tévésmaci - Tevék a partvonalon kívül

  • .
  • 2010. augusztus 5.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché felkeresték a kilövőállást, számos ellenőrzésen kellett átesniük, de még ennél is nagyobb procedúrának bizonyult az előzetes engedélyek beszerzése. Abba is hagyták - úgymond félúton -, s igyekeztek valami rapid megoldást keríteni.
Sztupa konkrétan akkor rágott be (korabeli fordulat, jelentése: dühbe jött), amikor az egyik vizenyős tekintetű hivatalnok megkérdezte, hogy miért nem csatolták az egészségügyi alkalmassági vizsgálat igazolását. Anyádért, gondolta Sztupa, de akár ki is mondhatta volna, mert jól látta a tisztviselőn, hogy mondhatna neki akármit, meg sem hallaná, nemhogy még felfogná a szavait. Belenézett Sztupa az ürge szemébe, s nem látott mást, csak valami űrt, sötét és feneketlen kutat, s paradox módon mindez egy áthatolhatatlan falnak tűnt - na jó, nekem nincs kanalam ezekhez a hülyeségekhez, meg ilyen robotokhoz, mondta. De Troché csak röhögött, ezer ilyet láttam már, simán túlélhető, de ha nem tetszik valami, kénytelen leszel felmenni az öreghez, mert nem tehetek semmit, az ilyenek egyből, ránézésre felismernek engem, mondhatok bármit, hízeleghetek, fenyegetőzhetek, tudják, hogy nem tartozom közéjük, és úgy is bánnak velem. Asszed, felmegyek? Üzenek, jöjjön le - Sztupát ekkorra már elöntötte a pulykaméreg, tök vörös volt a feje. S, apám, valamit telefonált, mire jött a titkárnő, hogyha lemennek a Vasas bisztróba, délután benéz az öreg. Mi meg kinézünk valamit a tévéműsorból.

Szombaton (7-én) a frankofil önkéntesek kedvence (s egyben tévedése) következik este nyolc előtt tíz perccel (főműsoridőben, hogy nem szégyellik magukat) a Dunán: A nagy hadgyakorlat, szám szerint 1955-ből, konkrétan Gérard Philipe-pel. Én persze már húsz persze lazulok a Filmmúzeum előtt, a szellemi képességeimnek megfelelő Vakáció a buszon című 1973-as angol komédia előtt.

Vasárnap nyolcadika van, ami azt jelenti, hogy négy+négy, s már éjfél előtt döntést kell hozni. 23.25-kor a tv2 belefog A négy évszak című amerikai filmbe (1981), melyet régi kedvencünk, Alan Alda írt és rendezett, és saját magát tartotta legalkalmasabb főszereplőnek. Az tán jobb lett volna, ha a rokonaival rakja tele a filmet? Ellenfele a Dunán éjfélkor a Négy éjszaka Annával lesz, nos, attól függ, Koltói Annával vagy Ratkó Annával? Ez persze csak egy lengyel film a hullaégető szerelmiről, amibe a maga faragatlan módján avatkozik bele a rendőrség.

Hétfőn a film+ este fél tizenegykor zúzza Az élőhalottak éjszakáját, amit a művelt olvasónak természetesen nem kell bemutatni, a többiek meg úgyis látták már.

Kedden Az imbecillis Boudu még jobban elpimaszodik vagy valami hasonló című ősi franszia klassziküsznek az amerikai remake-jéhez lesz alighanem szerencsénk az RTL Klubon, éjfél előtt tíz perccel, ezúttal Koldusbottal Beverly Hillsben címmel - nos, kösz. Dohányzó barátaim persze már 22.45-től vadul sasolják a Filmmúzeumot. Arra simán lenne egy fogadásom, hogy ki rendezte a Színről színre című, 1976-os svéd filmet.

Szerdán is négy a négy, de szerencsére zömmel egy időben adják őket, úh. simán meg lehet úszni a felével (de van egy jobb módszerem is). A Hálózat tévén kezdünk este kilenckor a Frank és Jesse című filmmel - a nevek alighanem a kedves James fiúkat takarják. Gondolkoztak már azon, hogy miért van az, hogy Amerika nemzeti hősei mind cégéres gazemberek? S ha már a vadnyugati gyilkosok szóba jöttek, Ben Wade az HBO-n lép fel, 21.45-kor a Börtönvonat Yumába című mű (dettó remake) kockáin. Én ekkor már negyedórája nézem a Filmmúzeumon a Nápoly aranyát - természetesen büntetésből. De maradok utána is a csatornán, mert 0.50-kor a Különös háromszög Alain Delon, Claude Brasseur és Mireille Darc között feszül.

Csütörtökön kampó.

A tisztelt egybegyűltek azonban ne tévézzenek egyáltalán. Vétkezzenek vagy étkezzenek helyette.

Neked ajánljuk