kulthírek

  • .
  • 2007. december 6.

Trafik

kulthírek
CERVANTES-DÍJ Juan Gelmannak ítélték a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerésének számító Cervantes-díjat. Az ukrán származású argentin költő 1930-ban született, műveit eddig tíz nyelvre fordították le. A 90 ezer euróval dotált díjat áprilisban veheti át Madridban. Gelman a katonai diktatúra elől 1975-ben elmenekült, 12 éven át olasz, francia és mexikói emigrációban élt; fiát megölték, menye eltűnt, unokáját 23 év után találta meg Uruguayban.

BLAKE "ÚJ" KÉPEI Nyolc, eddig elveszettnek hitt vízfestménye bemutatásával ünnepli William Blake születésének 250. évfordulóját a Tate Britain: a vizionárius költő és festő a saját köteteihez (The First Book of Urizen; The Book of Thel; The Marriage of Heaven and Hell) készítette az eddig soha ki nem állított képeket, amelyek június 1-jéig ingyenesen tekinthetők meg a londoni képtárban.

HAMIS WARHOL-DOBOZOK Az Expressen című lap cikke nyomán a stockholmi modern művészeti múzeum elismerte, hogy a gyűjteményében lévő több mint 100 Brillo-doboz nem eredeti Warhol-alkotás - olyan értelemben, hogy a művész nem autorizálhatta, hiszen három évvel a halála után, 1990-ben gyártották le őket egy szentpétervári kiállítás kedvéért. Nyilván ugyanúgy néznek ki, de mégis törölni kell őket Andy Warhol Brillo-dobozainak hivatalos listájáról.

JÓL FIZETÕ TURNÉK Az alkalmilag újra egyesült Police bonyolította le 2007 legtöbb bevételt hozó turnéját: a Billboard öszszegzése szerint eddigi 53 előadásuk több mint 171 millió dollárt hozott, s több mint 1,5 millióan látták őket. De ez még nem a végleges mérleg, a jövő év elején is lesznek fellépéseik. Jól ment Justin Timberlake-nek is: 115 millió dollár 100 estén, 1,5 millió néző előtt.

COLLEGIUM HUNGARICUM BERLIN Berlin központjában, a Maxim Gorkij Színház tőszomszédságában - ugyanott, ahol 1926-tól 1945-ig, lebombázásáig eredetileg is állt - felavatták a magyar kultúra új központját: a Peter P. Schweger tervezte, 1,3 milliárd forintból megvalósított Collegium Hungaricum ötemeletes épületében egy 200 nm-es kiállítóterem, filmvetítésre és színházi előadások tartására alkalmas multifunkcionális terem, nyelvoktató helyiség, konferenciaterem, internethasználatot is kínáló könyvtár, irodai részleg, több vendéglakás, kávézó és étterem található. (Képünk még októberben, az építkezés befejezése előtt készült.) A 2006-ban kezdődött németországi magyar kulturális évad záróaktusaként is megtartott megnyitón beszédet mondott a két ország oktatási és kutatási, illetve kulturális minisztere, Anette Schavan és Hiller István, aki Joschka Fischer volt német külügyminiszter és Konrád György író társaságában kerekasztal-beszélgetésen is részt vett. A hamarosan Can Togay János irányításával működő intézmény azért még nincs egészen "kész": www.hungaricum.de címen elérhető, kétnyelvű honlapja lapzártánk idején a megnyitó műsorelőzetesén kívül sem decemberre, sem a jövő évre nem kínál semmilyen programot.

ROCKTÖRTÉNELEM Megjelent Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János könyvsorozatának negyedik, azon belül a nemzetközi fejleményeket taglaló második kötete: A rock története 2. a 70-es éveket tekinti át, a progresszív rock kialakulásától a punkrobbanásig, sorra véve minden irányzatot, együttest és előadót, aki és ami csak számított, s mindezt természetesen az eddigi köteteket is jellemző kultúrtörténeti háttérbe ágyazva, rengeteg információval, adattal és fotóval.

EURÓPAI FILMDÍJ A cannes-i Arany Pálma után az Európai Filmdíjat is begyűjtötte Cristian Mungiu 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap) című abortuszdrámája: a szombat esti berlini gálaesten a román rendező vehette át a 2007 legjobb európai filmjének, továbbá a legjobb rendezőnek járó díjat - s persze hazája színeiben versenyben van a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért is. Az Európai Filmakadémia 1800 tagjának szavazatai szerint a legjobb színészi alakításokat idén a brit Helen Mirren (Stephen Frears A királynőjének címszereplője) és az izraeli Sasson Gabai kapta: ő az év felfedezettjének választott rendező, az izraeli Eran Kolirin filmjében alakított nagyot (a Bikur Hatizmoret egy izraeli városban eltévedt egyiptomi rendőrzenekar kalandjait meséli el). Az év operatőre Frank Griebe (Parfüm), az év zeneszerzője: Alexandre Desplat (A királynő), az év forgatókönyvírója Fatih Akin (Auf der anderen Seite) lett, a legjobb rövidfilm díját Alumbramiento című alkotásáért a spanyol Eduardo Chapero-Jackson, a legjobb dokumentumfilm díját a francia Rithy Panh (Le papier ne peut pas envelopper la braise) vehette át. A kritikusok díját a francia Alain Resnais (Coeurs), a közönségét az olasz Giuseppe Tornatore (La sconosciuta) érdemelte ki. Életművéért Michael Ballhaus német operatőr és Jean-Luc Godard kapott elismerést (a francia rendező azonban távollétével tüntetett), a portugál Manoel de Oliveira előtt pedig az Európai Filmdíj 20. átadása alkalmából létrehozott díjjal tisztelegtek. Jövőre Koppenhágában rendezik a ceremóniát.

ÉNEKES MINISZTER 25 éven át Ausztrália egyik legismertebb zenekara, a Midnight Oil élén állt, mostantól hazája környezetvédelmi minisztere: Peter Garrett dalai mindig foglalkoztak környezetvédelmi és emberjogi témákkal, s immár az új munkáspárti kormány tagjaként meg is próbálhatja megvalósítani elképzeléseit - leszámítva a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket, amelyek nem az ő tárcájához tartoznak (viszont övé a kulturális örökség). A kép közepén álló Garrett joghallgatóként, 1975-ben csatlakozott az addig Farm nevet viselő zenekarhoz. Debütáló lemezüket saját cégük adta ki 1978-ban, s az elkövetkező években szellemileg és gazdaságilag is független pozícióból értek a csúcsra. A Midnight Oil a 80-as években aratta legnagyobb sikereit: az 1983-as 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 című album két éven át a Top 40-ben tanyázott Ausztráliában, az 1987-es Diesel And Dust és az 1990-es Blue Sky Mining pedig már Amerikában is nagyon ment. Black Fella White Fella című videójuk az ausztrál őslakosok alkotta Warumpi Banddel közös, 1987-es turnéjukat dokumentálja. A 2000-es sydneyi olimpia záróünnepségén az őslakosok jogaiért kiálló Beds Are Burning című slágerüket játszották. Garrett már 1984-ben, egy nukleáris leszerelésért küzdő párt képviseletében indult a választáson, s nem sokkal, de lemaradt. A zenekart 2002-ben feloszlatta, s miután csak a politikára koncentrált, két évvel később, ellenzéki képviselőként be is jutott a parlamentbe.

Figyelmébe ajánljuk