rés a présen - A multikulturális dereglye követi a tendenciákat - Kozlov Sándor - az A38 Hajó nemzetközi fesztiválprojekt felelőse, sajtóreferens

  • .
  • 2011. február 24.

Trafik

rés a présen: Mióta vagy az A38 munkatársa? Kozlov Sándor: 2007-ben kerültem ide, előtte húsz évig Moszkvában tanultam, éltem. Első körben a My City fesztiválsorozattal kezdtem el foglalkozni, majd 2008-tól átvettem a sajtóügyeket is.
Azóta megünnepeltük az ötéves évfordulót, és folyamatosan bővítjük a kínálatot.

rap: Kiknek szól a hajó?

KS: Nincsenek stílushatárok, ugyanúgy vannak pop-, rock-, metál-, reggae-, dzsesszkoncertek, mint elektrobulik, mert elsősorban a térre alapozunk, ami jó minőségű koncerteknek épült. Ugyanakkor fontos a kulturális küldetés is, hogy ne csak a már bevált és ismert nevekkel töltsük meg a havi programunkat, de adjunk lehetőséget a kevésbé ismert zenekaroknak is. Most indul a Talentometer tehetségkutató sorozat.

rap: A budapesti, hazai és a nemzetközi kulturális életben szerinted hol az A38 helye?

KS: A BBC műsorvezetője, DJ Mary Anne Hobbs a The Guardian hasábjain a világ legjobb klubjai közé sorolta az A38 Hajót. Több mint 5 éve tagjai vagyunk a független klubszervezeteket magába tömörítő Trans European Halles (TEH) szervezetnek, rendszeresen szervezünk fesztiválokat, többek között a My City sorozatnak köszönhetően Amszterdamban, Bécsben, Belgrádban, Ljubljanában, Pozsonyban és Varsóban képviseltük a főváros zenei szcénáját. A Sziget Fesztiválon is a legnagyobb zárt színpaddal képviseltetjük magunkat.

rap: Mely rendezvények a szívügyeid, és miért?A hajón kívül is van ilyen?

KS: Nagyon szeretem a dzsesszt meg az experimentális zenéket, amiből szerencsére elég sok volt mostanában. Nemrég indult Polyphony című sorozatunk Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. Ennek köszönhetően rengeteg olyan, kevésbé ismert fellépő is eljut hozzánk, mint a luxemburgi Eternal Tango, az ír Jennifer Walshe, a svéd Wildbirds & Peacedrums vagy a cseh Lesní Zver. A hajón kívül pedig aktívan foglalkozom a moszkvai Deti Picasso zenekar menedzselésével is.

rap: Új szárnyat kapott nemrég a hajó. Mik a tervek vele?

KS: Építészeti jellegét tekintve egy dereglye, funkcióját tekintve pedig egy multikulturális központ, mely alkalmas kiállítások, vetítések és egyéb művészeti projektek befogadására. Az új térnek köszönhetően több olyan projektet is megvalósíthatunk, amelyeket nem tudtunk bezsúfolni a koncertterem szűk kereteibe.

rap: Milyen kiállítás lesz itt legközelebb?

KS: Tóth Andrej, az ARC: Az év kulturális plakátja verseny háromszoros győztese "Crazy Horse" című tárlata nyit február 22-én, amit Dr. Máriás Béla anyaga követ. Az utóbbi kiállítás a Tudósok zenekar 25. évfordulójához kapcsolódik.

rap: Van-e még fejlődni valahová?

KS: Folyamatosan követnünk kell a tendenciákat. Tematikus programjainkkal csatlakozni szeretnénk a Duna stratégia projektjeihez. Újabb sorozatok következnek, amelyek közül az orosz és a skandináv estekkel foglalkozom. Januártól állandó munkatársunk lett DJ Cadik, aki saját szervezésű bulikkal folytatja a Real Your Nature jól bevált szellemiségét. A bővülésnek köszönhetően nyártól megnyitjuk új teraszunkat is, mely nappal az étterem részeként fog üzemelni, este pedig kisebb koncerteknek ad teret. Modernizálódnak, rengeteg információval és online szolgáltatásokkal bővülnek az A38 Hajó közösségi oldalai is.

Figyelmébe ajánljuk