mi a kotta? - Snoopy ismerőse

  • .
  • 2010. december 2.

Trafik

Bár a zenetörténet óriásai valósággal megunhatatlanok, azért a heti koncertajánlóknak kétségkívül kölcsönözhet némi egyhangúságot a tény, hogy e hasábokon mindegyre Chopin és Liszt, Mozart és Beethoven, Mahler és Schubert neve váltakozik a permutáció elvének és a hangverseny-repertoár vastörvényeinek eredményeképpen. Az elkövetkező hét sem lesz kivétel, hisz például Bogányi Gergely, aki csak alig pár napja teljesített egy teljes Chopin-maratont, pénteken már újra koncertet ad a Liszt Akadémia Alma Mater Zenekarával, hogy előbb Mozart A-dúr zongoraversenyét, majd Chopin műveinek ad libitum válogatását játssza közkívánatra (Francia Intézet, december 3., fél nyolc).
Jandó Jenő azután Mikulás napján előleget fog kínálni a Liszt-bicentenárium örömeiből, midőn zongorához ül, hogy Liszt itáliai ihletésű darabjaival, így főként a Vándorévek második esztendejével gyönyörködtessen (Fesztivál Színház, december 6., hét óra). Míg A Zongora elnevezésű sorozat harmadik estéjén Kocsis Zoltán vonul ki a pódiumra, s műsorának második felében Schubert utolsó életévének sorban legutolsó nagy zongoraművét, a B-dúr szonátát (D960) szólaltatja majd meg (Nemzeti Hangversenyterem, december 8., fél nyolc). Ám e ponton megtörjük a szokott menetet, hiszen ez a program s a hét több más koncertje is lehetőséget kínál új nevek játékba hozására. A Kocsis koncertjének első játékfelét megkomponáló Vidovszky László természetesen nagy és méltán ismert szerző, azonban 1975-ös, mára kortárs zenei klasszikussá emelkedett műve, a Schröder halála bízvást érdemel némi ismertetést. Mindjárt a címszereplőn kezdve, Schröder (vagy másként Scroeder) egy 1951-es születésű zongorakedvelő képregényfigura, egyenesen Charlie Brown és Snoopy kutya társaságából. Ha tetszik, az ő örökös skálázását idézi Vidovszky nagylélegzetű műve: "A zongorista egyenletes tempóban 61 különböző skálát játszik folyamatosan 1, 2, 3... ...59, 60, 61, 60, 59... ...3, 2, 1 sorrendben, majd újrakezdi a skálázást. Eközben egy előre megadott időtáblázat szerint az asszisztensek a zongora hangjait kipreparálják. A preparációhoz háromféle anyagot használnak oly módon, hogy az első hosszú és zengő, a második rövid és száraz hangot adjon, a harmadik preparáció pedig némítsa el a hangot."

A Budafoki Dohnányi Zenekar pénteki hangversenye is kínál kevésbé közismert csemegét, hiszen a Római karnevál és a Seherezádé szvit örökzöldjei között Geiger György elfújja majd Jereb Ervin egytételes Trombitaversenyét (Olasz Intézet, december 3., fél nyolc). Az 1996-ban elhunyt Jereb sokoldalú figurája volt a múlt századi zenei életnek: írt filmzenét és rádióoperát (Botrány az Ingeborg-hangversenyen), vezette a 60-as évek kedvelt tánczenekarát, a Jereb Ensemble-t, s hozzá igen formás rézfúvós számokat komponált. Kedden azután az MR Szimfonikusok folytatják Mesterbérletüket (Nemzeti Hangversenyterem, december 7., fél nyolc): Mahler-filmzenének is bevált V. szimfóniájával, a Stephen D'Agostino által lelkesen népszerűsített Barber Hegedűversenyével, valamint az amerikai koncertélet tán legnépszerűbb kortárs nyitányával. Short Ride in a Fast Machine - ez a címe a kirobbanóan energikus, alig négyperces számnak, amelyet 1986-ban írt a nevével és munkásságával egyaránt amerikai elnökök sorát megidéző John Adams. Ez a név önmagában is két elnököt citál, a sorban másodikat és a hatodikat, míg Adams legnépszerűbb operájának hőse a 37. elnök, Nixon, ráadásképp még Adams középső neve is prezidenciális emléket idéz, méghozzá a legendásan szűkszavú 30. elnök alakját, lévén a teljes neve: John Coolidge Adams.

S a végére hagytuk, mert szinte még magunk sem hisszük a dolgot, ám kedden áriaestet ad Pesten Juan Diego Florez, a méltán ünnepelt tenor (Budapest Kongresszusi Központ, december 7., fél nyolc). Vederemo!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.