kulthírek

  • .
  • 2008. február 7.

Trafik

kulthírek
LESSING ÁTVETTE Doris Lessing, aki egészségi állapota miatt az év végén nem tudott részt venni Stockholmban a Nobel-ceremónián, a múlt héten, Londonban a svéd nagykövettől átvette a díjat. Az ünnepség keretében két színész részleteket olvasott fel a 88 éves írónő májusban megjelenő, Alfred and Emily című új kötetéből.

FILM HAVELRÕL Remélem, nem arra gondolnak majd távoztukban, hogy elég volt Havelből - szólította meg levélüzenetében a róla készített dokumentumfilm prágai premierjének közönségét a volt elnök, aki betegsége miatt nem lehetett személyesen jelen. Pavel Koutecky` 70 órányi felvételből kezdte összeállítani filmjét, amelyet 2006-os halálos balesete után kollégája, Miroslav Janek fejezett be. Az Obcan Havel (Havel, a polgár) nemzetközi bemutatója február 11-én lesz Berlinben.

KEZDÕDIK A BERLINALE Február 7-én a Rolling Stonesról készült Martin Scorsese-dokuval (Shine A Light) indul, 17-én pedig Michel Gondry Be Kind Rewind című amerikai filmjével zárul az 58. Berlinale, melynek hivatalos versenyprogramjában, illetve a jelentős érdeklődés kísérte Panoráma és Fórum szekciókban ezúttal nem szerepel magyar alkotás. Az Arany Medve fődíjért 26 film verseng.

THATCHER DRÁMÁJA Az észak-londoni Courtyard Theatre február 5-re tűzte ki Tom Green The Death of Margaret Thatcher című darabjának premierjét: a most 82 éves Margaret Thatcher 1979- 1990 között Nagy-Britannia miniszterelnökeként modernizálta a gazdaságot, politikája és személyisége azonban rendkívül megosztotta a közvéleményt. Szerepe azóta is vita tárgya - s mint a darab címe utal rá, feltehetően halála után is az marad.

BRITNEY DRÁMÁJA Táncszínházi előadássá formálta Britney Spears zűrös életét a Rambert Dance Company: Hubert Essakow koreográfus szerint a brit társulat Meltdown című produkciója igazi modern tragédiaként kezeli a pszichiátriai kezelésre szorult popcsillag rossz irányt vett történetét. Az előadás zenéjét Richard Thomas írta.

ZENEPIAC 2007 A Nemzetközi Zeneipari Szövetség adatai szerint a CD-értékesítések visszaesése miatt tavaly összességében 10 százalékkal csökkentek világszerte az eladások - pedig a digitális piac erős fellendülést mutat. Az internetes eladások a 2003-as nullához képest 2006-ban már 11, tavaly pedig 15 százalékát tették ki a teljes forgalomnak: mintegy 2,9 milliárd dollárt költöttek zenére az online vásárlók. Az elmúlt év 40 százalékos online forgalomnövekedéséhez jelentős mértékben járult hozzá Japán (a digitális letöltések 90 százaléka itt mobilra megy) és Dél-Korea (az első ország, ahol a digitális eladások értéke meghaladja a fizikai zenehordozókét), valamint - egész más módon - Kína (a digitális kalózkodás itt 99 százalékot ér el, miközben a szélessávú felhasználók száma közel annyi, mint az USA-ban). Nem véletlen, hogy az iparág mindent elkövet majd az illegális zenekereskedelem ellenében, a legális formák fejlesztéséért (ez ügyben Sarkozy francia elnök novemberben elő is állt egy javaslattal).

Közzétették az első globális letöltési listát: a képünkön látható Avril Lavigne számát 7,3 millióan vették meg 2007-ben, online. Íme az élcsoport:

1. Avril Lavigne: Girlfriend

2. Utada Hikaru: Flavor of Life

3. Rihanna: Umbrella

4. T-Pain: Buy U A Drank (Shawty Snappin')

5. Akon: Don't Matter

2007 SIKERALBUMAI A hazai zenepiac tavalyi mérlegét még nem tette közzé a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége, de az összesített eladási listákat már igen - példányszámok nélkül. Íme a legkelendőbb albumok élcsoportja:

1. Bereczki Zoltán-Szinetár Dóra: Musicalduett

2. Dolhai Attila: Olasz szerelem

3. Andrea Bocelli: Vivere - Greatest Hits

4. Válogatás: Mulat az ország

5. Nelly Furtado: Loose

6. Váradi Roma Café: Isten hozott a családban

7. Válogatás: Mulatós aranyalbum - best of

8. Varnus Xavér: From Ravel to Vangelis

9. Válogatás: A legnagyobb magyar slágergyűjtemény

10. Szekeres Adrien: Olyan, mint te

Rúzsa Magdi három albuma szerepel a Top 40-ben (11. az Ördögi angyal, 32. a T-Mobile Kapcsolat Koncert, 38. A döntőkben elhangzott dalok). Halász Judit (12. a Szeresd a testvéred!), az Irigy Hónaljmirigy (13. a K.O. Média), Ákos (22. a Még közelebb), a Kispál és a Borz (23. a 20 év) és a Tankcsapda (26. az Elektromágnes) válogatásokkal jelentkező világsztárok előtt végzett (44. Depeche Mode, 45. George Michael, 48. U2, 51. Santana). A B‘lga Zigilemeze a 77., Péterfy Bori debütáló albuma a 83.

A Fonogram Magyar Zenei Díj nyertesei közül nincs az első százban az év hazai rockalbuma (Bikini: 'rzöm a lángot), a legjobb hazai modern rock album (Subscribe: Stuck Progress To Moon), a legjobb dance- vagy electroalbum (Zagar: Cannot Walk Fly Instead) és a legjobb hazai popalbum, melyet az év felfedezettje adott elő (Mark: Ments meg, szerelem!). Világzenében a Napra (Jaj, a világ), rapben a B‘lga, dzsesszben a Loop Doctors (High Voltage), gyermekalbum kategóriában a néhai Kaszás Attila (Kit ringat a bölcső, JanikátÉ) érdemelte ki a díjat.

HOLOKAUSZT: RAJZBAN, DALBAN Hitler kancellárrá válásának 75. évfordulójára a berlini és az észak-rajna-vesztfáliai iskolák egy részében kísérletképp a tananyag részévé tették Eric Heuvel képregényét: az Anne Frank Alapítvány hollandul, angolul és németül megjelentetett De Zoetoch (A kutatás) című kiadványa egy Auschwitzba hurcolt zsidó család sorsán keresztül beszél a holokausztról és a fasizmusról, melyek tanítása hagyományos oktatási eszközökkel és módszerekkel egyre nehezebb. A könyv elkészítésében történészek segítették az 1960-ban született grafikust, akinek 2003-as De Ontdekking (A felfedezés) című világháborús képregényét is használták a holland iskolákban. (Az amszterdami Anne Frank Ház közzétette: látogatóik száma 2007-ben első ízben lépte át az egymilliót; vándorkiállításuk február 22-ig a pécsi Mecsekaljai Iskolában látható.)

A madridi Teatro Calderonban február végén mutatják be az Anne Frank naplója alapján készült musicalt. Az Anne Frank Alapítvány előzetesen jóváhagyólag nyilatkozott a produkcióról, mivel az segíthet eljuttatni Latin-Amerikába is Anne üzenetét. A főszerepet a kubai származású, 13 éves Isabella Castillo alakítja, a darab egyik dalát ízelítőként már meg is jelentették.

MEGHALT ORSZÁCZKY MIKLÓS Ahogy szülő- és választott hazájában egyaránt ismerték a dzsesszrock rajongói: Orszáczky Jackie 59 éves korában, Ausztráliában elhunyt. 1965-től a Rákfogó, 1970-től a Syrius basszusgitárosa, énekese, zeneszerzője volt. 1974 óta élt Ausztráliában, de azóta többször is visszatért: leginkább saját zenekarával, 2001-ben kivételesen a Syriusszal. (Az 1971-es Devil's Masquerade albumot készítő klasszikus összeállítás tagjai közül Baronits Zsolt szaxofonos és Veszelinov András dobos is elhunyt már.) Legutóbb tavaly a Sziget Fesztiválon szerepelt. Hosszú ideje tudta, hogy rákos, de úgy dolgozott, mint aki tudomást sem vesz róla. Nagyon készült a 60. születésnapját megünneplő áprilisi koncertre a Művészetek Palotájában - másként alakult a műsor. (Interjú a 2002. október 24-i Narancsban, illetve Az egyensúlyozás művésze címmel az e heti számban.)

Figyelmébe ajánljuk