Tartalom

Narancs XX. évf. 6. szám (2008-02-07)

Publicisztika

Publicisztika

Fehérebb az orgonánál - Igazságos-e az eva?

Az egyszerűsített vállalkozási adó szabályainak megváltoztatására két nagy tekintélyű intézmény is javaslatot tett a közelmúltban. A témát a Kopint-Tárki tavaly októberben a Pénzügyminisztérium számára készített munkaanyagban pedzegette, majd januárban a Versenyképességi Kerekasztal nevében Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke tárta elképzeléseit a nyilvánosság elé. Mindkét elgondolás lényege, hogy az evásokat vegyék ki az áfakörből, és - hogy az így adózók a mostaninál ne kerüljenek kedvezőtlenebb helyzetbe - az eva kulcsát vigyék le 25-ről 10 százalékra. Ettől a szakértők a gazdaság fehéredését, a költségvetési bevételek növekedését remélik, méghozzá oly módon, hogy egyetlen érintett sem járna rosszul. Mint a mesében!

Publicisztika

A fedő neve: szerv vagy lábos

A múlt héten befejezte eredményes tevékenységét az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot kutató országgyűlési vizsgálóbizottság. Kompromisszumos állásfoglalás született, volt fideszes-szocialista összeborulás, és csupán egyetlen ellenszavazat. Ezek után hótbiztos, hogy az alapítvány nem volt az NBH fedőszerve, de néhanap szívességeket tett az NBH-nak. Továbbá gyanúsak a vámhivatalok. A számról, ami az NBH és az alapítvány közti szerződésben a lóvé mennyiségét jelölte, mély kuss volt. Szilárdan megalapozott vélekedésünk szerint a vizsgálóbizottság, melynek protagonistái Demeter Ervin, Tóth Károly és Berényi Claudia voltak, az alábbi bizonyítékok alapján jutott a fenti - nyilván teljesen helyes - következtetésre:

Publicisztika

A szálak messzire vezetnek

Boris Tadic hajszállal megnyerte a szerb elnökválasztás második fordulóját, és ez nagy dolog. De mi jön utána? Két héttel ezelőtti vezércikkünkben ott hagytuk el (Éljen a népek barátsága!, 2008. január 24.), hogy a miniszterelnök Vojislav Kostunica és az elnökjelölt Boris Tadic által vezetett kormánykoalíció épp odaígérte a szerb olajipart - nyomott áron - az Orosz Föderáció kormányának. A két rokonszenves középkorú fiatalember ezután Moszkvába hajtatott, ahol szövetségüket, valamint a mondott tranzakciót Putyin elnök megáldotta, majd zökkenőmentes gázszolgáltatást és kellemes szobahőmérsékletet kívánva útjukra bocsátotta őket. Ekkor, gondoltuk, már csak annyi hiányzott, hogy Kostunica kiálljon koalíciós partnere mellett, és híveit (8 százaléknyi szavazót) Boris barátja támogatására szólítsa fel.

Egotrip

Egotrip

Pálya a magasban (Önkeze, önfeje, önlába)

Minden idők legszebb öngólját magyar ember lőtte, efelől ne legyenek kétségeink. Nem a legnagyobbat, mert azt az ausztrál Tony Popovic szerezte a Crystal Palace-ből, futtából, sarokkal a hosszúba. Nem a legtragikusabbat, mert azt a kolumbiai Andrés Escobar, akit felbőszült honfitársai ezért az apró tévedéséért le is lőttek. És nem a legkomikusabbat, mivel ott a menteni igyekvő angol játékos, a csengő nevű Chris Brass a labdát egy széles mozdulattal furcsa pályára állítva egyben saját orrát is eltörte. Persze minden öngól olyan, mint egy burleszkjelenet, mert adott hozzá egy slemil, van benne csetlés-botlás, és mindig van a helyszínen legalább tizenegy röhögő ember.

Egotrip

Modern Talking (Mit ér a múlt?)

A nyelvtudomány olyan korban vált tudománnyá - úgy 1820 körül -, amikor mindent történetileg fogtak föl és magyaráztak. Például az élővilágot is: Darwin azzal állt elő, hogy az élővilágnak története van, hogy nem mindig ugyanezek a fajok voltak, és hogy e történet magyarázatul szolgál arra, miért van minden úgy, ahogy van. Ezért lett olyan nagy sláger az őslénytan, meg hogy a madár tolla valójában a kutya szőrzetének felel meg.

Gazdaság

Gazdaság

A Magyar Épületszerelő bukása - Vele vesznek

Csődközeli helyzetbe került a közel hatvanéves múltra visszatekintő Magyar Épületszerelő (Maszer), miután türelmetlen alvállalkozói felszámolást kezdeményeztek a hónapok óta fizetésképtelen részvénytársaság ellen. A cég egyik leányvállalata, a Maszer-Generál már 2005-ben bajba jutott, a rendőrség csalás gyanújával jelenleg is nyomoz a Nemzeti Múzeumot felújító társaságnál.

Belpol
Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül szájába repül

"Kedves hogyishívjákok, egybegyűltek és a külföldi vendéglősök, azért gyúltunk egyszerre, hogy felhívjuk a figyelmet, és jó, hogy ennyien eljöttünk, mert én itt megnyitom ezt a kis palackot, palackocskát, Brüsszelből nem látszik idáig, hogy mi milyen nehéz helyzetben próbálkozunk megérteni egymást, hopp, vigyázz, nehogy leverjek valamit.

Trafik

étel, hordó - Étkezde étkezde

Most, hogy az elmúlt években az irodaházak lábazatába ékelt üvegkalitkás főzelékdéknek, a piacok kart karba öltő etetőpultjainak, illetve a hentesek infralámpás látványhurkáinak a népszerűsége viharos gyorsasággal megnőtt, miközben a sokat emlegetett minőség a választhatóság és a látogatottság arányában egy csöppet sem változott, különös figyelmet érdemelnek azok a helyek, amelyek egyrészt élénken reagálnak a zeitgeistre, ugyanakkor tartást mutatnak, autonómiát; ahol a kanti szándék- és eredményetika, forma és tartalom szépen esik egybe.

Trafik

csontzene - Túlzásokba esni

Szinte már komolytalan, de megint Kocsis Zoltánnal kell kezdeni heti asztali beszédünket, hisz korunk legnagyobb magyarja minden képzeletet felülmúló akarással és erővel dolgozik (csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a Bartók Új Sorozat egyik CD-je a minap nyert nagydíjat Cannes-ban), és szolgálja a zene ügyét.

Trafik

chili & vanilia - Mindenki konfitál

Gyakran éri a magyar gasztronómiát az a vád, hogy alig követi a nemzetközi trendeket. A konfitálás viszont a ritka kivételek közé sorolható. Ez pedig nem más, mint egy régi konzerválási módszer. A szó maga a francia "confire" igéből származik, s azt jelenti: tartósítani.

Zene

Zene

Idegenek - Tarr Béla: A londoni férfi (film)

Lentről indulunk, a vízmérce legalsó, még leolvasható vonásától, és érjük el lassan a rakpart, majd a fedélzet szintjét. Megjött az esti hajó Angliából, ez hozza a címszereplőt és tettestársát, "rossz szellemét" a normandiai kikötővárosba. Az érkezők szinte mind továbbutaznak Párizsba, a hajóhoz csatlakozó vasúton. Ki látja a két férfit, akik gyors, feszült párbeszéd után szétválnak? Az egyik távozik, a másik egy bőröndöt hajít át a korláton a rakpartra, majd ő is leszáll. A vonat kicsattog az állomásról. A két férfi közt heves szóváltás, dulakodnak, az egyik a vízbe esik, a másik sietve (és üres kézzel) elhagyja a tetthelyet.

Zene

A hamisítvány értéke - Fazonigazítás (kiállítás)

Hans von Meegeren hamisító Abraham Bredius elaggott művészettörténész szakmai hiúságát felhasználva 1945-ös lelepleződéséig nem kevesebb mint hat, Vermeer fiatal korszakából származó nagyméretű és bibliai tárgyú alkotással bővítette a holland festő oeuvre-jét; egy amerikai gyűjtő 1924-es halálakor 2414 - nagyrészt hamis - Corot-festményt hagyott örököseire; 1951-ben a New York-i vámhivatal összesítése szerint negyven év alatt 9428 (!) Rembrandt-művel gazdagodtak az amerikai magángyűjtemények. Ezek az adatok még akkor is meglepőek, ha Szilágyi János György kutatásai nyomán köztudott, hogy a hamisítás gyakorlatában már a régi görögök is meglepően jártasnak bizonyultak.

Zene

Szemérem - Hit-Erotika-Politika (kiállítás)

Mindenekelőtt legyünk komolyak és kíváncsiak, előítéleteinket mint dolgainkat táskánkba, tegyük félre, s higgyünk a címnek: a Hit-Erotika-Politika festészeti megjelenítése okszerűen és logikusan a szublimált akaratról fog "szólni", minthogy eme fogalmak, mint azt a filozófia és a pszichológia régóta megtanította, valóban az akarat szívós megtestesülésének jelvényei.

Zene

Tizenegy óra - Csajkovszkij-maraton (koncert)

Nekünk Marathón kellett, és most meg is kaptuk. Importáltunk is hozzá egy nagyszerű mestert, egyenesen a festői Oroszországból, akiben minden együtt van ahhoz, hogy ideális központi figurája legyen egy ilyen nagyszabású minifesztiválnak. Csajkovszkij közkedvelt, unalomig ismert témái nyugodtan nevezhetők örökzöld melódiáknak, amelyekből gond nélkül összeválogatható bármelyik kereskedelmi rádió hajnali komolyzenei blokkja, ha a szerkesztőt megszállná a kultúrmisszió ihlete, hogy néhány meghitt percet szerezzen a szépre és nemesre áhítozó kamionsofőröknek és az éjjel-nappali üzletek pénztárosainak.

Zene

Jutalomjáték tangóval - Wedekind: Lulu (színház)

Megértem, és egyet is értek azzal, hogy Eszenyi Enikő jutalomjátékot kapjon anyaszínházában, a Vígben. Kiváló színésznő, rendkívüli tehetséggel és szintén rendkívüli szakmai rutinnal bír; kivételes jelenség a színpadon. És hiteles személyiség - pokolian tud dolgozni. Elbír a hátán egy egész előadást - sokszereplőset akár. Aki színházba jár, tudja: Eszenyinek a színészet halálosan komoly játék. Eszenyire időről időre ki kell hozni egy darabot.

Zene

Náthamentesen - Rüdiger Safranski: Friedrich Schiller avagy a német idealizmus felfedezése (könyv)

Lehorgasztott fejjel áll a kályhánál, ami persze kihűlt, lévén jóval éjfél után. Olykor hajlamos vagyok így látni Schillert, ahogy a harmincéves Thomas Mann bemutatja Nehéz óra című novellájában. Friedrich a munkától fáradtan, gyulladt szemhéjjal, náthásan szipákol az orrán át - nem épp előnyös kép, pláne nem 1905-ben, halálának századik évfordulóján. Pillanatfelvételként persze hiteles, Thomas Mann közeli barátként ismerte Schillert. Félek, sokaknak még ilyen képük sincs róla.

Zene

Nem gyerekjáték - Isao Takahata: Szentjánosbogarak sírja (DVD)

Nem árul zsákbamacskát a rendező: "1945. szeptember 24-én éjjel meghaltam" - ezzel a kétségkívül tárgyszerű kijelentéssel veszi kezdetét a nagy hírű japán Studio Ghibli animációja. Nos, már a történet elején jól tudjuk, mi vár ránk (nem árt kellő mennyiségű papírzsebkendővel felszerelkeznünk). Mi sem áll azonban távolabb a Szentjánosbogarak sírjától, mint a giccs fogalma: igazi megrendülés, amit átélhetünk, ha végignézzük a kobei testvérek, a tinédzser Seita és a mindössze ötéves Setsuko történetét.

Zene

Visszavarrt múlt - Slawomir Mrozáek: Baltazár. Önéletrajz (könyv)

"Térjek vissza kopaszabban vagy parókában?" - kérdezi előző kötetében az író (Hazatérésem naplója), amikor harminchárom évi távollét után mexikói otthonában hazatérése körülményeiről töpreng. A már otthon nemzetközi hírnevet szerzett Mrozáek töretlen pályát tudhatott maga mögött, drámaíróként, az abszurd és a lengyel drámai hagyományok folytatójaként (Tangó, Emigránsok) meghódította fél Európát, a másik fele pedig akkortájt nem volt kíváncsi rá.

Könyv

Könyv

Apám nevében - John Simenon

Vétójoga van, ha apja bármely írásából film készül. Az idősebb Simenonról, Maigret atyjáról és A londoni férfi írójáról a fiatalabb Simenonnal beszélgettünk a Tarr-film díszbemutatójának másnapján.

Könyv

A nép ópiuma - Gyengén muzsikál - A magyar Music Television

Ugyan nem tartom magam az MTV-generáció tagjának, de nekem is - mint minden popra és rockra fogékony huszonévesnek - meghatározó élmény volt a kilencvenes évek elején az egyetlen fogható és nézhető zenei tévécsatorna, az MTV Europe. Intenzíven néztem a Most Wanted (Ray Cokes!), a 120 Minutes, a Headbanger's Ball, az MTV Unplugged és természetesen a Beavis és Butthead adásait hétről hétre, és mindegyikben az volt a legjobb, hogy máshol akkoriban el nem érhető klipekkel és előadókkal lehetett találkozni.

Könyv

Ki viszi a mozipénzt? - Aggyá'!

A szakma a struktúra alapjait jónak tartja, ugyanakkor mélyreható, koncepcionális változásokat sürget - tavasszal lesz négyéves a filmtörvény. A filmszemle lendületében a mára beüzemelt támogatási rendszer tapasztalatait és a hazai filmkészítés kilátásait próbáltuk számba venni.

Film

Film

Az egyensúlyozás művésze - Orszáczky "Jackie" Miklós (1948-2008)

Már nem mehetünk el az áprilisi születésnapi koncertre, és nem hallgathatjuk meg, hogy új zenekara mellett hogyan zenél egykori társaival. A Syrius hatvanas-hetvenes évekbeli kísérletező dzsessz-rock korszakának frontemberével, az 1974-ben Ausztráliába távozott énekes, basszusgitáros, pikoló basszusgitáros Orszáczky "Jackie" Miklóssal tavaly, az A38-on tartott augusztusi koncertje előtt beszélgettünk röviden - nem számítottunk arra, hogy ez lesz az itthon vele készült utolsó interjú.

Film

"Attól jó, hogy élvezem"

M. Kiss Csaba televíziós szerkesztő, műsorvezető

A kertévétől ment a közszolgálatiba, s mint mondja, közérthető háttérmagazinokat akar készíteni. Korábban riporter volt, most műsorvezető. A Magyar Televízió egyik népszerű szereplője.

Tudomány

Tudomány

"A gyerekek fejlődése nem szempont" - Csapó Benő egyetemi tanár a tanárképzésről

Jobb képességű tanárjelöltekre, kevesebb, de színvonalasabb tanárképzőre és a modern pedagógiai módszerek átvételére van szükség, hogy csökkenjen a távolság a magyar és a fejlett oktatási rendszerrel rendelkező országok között. A Szegedi Tudományegyetem professzorát arról kérdeztük, hogyan lehetne a tanárképzést megreformálni. Csapó professzor egyszersmind a kormányfő által életre hívott reformtanácsadó testület, az Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal elnöke is.

Tudomány

Egyetemi minőség - Bálnatenyésztésből jeles

Megrendelői pozícióba hozhatja a tandíj a hallgatókat: 2008-tól a diákok joggal várhatják el, hogy a pénzükért jobb minőségű szolgáltatást kapjanak. Az egyetemek már kialakították a maguk minőségbiztosítási rendszereit, ám még nem látni, hogy ez a problémák kiküszöbölésére vagy elfedésére szolgál.

Tudomány

Egyetemi marketing - Laptop és limuzin

Termékfejlesztés, célcsoport-meghatározás, marketingkommunikáció - a felsőoktatásba frissen beszüremkedett szavak. A finanszírozási rendszer átalakítása versenyhelyzetet teremt az egyetemek és főiskolák között. A Pedellus utánajárt, hogy milyen válaszok születtek a kihívásra.

Gasztro

Gasztro

Mi muzsikus lelkek - Pezsgőünnep - 125 éves a Törley Pezsgőpincészet (kiállítás)

- Itt a báli szezon, a farsang, kérlek alássan, ideje lenne kijózanodni, monamikám! - ver hátba a Csontzenész. Igyekszem nemtörődöm arcot vágni, míg alaposan végigmérem, frakkot visel és friss szegfűt a gomblyukában - vajon hol szerezte télvíz idején? -, szürke bőrkesztyűjében cilindert szorongat, nyakán valami sál, hosszú fehér. De engem nem érdekel, nem józanodokÉ Rajtam a szalonspicc; januártól általában minden évben úgy február végéig. Jó okom van rá. Hogy most a Törleyek évfordulója is beleesett, részemről a szerencse, egészségükre!

Lokál