chili&vanília - Thai jellegű leves

  • .
  • 2009. november 5.

Trafik

A Tom Kha Gai leves a thai konyha egyik leghíresebb fogása, mondhatni, nemzeti eledel. Benne van a thai konyhaművészetre jellemző összetett, izgalmas, ugyanakkor rendkívül kiegyensúlyozott ízvilág, amelyet az édes-csípős-sós-savanyú kontrasztok határoznak meg.

A leves esetében a sós ízt a halszósz (nam pla), ill. a szójaszósz, a csípőset a csilik, az édeset a kókusztej vagy a cukor, a savanyút pedig zöldcitrom adja. Ezeket egy sor különleges fűszer egészíti ki, például a galangagyökér, a citromfű és a kaffir lime levél. Ezek a hozzávalók nem mindennapiak, azonban szerencsére nálunk is beszerezhetőek. A galangagyökér formája a gyömbéréhez áll közel, a színe viszont nem sárga, hanem krémfehér, picit rózsaszínű, aromája visszafogottabb, lágyabb, kevésbé csípős. Azon túl, hogy erős afrodiziákum, nagy mennyiségben mérgező is lehet, mindenesetre kábulatot és hallucinációs szimptómákat eredményezhet. A thai citromfű esetében az újhagyma külsejű szárról van szó, amelynek elképesztően citrusos illata van. Végül a kaffir lime levél sötétzöld, fényes, és erőteljes citrusaromát ad.

Thai kókusztejes csirkeleves (Tom Kha Gai)Hozzávalók (2-4 adag)

1 salotta, finomra aprítva1 nagy gerezd fokhagyma, aprítva2 thai citromfű6 szelet galangagyökér (vagy gyömbér)6 kaffir lime levél, csíkokra vágva2 tk. piros currypaszta2 ek. olaj6 dl húsleves4 dl kókusztejegy nagy csirkemell, falatnyi darabokra vágva20 dkg gomba, nagy darabokra vágvazöldcitromlé, halszósz, cukora tetejére friss koriander, újhagyma

A hagymát, fokhagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a currypasztát, a citromfüvet (amire egy húsklopfolóval rácsaptunk, hogy felszabaduljanak az aromái), galangát, kaffir lime levelet, és átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, és 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor beleöntjük a kókusztejet (fel kell előtte rázni), ekkor már nem forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik. Hozzáadjuk a csirkemellet és a gombát, és kb. 10 percig főzzük, amíg mindkettő megfő. A legvégén zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral kerekítjük ki az ízeket. Ezek mennyisége abszolút ízlésfüggő, ízharmóniára kell törekedni. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele. A tetejére friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.