tévésmaci - A sül betürül betűre

  • .
  • 2009. szeptember 3.

Trafik

Troché vezetett, Sztupa az anyósülésen forgatta kis noteszát, mintha a jegyzeteiből akarná kibogarászni e roppant ágas-bogas eset megfejtésének lehetséges csapásirányait. Néha még egy-egy szóforgácsot is kilökött, amire Troché szabatos mondatokkal igyekezett válaszolni.
Vagy dehogyis válaszolni, inkább restaurálni próbálta a (szó)leletet. Hozzáilleszteni valami igenis létező, ám megfoghatatlan egészhez, még az is lehet, hogy az igazsághoz. Nem volt könnyű feladat, és sok hasznot sem lehetett remélni tőle, de Troché nem adta fel. Pedig fel kellett volna, mert Sztupa nem vette a lapot, sőt, a látható igyekezet kicsit idegesítette is, s azon törte a fejét, mivel törhetné meg Troché lendületét. Szinte magától jött a megoldás, amikor Troché balra kanyarodott a Körútról a Rákóczi útra, teljesen szabálytalanul, átslisszolva mintegy két vészesen összeérni látszó hatos villamos között. Rákóc - bökte ki álmatagon Sztupa. De Troché is taktikát váltott. Amikor az időközben elért Luther utcára célozva Sztupa kibüffentette, hogy lutty, káromkodott egy kereket - úgy, mintha a forgalom többi résztvevőjével keveredett volna nézeteltérésbe. De csak egy rendőrautó jött mellettük, az őrmester barátságosan intett is feléjük. Csúnyán beszélni akkor sem szabad, mennünk kell tévézni!

Pénteken (4-én) muzeális és legendás baromsággal örvendezteti nézőit az m1, 23.40-kor. A Harakiri című 1962-es japó szado-mazó, a Mata Hari folytatása és Ambrus Kyri előzménye - más eszközökkel, konkrétan egy éles karddal, amit mosatlanul hoztak haza a szamurájból. De aki nem éri be ennyi lokálspecifikus idétlenkedéssel, felveheti képmagnóra a negyedórával előbb a Dunán elkezdett Mr. Vegeance, a bosszú ura c. koreai háborút. Nem mintha a 22.45-kor az m2-n elkezdett Felkavar a szelet nem kapcsoltam volna ki eddigre. Pedig az arról szól, hogy megalakul az IRA - a címből következően vaskos szellentések közepette.

Szombaton nógatom a vombatom. A Dr. Syn kettős élete az m1-en 13.25-kor nem az, amire én gondolok, mert az valami remake lehet, Max von Sydow-val, ez pedig akkor biztos az igazi, nímandokkal, 1962-ből. Este kilenc húszkor a Dunán Martha Ivers furcsa szerelme a noir-sorozatban, az értők vágják, miről beszélek, Kirk Douglas megint úgy néz ki benne, mint T-Bag. Utána valami Titkos világ című angol film lesz, melyben James Fox és Michael Caine megküzd az NKVD-vel, de inkább a forgatókönyvvel. Megint megnéztem az m2-n (16.20-kor) a Csoda Milánóbant. Mondom, hogy nem a sport1-en! Az MGM-en lesz még 23.40-kor egy ilyen dráma, a Hosszú lé, arról, hogy akkor most tényleg van-e fekabűnözés vagy mondjon le a farmingtoni főkapitány. Tupac Shakur, Samuel L. Jackson és a költőien ifjú Omar Epps, mondhatom, jó mulatság, man!

Vasárnap lerántjuk a leplet az írekről, a stáziról és a nácikról, éljen Pitkin, mindhalálig! A tv2 0.05-kor belecsap A mások életébe - az enyimébe biztos nem. Az m2-n este kilenckor a Leonard Coen testvérek egy korai lövöldözése, A halál keresztútján, Gabriel Byrne-nel. Az HBO-n pedig Indiána Jónás és az elveszett frigyládafia, 18.05-kor. 25 perc múlva lehet átkapcsolni a Filmmúzeumra, mert jön Pitkin! Én és a tábornok megnézzük.

Hétfőn a ViaDukt3 este kilenckor nyomatja a Bérgyilkosokat, mert ez a tesók hete, bro! Bár a Wachowskiak itt még csak forgatókönyvíróként legyeskedtek a veterán maestro, Richard Donner mellett, Sly és Banderas kíséretében.

Kedden nem, nem.

Szerdán motrozok a Berván! Az m2 éjjel egykor 1948-as angol thrillert ad, a címe tré (Ledőlt bálvány). Kilenckor volt a Dunán minden idők leggiccsebb giccsének, a négyrészes sorozattá applikált Réztábla a kapu alattnak a startja - ott voltam.

Csütörtökön Mint a filmeken címmel egy egyiptomi-ír filmet ad 22.35-kor az m2. Ez olyan, mint a ló-darázs. John Lennon lép fel az MGM-en a máskor zseniális Richard Lester legsúlyosabb tévedésében, a Hogyan nyertem meg a háborútban. Megnézem nyolckor a Filmmúzeumon a Bakaruhábant.

Maguk meg ne tévézzenek, mert tudom, hogy mentálisan rombol!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?