tévésmaci - A sül bergengót vagy vizigót

  • .
  • 2009. november 5.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché nemzetközi szépségversenyt rendeztek, nagyon oda kellett figyelni a szervezési feladatokra. Már az gyanús volt, hogy olyan könnyen összejött a pénz, noha távolról sem holmi olcsójános rendezvényt álmodtak, inkább látványosat, show-elemekkel.
Legyen a helyszín Barcelona, Lisszabon vagy Edinburgh, ezek olyan kúlok is, meg a tömeg fejében is mint jó hely vannak elkönyvelve - mondotta kissé illuminált állapotban "mafa úr, aki már egy csomó rendezvényt szervezett, igaz, jobbára a csepeli Szőnyeges bisztró kerthelyiségébe. Ott viszont egyszer fellépett Kovács Erzsi és Németh József is, "mafa úr személyesen nyitotta ki a taxi ajtaját, amikor a művésznő begördült a Kiss János altábornagy utcába. Végül Sztupa azt mondta, hogy tekintettel kell lenniük a divatvilág igényeire is, ezért Milánóba kell vinni az eseményt. "mafa úr időközben töltött még egy pohárkával, s a bejelentés hatására rákezdett a "Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik" kezdetű és tartalmú népdalra. Hőseink meghökkentek, de "mafa úr bár erősen ittas volt, az meg kell hagyni, nagyon szépen énekelt. Szárnyaló baritonja volt neki, és Szekszárd legjobb pincéiből hozatta a bort, ebből sohasem engedett. Mint ahogy mi sem engedhetünk a heti 168 óra tévézésből, egy jottányit sem.

Pénteken (6-án) csak éjszakára kell beüzemelni a készüléket, akkor is persze feleslegesen, hisz az m2-n 23.25-kor kezdődő Szűkebb pátriánk c. 2006-os olasz filmben ugyan Luca Zingaretti a főszereplő, de távolról sem kisvárosi zsarut ad Szicíliából, hanem nagyvárosi bankárt a fent dicsért Milánóból, aki persze rámozdul egy rendőrnőre. Negyed egykor verseny lesz, amin a tv2 a nagy testű Gerard-t indítja a sajtnevű Jeannal, a Duna tévén ugyanekkor fellépő Burkina Fasó-i honfitársaik ellen. Nos, a Blance, a bosszúálló angyalban vagy Az igazság éjszakájában alakítja-e Depardieu D'Artagnant? Önök úgyis kitalálják.

Szombaton kalapját hajigálja az égig a vombatom. November 7-én a királyi tévé A diktátort adja 14.35-kor Chaplin elvtárs tollából, szerintem összekeverték az ünnepeket. A Dunán éjjel 1.15-kor pedig A dokumentátor lesz, sokáig azt hittem, A diktátor folytatása, de amikor már egy órája nem röhögtem, gyanús lett a dolog, pedig még rengeteg hátravolt Dés Mihály fellépéséből. Egész este a Dunát néztem, mint József Attila, este nyolckor A klastrom titkát adták, és én élek-halok a Jane Austen-adaptációkért. Avval a lendülettel ott is maradtam a Kettőből egy című 2006-os olasz filmre, mert iszonyúan kíváncsi fáncsi voltam az öreg Ninetto Davolira. S már jött is Dárdai és Szalai filmje. Ha belegondolok, hogy a ViaSat3-on 22.45-kor 12 majmot nézhettem volna, nem bánok semmit sem, mifelénk majommal fűtünk.

Vasárnap Batman - Kezdődik este nyolckor az RTL Klubon, negyed tizengykor a tv2-n meg Rambo. És tessenek mondani, hát a nagybetűs hol marad? Éjfélkor indul útjára az! Ugyancsak a tv2-n A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője.

Hétfőn az m2-n éjjel 0.50-kor lesz a jó nevű Pupi Avati filmje, a Karácsonyi ajándék, melyben régi barátok jönnek össze újra, akiket, ah, elsodort az élet.

Kedden az MGM-en Robert De Niro és Robert De Duvall testvéreket adnak, 1981-es a leirat, de úgy emlékszem, hogy az egyik pap, a másik gengszter, vagy fordítva. A gyónás gyilkosság után cím mindenesetre igazolni látszik bármelyik feltevésemet.

Szerdán nézzen tévét a bokám!

Csütörtökön mintegy megcsúszott matinéként, 14.20-kor adja az RTL Klub a Túlélők háza című filmet, ami egy villában játszódik, mert kanálban még nem forgattak filmet, különösen 2003-ban. Este a művelt néző a magyar filmművészet remekeiből válogathat, tehát Smacit a diszkóban keressétek. Önök szerint kit nevez az utókor "nagy hármas"-nak? A Szalai-Répás- Básti fedezetsort a Karancs-aljáról, vagy a Csoóri-Sára-Kósa triászt a Lumumba utcából? A helyes megfejtést beküldőknek nem kell megnézniük Az ítélet című filmet 21.10-kor a Dunán. Sőt, nyolckor is kihagyhatják Pacsirtát a Filmmúzeumon.

Ne tévézzenek, ciki.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?