, hordó - COCUS

A Karinthy Frigyes úton, ott, ahol a hatos megáll, évtizedekig Verpeléti bisztró néven működött egy többfunkciós létesítmény. Eleinte önkiszolgáló és hagyományos étteremként, de az önkiből érdeklődés hiányában előbb presszó, majd kocsma lett, végül az egész egy nagy-nagy italbolttá változott.

Film

Film

"Kérem, ez nem én vagyok" (Molnár Piroska színésznő)

A Nemzeti Színház tagja, játszik az Operettszínházban, a Játékszínben. Õ Bors néni a Kolibri Színházban. Filmszerepei számosak: Kamondi Zoltán Dolinájának főszereplőjeként járt a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon, ahol először 32 éve fordult meg, az Árvácskával.

Film

Egy lelkesítő ház (Kis Péter építész)

A második világháború óta áll a budai várban, a Szent György téren az egykori Honvéd Főparancsnokság torzója. A rendszerváltás óta minden kormány megpróbálta ezt a történelmi kirakatot berendezni vagy legalább kipucolni. Most tízmilliárd forint került uniós forrásból a rom és a tágabb környezet rehabilitálására.

Film

Kívül a gettón (Dälek)

Egy szokványos hiphopbulin meghökkentő lehet a Pándi-Keszei-Halmos-Prell-kvartett fellépése, de a két dobra, gitárra és laptopzajra hangszerelt energiakitörések Dälekék előtt múlt pénteken egyáltalán nem hatottak idegenül. A kísérletező kedvű amerikai hiphopduó, MC Dälek és állandó társa, a producer Oktopus most gitárossal és billentyűssel kiegészülve érkezett hozzánk.

Zene

Zene

Ki innen, be oda - Public art Budapesten (kiállítás)

A rendszerváltás a vizuális kultúra szürke és betokosodott világát lavinaként söpörte el, a letarolt mezőkön pedig új, színesebbnél színesebb virágok nyíltak; megjelentek a kereskedelmi tévék új vagy koppintott arculatukkal, elszaporodtak az óriásplakátok, az újságosstandokat elöntötte a pornó, a házakat a falfirka.

Lemez

Zene

Nem nőtt vissza

Qui: Love's Miracle; USSA: The Spoils

Szinte egy időben jelent meg ez a két lemez, mindkettő a néhai Jesus Lizard egy-egy meghatározó tagjának friss munkája. A Qui sztorija érdekfeszítőbb, hiszen David Yow énekes nyolc év távollét után érkezik vissza a zenebizniszbe. Azóta, hogy fenomenális chicagói anyacsapata pontot tett a maga történetének végére, nem sok hír érkezett a rockszínpadok egykori farkat cibáló, arccal a közönségbe zuhanó és furtonfurt brikettrészeg angyaláról.

Színház

Színház

Svábhegyi grandezza - Térey János: Asztalizene (színház)

A színpadon elegáns étterem - de a horizontális sík vertikálisba fordul: egymás alatt négy szinten játszanak a szereplők; ha egymáshoz beszélnek, felénk fordulnak. A Radnóti Színház szűkös színpadán Bagossy Leventének nemcsak a "helyproblémát" sikerült megoldania, hanem megteremtette azt a teret is, amely pompásan illik Térey János darabjához.

Lélek

Lélek

Nobel-békedíj: Galambok és héják

Százhat éve adják át a Nobel-békedíjat, s a pénzzel is járó medál kiosztása során sosem csitultak a viták. Idén viszont egy kormányközi klímakutató szervezet munkatársaiként több magyar is akadt a díjazottak között.

Tudomány