"Többet leszek az ügetőn" - Kaszás Gergő színész

  • .
  • 2011. június 16.

Trafik

rés a présen: Az egri Gárdonyi Géza Színház remek társulata, amelynek egyik pillére voltál, lassan szétszéled. Te hol állsz ebben a történetben?
Kaszás Gergő: Jó érzésem semmi nincs ezzel kapcsolatban, mert nagyon csúnya történet szakmai szempontból is. Kívülről jött pályázó nem volt a színházigazgatásra, a lehetetlen kondíciók és a kinevezések példái nyomán senki nem akart egy nagy pályázatba belefogni hiába. Úgyhogy a színház, ami tíz év alatt felépült, most megszűnik azzal, hogy a stabilnyolc-kilenc ember elmegy. Én is. Előadások gyakorlatilag már nincsenek. Adósságrendezőt neveztek ki a megye élére, így az sem biztos, hogy lesz egyáltalán színház a következő évadban. Blaskó Balázs igazgatót évközben nevezték ki ide, nem is készítették elő a munkáját, csak mindenki bízott abban, hogy az ő politikai kapcsolatai majd megoldják a megye tartozásait a színház felé. Nekem személyesen tartoznak 66 színházi előadás fellépti díjával és két teljes próbaidőszak kifizetésével. Abból éltem, hogy van két zseniális ügetőlovam - az egyik tavaly megnyerte a derbit.

rap: Játszol még egyáltalán egri darabokban?

KG: Nem nagyon, mert az új igazgató azt mondta, hogy ami itt történt, az maga volt a métely. Csíki Gergely Prolik (Ingyenélők) című darabját Máté Gábor rendezésében beválogatták a POSZT versenyprogramjába. Az utolsó itteni bemutatóról, az előző igazgató, Csizmadia Tibor rendezéséről, az Olympiáról tárgyalások vannak, lehet, hogy átveszi az Orlai Produkció.

rap: Kikkel csinálod júliusban Zsámbékon a Caligula helytartóját?

KG: Ami miatt igent mondtam rá, az Szikszai Rémusz személye, akivel még a Bárkán játszottunk együtt - tizenöt éve ismerem és a barátom. Amikor megtudtam, hogy ő rendezi, és hogy Fodor Tamás játssza Barakiás, a jeruzsálemi templom főpapja szerepét, nem volt kérdés, hogy elvállalom. Utóbbi időben a szerepeknél jobban érdekel, hogy kikkel dolgozik az ember. A hatalom és a lelkiismeret viszonya, amit a darab körbejár, minden korban különböző erővel, de most még inkább aktuális. Azt a kérdést teszi fel, hogy mit lehet megtennie egy teljhatalommal rendelkező embernek, ki lehet-e kapcsolnia a lelkiismeretét, vagy szembeszállhat-e a neki parancsot adó főnökével, ha meggyőződik róla, hogy az a parancs nem helyes.

rap: Nyárra milyen egyéb terveid vannak, és hogy kezded majd az évadot?

KG: Nem szeretek nyáron dolgozni, mert nyáron nyaralok. Egerben nagyon sokat dolgoztam, és ilyenkor a tengerparton kéne heverészni. Augusztus végétől meg elkezdődik az évad, amikor Kaposváron játszom Sofi Oksanen Tisztogatás című darabjában, amelyet Valló Péter rendez. Még a Stúdió K-ban is játszom, de csak darabokra szerződöm, állandóra nem, mert érzelmileg nekem túl fontos volt Eger. A kikapcsolódást a lovaim jelentik. Főleg a Naná nevű ügető kancám, aki a családi kassza egyik pillére is, de nem csak emiatt ő a kedvenc. Most majd kicsit többet leszek az ügetőn is - eddig nem sokat jártam, mert olyan ez, mint amikor az embernek van egy élsportoló gyereke, és az állandóan edzőtáborokban van.

Figyelmébe ajánljuk