kulthírek

  • .
  • 2010. március 4.

Trafik

A REPÜLÉS TÖRTÉNETÉRÕL Az Amerikai Operatőrök Társaságának folyóirata, az American Cinematographer honlapján olvasható előzetes szerint áprilisban cikk jelenik meg Kenyeres Bálint rendező és Erdély Mátyás operatőr nemzetközi fesztiválokon sikert aratott művéről, A repülés történetéről, mely szerepel a rövidfilmeket népszerűsítő párizsi Les Lutins du Court-Métrage díjára jelölt 30 alkotás között. THOM YORKE ÚJ ZENEKARA Atoms for Peace-re keresztelte szabadidő-zenekarát a Radiohead énekese: Flea (az RHCP basszusosa), Joey Waronker (Beck és az R.E.M. dobosa), Mauro Refosco (a Forro in the Dark brazil ütőhangszerese) és Nigel Godrich (a Radiohead producere) októberben debütált Los Angelesben.
Áprilisban New Yorkban már mint Atoms for Peace lépnek fel. Yorke The Eraser című 2006-os albumán szerepelt egy ilyen szám; Eisenhower amerikai elnök 1953 decemberében használta ezt a kifejezést az ENSZ-ben, a nukleáris erők ellenőrzéséről szólván.

VESZÉLYBEN AZ ICA-D A 2010-re szükséges 29,5 millió forint helyett csak 14 milliót szavazott meg Dunaújváros önkormányzata az 1997-ben alapított Kortárs Művészeti Intézet számára, ami csak félévi működésre elegendő. Ez kétségessé teszi az ICA-D jövő évi, pályázatokból fedezendő programját, s veszélyezteti a közel 200 darabra bővült gyűjtemény sorsát is. Részletek az ica-d.hu címen, itt lehet csatlakozni a támogató nyilatkozathoz is.

AZ ÍRÓ KÖNYVTÁRA Lángh Júlia és Bán Zsófia lesz a vendége március 9-én, kedden 18 órától a Szépírók Társasága és a Szabó Ervin Könyvtár következő felolvasóestjének az I. ker., Krisztina körúti könyvtárban.

CÉSAR A PRÓFÉTÁNAK Kilenc César-díjat söpört be Jacques Audiard börtöndrámája, A próféta a francia filmek gálaestjén, főszereplője, Tahar Rahim kapta a legjobb férfi alakítás díját, a legjobb színésznő: Isabelle Adjani (La journée de la jupe).

FELA! 33 éve, 1977. február végén a nigériai politikai vezetést dalaiban kritizáló Fela Anikulapo Kuti rezidenciáját megrohamozta és lerombolta a katonaság, édesanyját kidobták az ablakon, bele is halt sérüléseibe, feleségeit, táncosnőit bántalmazták, megerőszakolták. A tettesek megúszták. Fela tíz éve hunyt el, 59 éves korában. Az egyik számában is megörökített brutális támadás évfordulóján egyik fia, a Szigeten is látott Seun Anikulapo Kuti a New Africa Shrine elnevezésű lagosi klubjában adott koncertjén levetítette a FELA! című musicalt is. A 37 Arts nevű Off-Broadway színházban 2008 nyarán bemutatott előadást a sikerre való tekintettel átvitték az igazi Broadwayre is, ahol tavaly novemberben tűzte műsorra a Eugene O'Neill Theatre. Jim Lewis és Bill T. Jones írta, utóbbi rendezte és koreografálta, címszerepét Sahr Ngaujah és Kevin Mambo alakítja, Fela zenéjét a New York-i afrobeatszíntér első számú képviselője, az Antibalas játssza. Az experimentális koreográfusként ismert Bill T. Jones e produkcióval tette eddigi legmerészebb kirándulását a hagyományos történetmondás és a fajsúlyos mondandóval együtt is szórakoztató színpad felé. Akárcsak Seun Kuti, ő is járt már nálunk, s hamarosan újra jön: táncszínházi társulata március 25-26-án, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon adja elő az Abraham Lincoln születésének bicentenáriumára készült Serenade/The Proposition című darabját, a Between Us című produkciót pedig 29-én Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába viszik. Mindeközben a New York-i Paul Kasmin Galériában láthatók Tseng Kwong Chi 1983-as képei a Keith Haring által kifestett Bill T. Jonesról. A március 13-ig nyitva tartó tárlat aktualitása, hogy a hongkongi születésű fotós és a New York-i festő egyaránt 20 éve, 1990-ben hunyt el, előbbi 40, utóbbi 32 éves korában.

EGYEDÜL A HETERÓK KÖZT E címmel rendeztek kiállítást Rio Reiser (1950-1996) emlékére a homoszexualitás tematikájával foglalkozó berlini Schwules Museumban. A szitokszóként használt kifejezést (buzi) cégérként magára tűző intézmény ezúttal olyan művészt mutat be személyes dokumentumok, fotók, naplók segítségével, aki nyíltan viselte homoszexualitását, de - a hamburgi Brühwarm színtársulattal való együttműködését leszámítva - a melegmozgalomban nem aktivizálta magát. 1970-86 között működő zenekara is - rajta kívül - heterókból állt: a Ton Steine Scherben a nyugat-berlini anarcho-politikai színtér kedvence volt, első koncertjét egy foglalt házban tartotta. A Ralph Christian Möbius néven született Rio Reiser a 70-es évek elején olyan dalokkal gazdagította az agitpop műfaját, mint a Keine Macht für niemand (Semmi hatalmat senkinek) vagy a Macht kaputt, was Euch kaputtmacht (Tegyétek tönkre, ami tönkretesz titeket - e jelszót nálunk az URH dobta be a köztudatba). A kiállítás címét Jochen Hick filmjéből kölcsönözték: Ich kenne keinen - allein unter Heteros (Egyet sem ismerek - egyedül a heterók között). A zenekara feloszlása után szólókarriert futó Rio Reiser vérkeringési elégtelenség következtében hunyt el.

KLASSZIKUSOK KONGÓBAN Kinshasa Symphony címmel mutatták be a Berlinalén a német Claus Winsmann és Martin Baer dokumentumfilmjét az OSK elnevezésű szimfonikus zenekarról. A rövidítés a L'Orchestere Symphonique Kimbanguiste nevet rejti, melynek harmadik tagja a Simon Kimbangu által alapított kimbanguista egyházra utal. Kimbangut a belga gyarmatosítók elleni küzdelem spirituális vezetőjeként tisztelik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az OSK-t 1994-ben alapította unokája, Armand Diangienda. A zömmel autodidakta, amatőr muzsikusok és énekesek alkotta, kétszáz tagból álló zenekar az ő vezényletével szólaltatja meg Beethoven, Mozart, Händel, Strauss, Dvorák, Orff és Verdi műveit.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.