kulthírek

  • .
  • 2008. február 21.

Trafik

kulthírek

AZ ELSÕ ÜVÖLTÉS Eddig úgy tudta az irodalomtörténet, hogy Allen Ginsberg Üvöltésének első hangfelvétele 1956 márciusában készült a kaliforniai Berkeley-ben, nemrég azonban napvilágra került egy valamivel korábbi felvétel: a Gary Snyder életrajzát kutató John Suiter egy portlandi kollégium archívumában bukkant rá az 1956. február 14-i magnószalagra. A 35 percnyi felvételen az Üvöltés egy részét és más verseit mondja el Ginsberg, aki költőtársa, Snyder meghívására érkezett a diákszállóba.

GYÁSZ 85 éves korában elhunyt Henri Chopin, az 1950-es években jelentkező hangköltészet francia úttörője. Művészetére döntő hatással voltak világháborús élményei, mindaz, amit a német hadifogság során az emberi hang megszólalásának legszélsőségesebb módjairól tapasztalt. Lemezei (Pche de Nuit; Vibrespace; Throatpower), könyvei (Signes; Le Dernier Roman du Monde; Poésie Sonore Internationale) jelentek meg, s képverseket is készített írógéppel (Typewriter poems).

90 éves korában elhunyt Henri Salvador: a Francia Guyanában született színes bőrű énekes gyermekkora óta Párizsban élt, 17 évesen adta első koncertjét. Bársonyos hangja révén a legnépszerűbb francia sanzon-, dzsessz- és rock and roll-énekesek közé tartozott.

DOBSZERDA Mostantól ezzel a címmel jelentkezik szerda esténként kilenckor a Klubrádióban Váradi Júlia kulturális műsora. A Dobszerda szerkesztő-riportere aktuális eseményekhez kötődve, de a téma alapos megtárgyalására lehetőséget teremtő, közel egyórányi időtartamban beszélget vendégeivel.

SCARLETT WAITS Anywhere I Lay My Head címmel májusban jelenik meg Scarlett Johannson első albuma. A hollywoodi sztár eredetileg különféle dzsessz- és kabarészámokban gondolkodott, de idővel egyre több Tom Waits-dal kért helyet magának, míg végül csak egy kakukkfióka maradt ezeken kívül. A zene fő felelőse Dave Sitek (TV On The Radio), a gitárt Nick Zinner (Yeah Yeah Yeahs) kezeli, két számban David Bowie vokálozik.

LÁBÁN RUDOLF-DÍJ Harmadszor adták át a hazai kortárs tánc legszínvonalasabb előadásainak elismerésére szolgáló díjat, melyet a műfajnak rendszeresen otthont adó két intézmény, a Trafó és a MU Színház hozott létre, s nevezett el Lábán Rudolfról (1879-1958), a világszerte elterjedt táncírást megalkotó, Pozsonyban született, Angliában elhunyt táncos-táncpedagógus-koreográfusról. A Trafó 1,5 millió forinttal dotált díját Frenák Pál kapta INSTINCT - Soha.vagyÉ című produkciójáért (képünk az ő előadásán készült), a MU Színház 500 ezer forinttal járó díját pedig Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress című koreográfiájáért. A díjra jelölt tíz produkció közül kiválasztott nyertesek következő előadásuk elkészítéséhez használhatják fel a pénzt.

FILM, SZÍNHÁZ, MUZSIKA, IRÁN Egy teheráni kulturális központ kistermében, úgy hetven szerencsés néző előtt levetítették Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud Oscar-díjra jelölt animációs filmjét, a Persepolist. Ritka alkalom volt ez, mert a kormányzat által Irán-ellenesként elítélt filmet aligha fogják a mozikban forgalmazni - még abban a megvágott (a szexualitással kapcsolatos jelenetektől megfosztott) formájában sem, ahogy a fárszi feliratos DVD-kópiát, egyébként legálisan, bemutatták.

Az iráni igazságügy-miniszter levélben kérte holland kollégáját, hogy tiltsák be Geert Wilders holland parlamenti képviselő rövidfilmjét, mert az megítélése szerint sértő a Koránra nézve. A rendező saját szavai szerint tízperces - egyelőre még be sem mutatott - alkotása gyilkosságra ihlető eszközként ábrázolja az iszlám szent könyvét.

A Berliner Ensemble Claus Peymann-rendezte Brecht-előadása nyerte az idei Fadjr színházi fesztivál fődíját: a Kurázsi mama három előadását ötezren látták Teheránban. A berlini társulat már másodszor vett részt e fesztiválon. Elutazásuk előtt iráni emigránsok arra hívták fel Peymann figyelmét, hogy fellépésükkel Ahmedinedzsád elnök rendszerét támogatják, mire a rendező azzal felelt, hogy ők nem a politikusoknak, hanem az iráni publikumnak játszanak.

Operarendezésre vállalkozik Abbas Kiarostami: a számos díjnyertes filmet készítő iráni művész júliusban Mozart Cos“ fan tuttéját viszi színpadra az aix-en-provence-i fesztiválon. A produkcióban részt vevő English National Opera zenekarát a francia Christophe Rousset vezényli, az előadást Londonban is bemutatják majd.

BERLINALE Egy erőszakos jelenetekben bővelkedő brazil film nyerte az 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját: a képünkön látható José Padilha Tropa De Elite (Elitcsapat) című alkotása egy riói rendőrosztag kíméletlenséggel és korrupcióval teljes mindennapjait ábrázolva beszél a kábítószer hatalmáról. Berlini sajtótájékoztatóján a negyvenéves rendező azt mondta, hogy szerinte csak liberalizálással lehet kitörni a droghoz kapcsolódó erőszak köréből. A Walter Salles rendezte Central Station 1998-as győzelme óta ez az első Arany Medvét nyert brazil film.

Ezüst Medvét kapott az amerikai Errol Morris (S.O.P. Standard Operating Procedure) és Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood), valamint a legjobb alakításokat nyújtó brit Sally Hawkins (Mike Leigh: Happy-Go-Lucky) és iráni Reza Naji (Majid Majidi: The Song Of Sparrows). A legjobb első film díját a japán Kumasaka Izuru (Asyl - Park and Love Hotel), a legjobb rövidfilm díját pedig a román Bogdan Mustata (O zi buna de plaja - Jó fürdőidő) nyerte.

L'ART EN EUROPE Az Európai Unió francia elnöksége és a franciaországi "Európai kulturális évad" kezdetéhez időzítve, július 1-jén nagyszabású kiállítás nyílik Reimsben L'Art en Europe címmel. Az eseményt szervező Beaux Arts magazin az unióhoz tartozó 27 állam fiatal művészeinek, a közeljövő tendenciáinak bemutatására törekedvén az egyes országok vezető képzőművészeti folyóiratainak szerkesztőit kérte fel, hogy válasszanak ki két-két alkotót, akik hazájuk feltörekvő művészeti szcénáját reprezentálják, s írjanak kritikai elemzést országuk kortárs művészetéről a kiállítás katalógusába. Magyarországról a Balkon főszerkesztője és a Narancs kritikusa, Hajdu István kapott felkérést - amint hivatalosan közölhető, hírt adunk az általa kiválasztott művészek személyéről is.

Figyelmébe ajánljuk