kulthírek

  • .
  • 2008. február 21.

Trafik

kulthírek

AZ ELSÕ ÜVÖLTÉS Eddig úgy tudta az irodalomtörténet, hogy Allen Ginsberg Üvöltésének első hangfelvétele 1956 márciusában készült a kaliforniai Berkeley-ben, nemrég azonban napvilágra került egy valamivel korábbi felvétel: a Gary Snyder életrajzát kutató John Suiter egy portlandi kollégium archívumában bukkant rá az 1956. február 14-i magnószalagra. A 35 percnyi felvételen az Üvöltés egy részét és más verseit mondja el Ginsberg, aki költőtársa, Snyder meghívására érkezett a diákszállóba.

GYÁSZ 85 éves korában elhunyt Henri Chopin, az 1950-es években jelentkező hangköltészet francia úttörője. Művészetére döntő hatással voltak világháborús élményei, mindaz, amit a német hadifogság során az emberi hang megszólalásának legszélsőségesebb módjairól tapasztalt. Lemezei (Pche de Nuit; Vibrespace; Throatpower), könyvei (Signes; Le Dernier Roman du Monde; Poésie Sonore Internationale) jelentek meg, s képverseket is készített írógéppel (Typewriter poems).

90 éves korában elhunyt Henri Salvador: a Francia Guyanában született színes bőrű énekes gyermekkora óta Párizsban élt, 17 évesen adta első koncertjét. Bársonyos hangja révén a legnépszerűbb francia sanzon-, dzsessz- és rock and roll-énekesek közé tartozott.

DOBSZERDA Mostantól ezzel a címmel jelentkezik szerda esténként kilenckor a Klubrádióban Váradi Júlia kulturális műsora. A Dobszerda szerkesztő-riportere aktuális eseményekhez kötődve, de a téma alapos megtárgyalására lehetőséget teremtő, közel egyórányi időtartamban beszélget vendégeivel.

SCARLETT WAITS Anywhere I Lay My Head címmel májusban jelenik meg Scarlett Johannson első albuma. A hollywoodi sztár eredetileg különféle dzsessz- és kabarészámokban gondolkodott, de idővel egyre több Tom Waits-dal kért helyet magának, míg végül csak egy kakukkfióka maradt ezeken kívül. A zene fő felelőse Dave Sitek (TV On The Radio), a gitárt Nick Zinner (Yeah Yeah Yeahs) kezeli, két számban David Bowie vokálozik.

LÁBÁN RUDOLF-DÍJ Harmadszor adták át a hazai kortárs tánc legszínvonalasabb előadásainak elismerésére szolgáló díjat, melyet a műfajnak rendszeresen otthont adó két intézmény, a Trafó és a MU Színház hozott létre, s nevezett el Lábán Rudolfról (1879-1958), a világszerte elterjedt táncírást megalkotó, Pozsonyban született, Angliában elhunyt táncos-táncpedagógus-koreográfusról. A Trafó 1,5 millió forinttal dotált díját Frenák Pál kapta INSTINCT - Soha.vagyÉ című produkciójáért (képünk az ő előadásán készült), a MU Színház 500 ezer forinttal járó díját pedig Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress című koreográfiájáért. A díjra jelölt tíz produkció közül kiválasztott nyertesek következő előadásuk elkészítéséhez használhatják fel a pénzt.

FILM, SZÍNHÁZ, MUZSIKA, IRÁN Egy teheráni kulturális központ kistermében, úgy hetven szerencsés néző előtt levetítették Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud Oscar-díjra jelölt animációs filmjét, a Persepolist. Ritka alkalom volt ez, mert a kormányzat által Irán-ellenesként elítélt filmet aligha fogják a mozikban forgalmazni - még abban a megvágott (a szexualitással kapcsolatos jelenetektől megfosztott) formájában sem, ahogy a fárszi feliratos DVD-kópiát, egyébként legálisan, bemutatták.

Az iráni igazságügy-miniszter levélben kérte holland kollégáját, hogy tiltsák be Geert Wilders holland parlamenti képviselő rövidfilmjét, mert az megítélése szerint sértő a Koránra nézve. A rendező saját szavai szerint tízperces - egyelőre még be sem mutatott - alkotása gyilkosságra ihlető eszközként ábrázolja az iszlám szent könyvét.

A Berliner Ensemble Claus Peymann-rendezte Brecht-előadása nyerte az idei Fadjr színházi fesztivál fődíját: a Kurázsi mama három előadását ötezren látták Teheránban. A berlini társulat már másodszor vett részt e fesztiválon. Elutazásuk előtt iráni emigránsok arra hívták fel Peymann figyelmét, hogy fellépésükkel Ahmedinedzsád elnök rendszerét támogatják, mire a rendező azzal felelt, hogy ők nem a politikusoknak, hanem az iráni publikumnak játszanak.

Operarendezésre vállalkozik Abbas Kiarostami: a számos díjnyertes filmet készítő iráni művész júliusban Mozart Cos“ fan tuttéját viszi színpadra az aix-en-provence-i fesztiválon. A produkcióban részt vevő English National Opera zenekarát a francia Christophe Rousset vezényli, az előadást Londonban is bemutatják majd.

BERLINALE Egy erőszakos jelenetekben bővelkedő brazil film nyerte az 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját: a képünkön látható José Padilha Tropa De Elite (Elitcsapat) című alkotása egy riói rendőrosztag kíméletlenséggel és korrupcióval teljes mindennapjait ábrázolva beszél a kábítószer hatalmáról. Berlini sajtótájékoztatóján a negyvenéves rendező azt mondta, hogy szerinte csak liberalizálással lehet kitörni a droghoz kapcsolódó erőszak köréből. A Walter Salles rendezte Central Station 1998-as győzelme óta ez az első Arany Medvét nyert brazil film.

Ezüst Medvét kapott az amerikai Errol Morris (S.O.P. Standard Operating Procedure) és Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood), valamint a legjobb alakításokat nyújtó brit Sally Hawkins (Mike Leigh: Happy-Go-Lucky) és iráni Reza Naji (Majid Majidi: The Song Of Sparrows). A legjobb első film díját a japán Kumasaka Izuru (Asyl - Park and Love Hotel), a legjobb rövidfilm díját pedig a román Bogdan Mustata (O zi buna de plaja - Jó fürdőidő) nyerte.

L'ART EN EUROPE Az Európai Unió francia elnöksége és a franciaországi "Európai kulturális évad" kezdetéhez időzítve, július 1-jén nagyszabású kiállítás nyílik Reimsben L'Art en Europe címmel. Az eseményt szervező Beaux Arts magazin az unióhoz tartozó 27 állam fiatal művészeinek, a közeljövő tendenciáinak bemutatására törekedvén az egyes országok vezető képzőművészeti folyóiratainak szerkesztőit kérte fel, hogy válasszanak ki két-két alkotót, akik hazájuk feltörekvő művészeti szcénáját reprezentálják, s írjanak kritikai elemzést országuk kortárs művészetéről a kiállítás katalógusába. Magyarországról a Balkon főszerkesztője és a Narancs kritikusa, Hajdu István kapott felkérést - amint hivatalosan közölhető, hírt adunk az általa kiválasztott művészek személyéről is.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!