kulthírek

  • .
  • 2009. november 5.

Trafik

HALHATATLAN ROCKEREK 25 éves az amerikai Rock and Roll Hall of Fame, s ez alkalomból két ünnepi koncertet rendeztek a New York-i Madison Square Gardenben. Fellépett többek között Jerry Lee Lewis, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Sting, Mick Jagger, B.B.
King, Smokey Robinson, Simon és Garfunkel, James Taylor, Jackson Browne, John Fogerty, Billy Joel, Annie Lennox, Lou Reed, Ray Davies, Patti Smith, Ozzy Osbourne, a U2, a Crosby, Stills and Nash, a Metallica, a Black Eyed Peas.

FILM MOHAMEDRÕL A muzulmán világ másfél milliárd fős piacát célozza meg egy katari médiavállalkozás, amely tervbe vette, hogy filmet készít Mohamed prófétáról. A 150 millió dolláros produkció forgatását jövőre kezdenék meg, s maga a próféta nem látszódik majd benne, hiszen őt az iszlám előírásainak értelmében tilos képen ábrázolni.

GONCOURT-DÍJ Marie NDiaye regénye, a Trois femmes puissantes nyerte az idei Goncourt-díjat: a 42 éves, szenegáli származású szerző - tíz év óta a díj első női kitüntetettje - műve a címben jelzett három erős asszony és családjuk sorsán keresztül beszél az illegális afrikai bevándorlók pokoli helyzetéről. Marie NDiaye első regényét 17 éves korában publikálta, s jelenleg ő az egyetlen élő szerző a Comédie Francaise repertoárján. Regénye már eddig is bestsellernek számított, a kiemelkedő presztízsű díj után még kelendőbb lesz.

ÉPÍTÉSZETI BIENNÁLE November 9-ig még lehet pályázni a 2010-es Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának kiállítására: részletek a velenceibiennale.com honlapon.

LONDONI FILMFESZTIVÁLA francia Jacques Audiard börtöndrámája, az Un prophéte nyerte a Londoni Filmfesztivál legjobb filmjének díját. A fesztivál záróestéjén a John Lennonról szóló Nowhere Boyt, Sam Taylor-Wood első játékfilmjét mutatták be, Aaron Johnson főszereplésével.

berlin, a fal jegyében

ACHTUNG, U2 November 9-én ünneplik a Berlint 1961 és 1989 között kettévágó, a három nyugati szektort a Német Demokratikus Köztársaságba ékelt szigetté záró fal lerombolásának 20. évfordulóját - sokfelé a világon, persze mindenekelőtt a német fővárosban. Az évfordulóra nagyszabású koncerttel hangolódik rá Berlin: november 5-én az NDK-időkben átjárhatatlan Brandenburgi kapunál lép fel a U2 az MTV Europe idei díjátadó gálaestjének részeként - ingyen. A zenekar számára történelmi visszatérés ez, hiszen 1990-ben a falhoz egész közeli Hansa stúdióban vették fel a hangzásvilágukat megújító albumukat, az Achtung Babyt (illusztrációnkon a borítója, Trabanttal).

DOMINÓHATÁS November 9-én szabadtéri koncertet ad a Pariser Platzon a Staatskapelle Berlin Daniel Barenboim vezényletével. Ezt követi a falomlásra emlékeztető és annak nemzetközi hatását szimbolizáló dominóakció: mintegy ezer darab, fiatalok által színesre festett, 2,5 m magas, 1 m széles, 40 centi vastag, polisztirén dominót állítanak sorba, s az elsőt meglökve felborítják az összeset, mintegy két km-en keresztül, a Reichstag közeléből a Potsdamer Platzig (másik képünkön a BT 11 típusú őrtorony).

BEOBACHTUNGSTELLE BALATON Magyarország is szerepet játszott abban, hogy a dominókhoz hasonlóan húsz éve egyik szocialista ország esett el a másik után, illetve hogy a keletnémetek kiszabadulhattak bezártságukból - e szerepet a berlini Collegium Hungaricum (CHB) január 15-ig nyitva tartó kiállítása is felidézi: Deutsche Einheit am Balaton címmel az évtizedeken át csak virtuális német egység, a magyar tengernél realizálódó keletnémet-nyugatnémet kapcsolatok privát történelmébe enged betekintést az amatőr filmekre, fotókra, filminterjúkra építő multimédia-kiállítás. Koncepcióját a CHB-t vezető Can Togay János alakította ki, a begyűjtött nyersanyagokból Forgács Péter és Hámos Gusztáv állította össze az audiovizuális modulokat. Mindezt a Stasi archívumából és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából való dokumentumok egészítik ki, megmutatván, mennyire rajta voltak a titkosszolgálatok a Balatonon (illusztrációnkon egy konspirációs villa képe és egy amatőr film kockája; ajánlott olvasmány: Dalos György: Balaton-brigád).

MI A MANÓ AZ AZ NDK? Húsz év bőven elég idő ahhoz, hogy legyen értelme Sag, was war die DDR? címmel ismeretterjesztő kiállítást rendezni a berlini Kindermuseumban, ahol a gyerekek játékos körümények között kaphatnak választ a kérdésre, hogy mi is volt az az NDK. Nyitva: december 20-ig. A fal történetével való ismerkedés természetesen otthonról is lehetséges, például a berlin.de/mauer címről indulva.

FAL NÉLKÜL 1990-ben Budapest kapott két, színes graffitivel teli faldarabot Berlintől, melyek sokáig a Tabánban álltak, mígnem hat éve egy őrült ötlettől hajtva Bernáth(y) Sándor rozsdabarnára festette őket (Narancs, 2003. május 8. és október 9.). Azóta elszállították onnan a faldarabokat. Információnk szerint az I. kerületi SZDSZ-ben tudhatnak a sorsukról, de a párt honlapján közölt telefonszám lapzártakor "nem kapcsolható vagy nem létezik" - ha jutunk valamire, híradással leszünk (képünk az 1990-es állapotot dokumentálja).

SZOVJET SZOCREÁL Az évfordulóhoz kapcsolódva a berlini Jeschke aukciósházban november 6-án árverést rendeznek szovjet szocialista realista festményekből. A vételre kínált kb. 140 alkotás azon a tárlaton látható, amely november 30-ig tart nyitva a Jeschke-Van Vliet kiállítóteremben. Behind the Iron Curtain - The Art of Socialist Realism címmel mintegy 300 szovjet festményt mutatnak be itt: az 1930-as évektől a 80-as évekig készültek, s egy 600 darabos kollekció részét képezik, melyet az évek során vásárolt össze olasz gyűjtőjük. Ez az első alkalom, hogy a nyugat-európai közönség ilyen tömegében ismerkedhet meg e zsáner darabjaival, s alkothat véleményt arról, hogy kétségtelen korjelző jellegük és kuriozitásuk mellett van-e bennük valami más is (illusztrációnkon: Vlagyimir Nyikolajevics Jugaj: A mojevkai gyár élmunkásainak csoportképe, 1976-ból).

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.