tévésmaci - Féreg a járdán: udavac z Tesína

  • .
  • 2007. november 15.

Trafik

Mi lenne, ha holnap... Nem holnap, ma.
Délután vagy egy fél óra múlva kiderülne, hogy a bős-nagymarosi vízlépcső jó. Mit jó, egészséges is: a legnagyobb szerencse, ami a Nílus szabályozása óta e tárgyban érte az emberiséget. Hogy kivirul tőle a Duna élővilága, kétszer akkorák lesznek a halak, újra fészkel a fehér kormorán, a víz iható, sőt gyógyítja a reumát, a Szigetköz maga lesz a paradicsom, Dunaszerdahelyen még a gengszterek is 120 évig élnek. Már csak akkor lenne nagyobb a mennyország, ha teljes egészében megépítették volna. Mi lenne, ha így lenne? Ha bemondaná a tévé, ha a helyszínről tudósítana a Napló stábja, ha Maróthy Lászlót felkeresné a Fókusz-csoport? Ha azt hiszik, hogy nonszensz, hogy ilyen nem történhet, hogy ez lehetetlen, akkor nem hallották még Jarda Nohavica történetét. Hát én elmesélem. Sokáig fog tartani, hosszú lesz és fájni fog, garantálom. Közben nézhetünk tévét is, nem bánom. De inkább csak levéve a hangot.

Pénteken Okwe nejlonzacskót húz a kezére, és beletúr az angolvécébe a Dunán este tíz után öt perccel (Stephen Frears: Gyönyörű mocsokságok). Mit talál benne? Egy szívet, ha jól emlékszem. Ami azt illeti, én is elvesztettem valahol az enyémet. 55 perc múlva az HBO-n Durr, durr és csók (jó, mi?) Val Kilmerrel. Negyed egykor éjjel a vérciki Almodóvar egyik baklövése az m1-en (Rossz nevelés).

Szombaton a rémes Miss Marple-t végre leváltja a rémes Poirot: 20.15; m1; Nyílt kártyákkal. Hogy lehet a kedvencem az irodalomtörténet két ennyire antipatikus alakja? Tíz előtt tíz perccel reklámozzuk kicsit a Fed-Exet a tv2-n Tom Hanksszel a Számkivetettben, s én már alig várom a folytatást (A DHL visszavág vagy a Hajtás-Pajtás bosszúja) A Ponyvaregény vetélkedik a New York-i történetekkel háromnegyed tizenegykor az RTL Klubon, illetve az m1-en.

Vasárnap este nyolckor pedig Tom Jones Az olasz melóval az m2-n, illetve a tv2-n. Mit gondolnak, én melyiket választom? Biztos nem az m2-n 23.25-kor kezdődő japáni és tajvani csodát. A Café Lumiere, mint lapunk kiderítette, valami elszánt lilulás kék harisnyában Ozu Jazudzsíró emlékének tisztelegve. Engem utoljára a csobánkai úttörőtáborban láttak tisztelegni, piros nyakkendőben, lövésem sem volt, ki az az Ozu, tehát a csapatzászló előtt.

Hétfőn, mint vasárnap megtudtuk, én is voltam gyerek, ezért az m2 este nyolckor újra kezdi Déry Tibor Felelet című regényének tévészéria-változatát. A főszerepben: Kuna Károly.

Kedden voltaképpen a hétfő folytatásaként magyar nap lenne, ha nem kovászkodna bele már korán reggel fél tízkor az MGM-ről A francia hadnagy szeretője. Bár lehet, hogy Karel Reisz végül is magyar, különben mér' írná így a nevét, az is lehet, hogy ott volt velünk az úttörőtáborban (pionyerszkíj láger - sokáig aszittem, egy sörfajta). Este 20.35-kor a Dunán Tízezer nap 1965-ből, éjjel 1.50-kor a tv2-n Szép napok 2002-ből. Amikor én még kissrác voltam, még volt 1,50-es fagyi, azok voltak a szép napok, állandóan Mary Hopkin slágereit hallgattuk (egy volt neki).

Szerdán ismét leköthetik magukat, ám ezúttal csak két napra, ki tudja, megéri-e. A Duna TV 20.30-kor leadja a Balzac című film első részét. Nos, egy jó külsejű, jó kezű férfiról van szó, aki kedvtelve beszélt legtöbbször a kurtizánokról, tehát még jól is kijöhetünk a találkozóból.

Csütörtökön öt perccel később adják le a második részt. Beszámolok, aztán vége. Az egész televíziós galaxisnak.

Figyelmébe ajánljuk