tévésmaci - Tevék a partvonalon kívül

  • .
  • 2010. augusztus 5.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché felkeresték a kilövőállást, számos ellenőrzésen kellett átesniük, de még ennél is nagyobb procedúrának bizonyult az előzetes engedélyek beszerzése. Abba is hagyták - úgymond félúton -, s igyekeztek valami rapid megoldást keríteni.
Sztupa konkrétan akkor rágott be (korabeli fordulat, jelentése: dühbe jött), amikor az egyik vizenyős tekintetű hivatalnok megkérdezte, hogy miért nem csatolták az egészségügyi alkalmassági vizsgálat igazolását. Anyádért, gondolta Sztupa, de akár ki is mondhatta volna, mert jól látta a tisztviselőn, hogy mondhatna neki akármit, meg sem hallaná, nemhogy még felfogná a szavait. Belenézett Sztupa az ürge szemébe, s nem látott mást, csak valami űrt, sötét és feneketlen kutat, s paradox módon mindez egy áthatolhatatlan falnak tűnt - na jó, nekem nincs kanalam ezekhez a hülyeségekhez, meg ilyen robotokhoz, mondta. De Troché csak röhögött, ezer ilyet láttam már, simán túlélhető, de ha nem tetszik valami, kénytelen leszel felmenni az öreghez, mert nem tehetek semmit, az ilyenek egyből, ránézésre felismernek engem, mondhatok bármit, hízeleghetek, fenyegetőzhetek, tudják, hogy nem tartozom közéjük, és úgy is bánnak velem. Asszed, felmegyek? Üzenek, jöjjön le - Sztupát ekkorra már elöntötte a pulykaméreg, tök vörös volt a feje. S, apám, valamit telefonált, mire jött a titkárnő, hogyha lemennek a Vasas bisztróba, délután benéz az öreg. Mi meg kinézünk valamit a tévéműsorból.

Szombaton (7-én) a frankofil önkéntesek kedvence (s egyben tévedése) következik este nyolc előtt tíz perccel (főműsoridőben, hogy nem szégyellik magukat) a Dunán: A nagy hadgyakorlat, szám szerint 1955-ből, konkrétan Gérard Philipe-pel. Én persze már húsz persze lazulok a Filmmúzeum előtt, a szellemi képességeimnek megfelelő Vakáció a buszon című 1973-as angol komédia előtt.

Vasárnap nyolcadika van, ami azt jelenti, hogy négy+négy, s már éjfél előtt döntést kell hozni. 23.25-kor a tv2 belefog A négy évszak című amerikai filmbe (1981), melyet régi kedvencünk, Alan Alda írt és rendezett, és saját magát tartotta legalkalmasabb főszereplőnek. Az tán jobb lett volna, ha a rokonaival rakja tele a filmet? Ellenfele a Dunán éjfélkor a Négy éjszaka Annával lesz, nos, attól függ, Koltói Annával vagy Ratkó Annával? Ez persze csak egy lengyel film a hullaégető szerelmiről, amibe a maga faragatlan módján avatkozik bele a rendőrség.

Hétfőn a film+ este fél tizenegykor zúzza Az élőhalottak éjszakáját, amit a művelt olvasónak természetesen nem kell bemutatni, a többiek meg úgyis látták már.

Kedden Az imbecillis Boudu még jobban elpimaszodik vagy valami hasonló című ősi franszia klassziküsznek az amerikai remake-jéhez lesz alighanem szerencsénk az RTL Klubon, éjfél előtt tíz perccel, ezúttal Koldusbottal Beverly Hillsben címmel - nos, kösz. Dohányzó barátaim persze már 22.45-től vadul sasolják a Filmmúzeumot. Arra simán lenne egy fogadásom, hogy ki rendezte a Színről színre című, 1976-os svéd filmet.

Szerdán is négy a négy, de szerencsére zömmel egy időben adják őket, úh. simán meg lehet úszni a felével (de van egy jobb módszerem is). A Hálózat tévén kezdünk este kilenckor a Frank és Jesse című filmmel - a nevek alighanem a kedves James fiúkat takarják. Gondolkoztak már azon, hogy miért van az, hogy Amerika nemzeti hősei mind cégéres gazemberek? S ha már a vadnyugati gyilkosok szóba jöttek, Ben Wade az HBO-n lép fel, 21.45-kor a Börtönvonat Yumába című mű (dettó remake) kockáin. Én ekkor már negyedórája nézem a Filmmúzeumon a Nápoly aranyát - természetesen büntetésből. De maradok utána is a csatornán, mert 0.50-kor a Különös háromszög Alain Delon, Claude Brasseur és Mireille Darc között feszül.

Csütörtökön kampó.

A tisztelt egybegyűltek azonban ne tévézzenek egyáltalán. Vétkezzenek vagy étkezzenek helyette.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.