mi a kotta? - No de kedves Beethoven...

  • .
  • 2010. július 29.

Trafik

Ez alkalommal a bécsi szerzőség, valamint a gordonka, hegedű, zongora felállás dominálja a hét komolyzenei koncertjeit, s ugyancsak felfeslő motívum gyanánt a kastélylakó törzsökös elit is összeköti valamelyest az elkövetkező napok zenei programját. A fertődi Esterházy-kastély pénteki hangversenyén például rögvest mindhárom mozzanatra rálelhetünk, hiszen a galántai előnevű mágnásfamília fényes széktartó helyén Perényi Miklós, Rolla János és Rohmann Imre delikát hármasa Schubert-, Mozart- és Haydn-triókkal és szonátákkal tartja majd jól a szerencséseket (július 30., fél nyolc).
S habár a Capella Savaria másnapi koncertje ugyanott Zempléni Szabolcs jóvoltából immár a korhű natúrkürtöt helyezi a Haydn-Mozart-műsor középpontjába (július 31., fél nyolc), a Nemzeti Filharmonikusok martonvásári kitelepülése már újfent a három emlegetett hangszer együttjátékát ígéri. Az Antal Mátyás által dirigálandó koncert első fele ugyanis Baráti Kristóf, Fenyő László és Hernádi Ákos szólóival Beethoven Hármasversenyét adja majd, benne a baráti tanítvány, Rudolf főherceg számára megszelídített zongoraszólammal, valamint a hegedű és a gordonka muzsikust próbáló iramataival (július 31., hét óra). A program másik fele azután visszaköt Fertőd és Kismarton uraihoz, hiszen Beethoven 1807-es C-dúr miséje - Haydn utolsó miséinek sorát folytatva - Esterházy Miklós herceg megrendelésére, s egyszersmind a hercegné, Maria Josefa Hermenegilde von Liechtenstein - egyik - névnapjának megünneplésére készült. "Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen" - fogalmazott utóbb levelében az önérzetes mester, ám a kismartoni ősbemutató hallgatósága korántsem volt egyöntetűen lelkes. Így aztán nemcsak az Esterházyak szolgálatában álló Hummel tette félreérthetetlenné fenntartásait, de állítólag maga a herceg is e szavakkal fordult a szerzőhöz: "No de kedves Beethoven, mit művelt már megint?" Nos, hogy mit is művelt, azt ezúttal a Nemzeti Énekkar, valamint a négy szólista, Fodor Beatrix, Meláth Andrea, Brickner Szabolcs és Bretz Gábor énekszavából fülelhetjük ki magunknak.

A kékvérűeknél, ha tetszik a germanizmus, a magas születésűeknél maradva a gödöllői kastély dísztermében az e tájékon különösen tisztelt Erzsébet királyné, vagyis Sissi jut fő- és címszerephez - hála a bécsi és egyúttal bécsies Fritz Kreislernek. A ma elsősorban kellemes szalondarabok szerzőjeként emlékezetes hegedűs ugyanis 1932-ben operettet komponált a bajor Wittelsbachok szép rozmaringjáról, s e mű magyarországi bemutatójára kerül most sor - Keszei Bori, Kónya Krisztina és László Boldizsár főszereplésével (július 29., 30., fél nyolc). Az eredeti osztrák librettót egyébiránt Ernst Marischka és testvére, Hubert jegyezte, s mivel Ernst utóbb is hű maradt a tragikus sorsú császárné történetéhez, az e heti illusztráció egy meglehetősen ismerős film plakátjáról származhat hasábjainkra.

S végezetül Bécstől és az arisztokráciától immár elszakadva két városunkban is ünnepi játékok peregnek mostanság. Ennek köszönhetően e héten a szegedi Dóm téren a Kero rendezte Carmen kelleti magát - a címszerepben az izgalmas Schöck Atalával (július 30., 31., kilenc óra), míg a veszprémi püspöki palota előterében José Cura és Komlósi Ildikó kettősével tölthetünk majd egy emelt szintű péntek estét (július 30., nyolc óra).

Figyelmébe ajánljuk