Tartalom

Narancs XIX. évf. 49. szám (2007-12-06)

Publicisztika

Publicisztika

Revans

Kimerítettünk minden lehetőséget, a tárgyalások folytatásának nem látom értelmét - mondotta szomorúan Wolfgang Ischinger osztrák diplomata, annak a háromfős közvetítői csoportnak az egyik tagja, amely az elmúlt pár hónapban még egyszer, utoljára megpróbálta meggyőzni az albánokat arról, hogy ne akarjanak független Kosovo államot maguknak, a szerbeket meg arról, hogy hadd legyen már Kosovo független.

Publicisztika

Elmaradó kár

Hogy mi szállta meg a hétvégén az MSZP-frakciót, sejtelmünk sincs, mindenesetre megfogadták, hogy mégsem szavazzák szét az egészségpénztárakról szóló törvényt, azt, ami miatt a két koalíciós párt vezetői és szakértői lassan egy éve gyömöszölik egymást. Elhitték talán, hogy a kisebbik párt most aztán tényleg lelép, ha megint átvágják? Esetleg, akarata ellenére, ismét Orbán Viktor segített be, mint annyiszor Gyurcsány felbukkanása óta?

Publicisztika

Van rossz megoldás - A melegek házasságáról

"Bocsánat, nekem van jogom házasodni, én össze is házasodtam. Önnek?" - vágott közbe Az Este szeptember 24-i adásában a műsorvezető. "Nekem nincsen - felelt Szetey Gábor. - De még egyszer, nekem a legfontosabb az..." "De kell? Szeretne?" - állta útját ismét a jól begyakorolt mondatoknak a riporter, mire Szetey Gábor: "Nem tudom, hogy szeretnék-e. Azt gondolom, hogy szeretnék olyan helyzetben élni, ahol teljes jogegyenlőséget élvezek, és ez a legfontosabb dolog."

Publicisztika

A tanuló felel - Még egyszer a szabad iskolaválasztásról

Három hete megjelent cikkemben (Ne játssz a pad alatt!, Magyar Narancs, 2007. november 15.) amellett érveltem, hogy a Lamperth Mónika miniszter asszony által felvetett gondolat a szabad iskolaválasztás megszüntetéséről Magyarországon nem a megfelelő módszer a tanulói egyenlőtlenségek megszüntetésére, időzítése helytelen, és - ha a javaslat komoly - a szociális és munkaügyi miniszter helyett az oktatási és kulturális miniszternek kellett volna megtennie. Erőss Gábor vitába szállt velem (Lamperth és a tabuvédők, Magyar Narancs, 2007. november 22.). Legalábbis szerinte. Én úgy látom, hogy ugyanazt az elméleti megoldást tartanánk helyesnek a tanulói egyenlőtlenségek megszüntetésére - azaz a komprehenzív rendszer bevezetését -, de vele ellentétben én nem gondolom, hogy ennek fontos eleme lenne a szabad iskolaválasztás, és azt sem hiszem, hogy az általa támogatott újraközpontosítási törekvéseknek most jött volna el az idejük. Ha eljön valaha is.

Egotrip

Egotrip

Párnacsata ("You are a Magyar!")

A múlt század első évtizedében, egészen pontosan 1906-ban a jobbára zenekritikusként ismert amerikai születésű irodalmár, Edward Prime-Stevenson (1858-1942) a saját költségén kiadott egy kisregényt Nápolyban.

Egotrip

K. történetei (Fedezethiány)

1992 júliusában K. - akkoriban az SZDSZ országgyűlési képviselője és a Beszélő című hetilap főszerkesztője - üzenetet kapott, hogy keresse meg a Gráf Reklámügynökség vezetőjét, Rosta Máriát. Az ügynökség támogatási céllal vállalná, hogy hirdetésekkel látja el a nagy múltú, de a piacon egyre nehezebben vergődő orgánumot.

Külpol

Külpol

Sztrájkoltak Franciaországban - Csak pár boldog évet kérnek

A kormánynak egy jó sztrájkra volt szüksége ahhoz, hogy bebizonyítsa, jó reformról van szó - a veterán szakszervezetistől származó idézet nem járhat messze az igazságtól. A kompromisszumra hajló érdekvédők is jól jártak, a bő nyolcnapos akció javította tárgyalási esélyeiket. Nicolas Sarkozy elnökségének első komolyabb szociális konfliktusa után mindkét fél emelt fővel ülhet tárgyalóasztalhoz, a tanulságok levonására azonban még várni kell.

Belpol

Belpol

"Megállapítottuk, hogy egyetértünk" - Gaskó István, a Liga Szakszervezetek és a VDSZSZ elnöke

Fenyegetés, anyagi ösztönzés, demonstráció, sztrájk - az egészségbiztosítási törvény megakadályozására láthatólag semmilyen eszközt sem sajnál az egykor az Orbán-kormány elleni sztrájkok szervezésével ismertté vált szakszervezeti vezér. Gaskó tagadja a politikai elfogultság vádját, jóllehet a nyomásgyakorlás jogilag is kényes eszköze messzemenőleg egybevág a Fidesz meghirdetett céljaival.

Trafik

Trafik

étel, hordó - ÁTRIUM

A lidércnyomás tipikus példája egy alkonyi séta az egykori Felvonulási téren. Megfagy a szél, szitál a köd, T-34-esnek kéne lennünk, hogy élvezni tudjuk a helyzetet.

Trafik

chili & vanilia - Spekulálunk, spekulálunk

Ha karácsonytájt leültetünk egymással egy belgát, egy hollandot és egy németet, hogy kulturáltan beszélgessenek a karácsonyi kekszükről, akkor abból nagy valószínűséggel körülbelül olyan vita sül ki, mint amikor egy magyar, egy cseh és egy osztrák a rétesről vagy a szilvás gombócról társalog. Természetesen mindenki magáénak tudja.

Trafik

csontzene - A szófukar Schumann

Milyen rég járt körünkben Eduard Hanslick, ez a remek humorú prágai-bécsi sörissza, mindamellett a 19. század talán legjobb tollú zenekritikusa! Memoárjaiban megírja, hogy mihelyst betoppant Drezdába, azonnal Schumannhoz sietett.

Zene

Zene

World music: kis

karácsony, nagy lemezek: a FolkEurópa Kiadó három kimondottan ragyogó magyar albumot jelentetett meg karácsonyra. Ritka ünnepi pillanat, tizenöt csillaggal.

Zene

A nép ópiuma - Hulla, hopp! - Magyar sorozat az HBO-n

Amikor egy ilyen hótt nemzetközi csatorna - még ha adott esetben a hazai fogyasztók kielégítése miatt is - valami magyar dolgot ad, az önmagában is ok az örömre. Egy mozicsatorna esetében ez értelemszerűen legtöbbször máshol már bizonyított nagyjátékfilmek "műsorra tűzését" jelenti, máshol már bizonyított alkotóktól. Ilyenformán a Született lúzer többszörös örömforrásul szolgál, hisz eredeti (máshol még nem látott) és sorozat is (olyan félórás epizódokkal).

Zene

Színház haladóknak - Vvegyenszkij: Ivanovék karácsonya

Sajnáltam azt a szegény embert, aki vagy két sorral előttem ült a Kamrában és szenvedett, rettenetesen. És eszembe jutott, hogy - hasonlóan a filmek kategorizálásához - bevezetnék valami ilyesmit a színházban is, és akkor erre az előadásra odabiggyeszteném a címkét: "csak haladóknak".

Zene

Csavar, idézőjel, fricska - Devendra Banhart: Smokey Rolls Down Thunder Canyon (lemez)

Nem bírom a hippiket - a jól ismert punk/hardcore vélekedések miatt, és azért sem, mert néhány kivételt leszámítva a hatvanas évek fontos mozgalma rengeteg üres és dögunalmas zenekart, előadót generált. Szóval minden okom megvolna rá, hogy lehúzzam a keresztvizet főhősünkről, aki úgy néz ki, mint aki nemrég csatlakozott a Haight-Ashbury kommunájához, és éppen készül az altamonti fesztiválon való fellépésére, de a lemezei meghallgatása után mindig zavarba jövök.

Zene

Visszanézve - Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben. Versek 1981-2005 (könyv)

Költői életművének megítélésében szemmel látható egyetértés uralkodik kritikusai körében, amit csak e líra erényeit alátámasztó, eltérő érvelési módszerek tesznek színesebbé. Bár Rakovszky Zsuzsa jelenlétét a kortárs irodalmi beszédben korántsem érzem túlreprezentálva (sőt), annyi azért elmondható, hogy a versei iránti csodálathoz rendre egyfajta tartózkodó, szemérmes magatartás társul.

Zene

Szívvel, lélekkel - Róisín Murphy: Overpowered (lemez)

A Molokóban elhíresült bájos díva, a nehezen kiejthető keresztnévvel büszkélkedő Róisín kisasszony anyaegyüttesét és korábbi alkotótársát (Mark Brydon) maga mögött hagyva gyorsan megtalálta a maga útját és egyben új zenei pajtásait.

Zene

"Egyetlen képet festek egész életemben" - Vaszkó Erzsébet (1902-1986) kiállítása (képzőművészet)

Vaszkó művészete kevéssé ismert mind a szakmában, mind a nagyközönség előtt. Ennek oka több oldalról is meghatározható: hosszú élete során gyakran elfeledték, majd több hullámban újra felfedezték, munkásságáról nem született tudományos monográfia, festészete pedig alig kapcsolódik a hazai képzőművészethez. Vaszkó sem sietett az értelmezők segítségére, mint mondta, "a mai művészek [...] kollektíve hatnak egymásra, a művészetnek a korral egy tempóban kell lélegeznie.

Film
Színház

Egy új színházi csapat

Színház

Plazma-rap

November közepén tartotta első bemutatóját a legújabb magyar színtársulat, a KoMa. Megnéztük az előadást, aztán leültünk beszélgetni Róbert Júlia dramaturggal és két színésszel, Zrinyi Gál Vincével és Ötvös Andrással.

Tudomány

Tudomány

Ártalmasak-e a kozmetikumok? - Korpa közé keveredve

Ránctalanítani semelyik krém nem tud, egy népszerű sampon pedig nem megszünteti, hanem leragasztja a korpát - állítják a natúr kozmetikumok hívei, mire a hatósági szakember és a kozmetikai ipar képviselője a neten árult, bevizsgálatlan kencék veszélyeivel vág vissza. Hiszünk a mikroizékben és a lipidekben.

Tudomány

Malomipari Múzeum - Aprítunk, tisztítunk

Most végre kiderül, milyen úton-módon jött rá az ember, hogy a gabonamagvakat fáradságos munkával fel kell aprítania, mert így dörzsölheti ki belőlük azt a bizonyos, liszt nevű valamit, amit aztán vízzel kell elegyíteni, majd pedig meg kell sütni, hogy létrejöjjön emblematikus alapélelmiszerünk, a kenyér - bizakodunk, ahogy baktatunk kifelé a Soroksári úton.

Tudomány

Az Ikarus 60 éve - Akár a névadó

A hírek szerint a legutolsó buszokat készítik Mátyásföldön - a korábbi nagyüzem területének immár csak egy részét birtokló Ikarus Egyedi Járműgyártó Kft. is lehúzza a redőnyt. Ezzel véget ér az a hatvanéves ipartörténeti epizód, amit sokan már "menet közben" is legendásnak tartottak. Lehet, hogy a névválasztással volt a baj?

Lélek

Lélek

"Már a zsaruk is nézik a honlapot" - Kővári László partiszervező

Magyarországon a hatóságok nemigen tudnak mit kezdeni az illegális partikkal. Míg Angliában külön törvény született a "hangos", "monoton ütemű" bulik visszaszorítására, és a rendőrség agresszívan lép fel az illegálisan helyet foglaló fiatalok ellen, addig Magyarországon senki sem tudja, hogy mi van. Az illegális, féllegális partik szervezőinek egyik legkomolyabb csoportosulása a Szonár Alapítvány. A kuratórium elnökével beszélgettünk.