Badacsony és környéke: Plasztikdagonya

  • Winkler Róbert
  • 1998.08.06 00:00

Tranzit

Egyes földtörténészek szerint a Balaton lemeztektonikailag nem más, mint a déli és északi part közti kulturális szakadék, mely idővel megtelt vízzel. Siófok és az Aranypart emberemlékezet óta menőbb hely, mint a Bakony délnyugati nyúlványai; nyüzsgő forgatag, szemben a nyugdíjas-nadrágtartós, az osztrák alsó középosztály ízlését célba vett északkal.
Egyes földtörténészek szerint a Balaton lemeztektonikailag nem más, mint a déli és északi part közti kulturális szakadék, mely idővel megtelt vízzel. Siófok és az Aranypart emberemlékezet óta menőbb hely, mint a Bakony délnyugati nyúlványai; nyüzsgő forgatag, szemben a nyugdíjas-nadrágtartós, az osztrák alsó középosztály ízlését célba vett északkal.

Badacsonyban például nincsenek kurvák, legalábbis nem úgy, mint Siófokon. Sem az országútnál, sem a sétálóutcákban nem kínálnak kósza taxit, s ez csaknem a teljes északi parton így van: kurvázni a Night Club feliratú helyeken kell, hozzávetőleg tízezerért. Az északi part, mint lakó- és üdülőhely, jóval megelőzte a délit, a Badacsony-közeli Lovason ugyanis már 35 000 évvel ezelőtt is jól mulattak (a feltárt festékbánya alapján elterjedt sportjáték volt a paintball), míg Siófoktól délre csak 18 ezer éve nyitottak az ősemberek. A Badacsony-vidék mai strand/eigener Wein jellegének kialakulására a Kr. e. III. századi jelek utalnak elsőként; egyes kutatók szerint a kelták már telepítettek szőlőt, melyet Augustus idejében már rómaiak permeteztek - a régészek számos padlófűtéses nyaraló maradványait találták meg a tó környékén. A honfoglalás előtti fő nevezetesség, hogy a fenékpusztai táborban született Nagy Theodorik, aki a már trónfosztott Odoaker legyilkolását követően alapította a keleti gót birodalmat. A honfoglalás korának legnagyobb helyi sztárja a hetedik törzs vezére, Vérbulcsú volt, aki innen járt németeket nyárson sütni.

A mai központ

tulajdonképpen Badacsonytomaj, mely arról a Tomaj nevű paliról van elnevezve, aki annak idején Koppánnyal és a nem túl megbízható Vérbulcsú-Lád nemzetséggel szemben Istvánt támogatta. A genetika nagy dolog, a Tomaj-família egy későbbi sarjába még mindig öröklődött annyi lojalitás, hogy egy történelmileg meglehetősen rázós pillanatban (1241. április) IV. Bélának öltözött, s míg a király elporolt, ő szomorú, bár cseppet sem meglepő véget ért. Szóval a kiváló tomaji infrastruktúrát két ABC-áruház és a Füstös mellett egy nemdohányzó kocsma, gyermekorvosi rendelő és tűzoltóság fémjelzi, nem beszélve a kólapalackozóról és a füves futballpályáról, utóbbi az aktuális erőviszonyok függvényében vehető igénybe.

A környék

mountainbike szempontjából

inkább akkor használható, ha nem akarunk felmenni a hegyekre, inkább a jobban járható síkvidéki földutaknál maradunk (völgybike). A legdrámaibb a közel 400 méter magas Gulács, mely a maga szabályos alakjával első látásra kitűnő downhill-terepnek tűnik. Felejtsük el - a turistajelzésen még gyalog is bajos feljutni, feltéve, hogy nem fogadunk fel bozótirtásra 20 machetés bennszülöttet. A víztől kicsit távolabb a Csobánc kis túlzással helyi extrémsport-paradicsomnak is beillik. Jó időben rendszerint siklóernyősök lebegik körül, biciklivel kis tortúra árán fel lehet vergődni, a lesiklás pedig életre szóló halálfélelemmel ajándékozza meg a sportembert - teleszkópos első villa melegen ajánlott. A Csobáncot mások nemigen keresik fel, pedig a világ egyik legszebb dombtetője várrommal és Hazafias Népfront emléktáblával, mely egy számunkra sikert hozó kuruc-labanc-erőfelmérőre helyez el linket. Ha van egy kis alkotó képzelőerőnk, akár Stonehenge is beugorhat: selyem fű, körben maradék kőoszlopok, mély csend, közepes szél. A hegytetőt Gyulakeszi felől érdemes megközelíteni, a templom mellett befordulva autóval elég sokat lefaraghatunk a talpalásból.

A Badacsony turistaútvonalai

inkább a gyaloglásnak kedveznek, az oktató transzparensekkel ellátott földút helyenként zergejárdákba torkollik, bár a csúcsot is útba ejtő kék jelzés csábító lehet a verejtékezés és a szúnyogok szerelmeseinek. A szado-mazo pornófilmszínészek jobbára családi kiszerelésű Erős Pista-felhasználással fokozzák a kéjérzetet, pedig nyugodtan kipróbálhatnák, milyen csodálatos lépésben, szúnyogfelhőben felkerekezni az északi oldalon, amikor váratlanul szagot kapnak az első böglyök.

A leggonoszabb bájkerellenes merényletek a Szent György-hegy lakói nevéhez fűződnek: a földutakat tüskés szederinda-nyesedékkel egyengetik, és ha valakinek ez sem szegné kedvét, figyelmeztetés nélkül nyitnak tüzet. Mondom, a legjobb a kellemes mezei földutakon maradni, és birkákkal meg csapzott pásztorkutyákkal barátkozni. A nagy tömegben végzett

gruppenstrandolás hívei

a badacsonyi bícsen hódolhatnak vad szenvedélyüknek. Nacionál-etimológiai érdekesség, hogy még mindig vannak olyan németek, akik termálfürdőt vagy legalábbis uszodát reklamálnak, mert szerintük a Bad szó, mint az -acsony előtagja, germánul egyértelműen erre utal. A badacsonyi strand a Balaton többi alkatrészével egyetemben fényéveket fejlődött. Arra ugyan nem mernék megesküdni, hogy a fagyis nem fagyasztja vissza az esti vaníliát, de az élelmiszer-ellátás már néha zavarba ejtő. Van salátatál (!), gyros, rántott karfiol (!!) és még sokan mások. Erre nyilván csak annak szöknek könnyek a szemébe, aki megszokta a lángos-Bratwurst évtizedes diktatúráját, de neki nagyon, különösen ha látja, hogy a végkimerülés határán hazardírozó vendéglátós nem enged a csábításnak, és minden tál salátát olyan műgonddal készít, mintha ikebanázna.

A forgalom jókora, a kölcsönzőben roppant racionális módon csak a szörfhöz kell személyi igazolvány, a többihez nem. Furcsa is lenne, ha dezertálnék a bányászstrandra, és a hátamon vonszolnám haza a förtelmes, csúszda-installációval súlyosbított, delfin-szinkronúszást ábrázoló vízibiciklit. Viszonylagos újdonság a gumimatrac és a kajak fertelmes nászának gyümölcse, a sznuki, melynek egyaránt kölcsönözhető racionális (lapos kajak) és pszichedelikus (krokodil alakú) változata. Friss lehetőség a Wasserfussball negyedóránként 250-ért, de valószínűleg sokkal nagyobb élvezeti értéke van a passzív voájőrségnek: a küzdő felek Mr. Bean legszebb pillanatait elhomályosítva esnek-kelnek a sikamlós plasztikdagonyában. Feljavulóban az

éjszakai élet

is, mely korábban jobbára abból állt, hogy a közönség a rablósoron felfalt fél kiló heket vagy véres hurkát, rosszul lett, és hazament. A móló nevezetessége, a gulyáskommunizmusban Tátika névre hallgató, később Il Capitano névre keresztelt diszkó akkoriban leginkább arról volt híres, hogy a tök kihalt beltérben dübörgött a zene, és a nagy senkinek hablatyolt a lemezlovas - a groteszk performance művelőinek kifejezetten gazdaságos tanulmányút. Csodák csodája, a Capitanóban ma már vannak vendégek, bár a tömeges megjelenés még korántsem érte el azt a mértéket, ami veszélyeztetné a bejutást. A kultúrprogramok alja a zabálós-kardozós sümegi várjáték, teteje a kapolcsi Művészetek Völgye, melyben most először haladta meg a tényleges nézők aránya az SZDSZ-közeli értelmiségiekét, ami kétségkívül valamennyi félnek javára válik.

Winkler Róbert

Árak

badacsonyi strandbelépő: 150 Ft

parkolás: 120 Ft/h, nonstop!

palacsinta a strandon: túrós 55, egyéb 45 Ft

ugyanott salátatál: 250 Ft

szörfkölcsönzés 800 Ft/h

ronda, bádog vízibicikli kölcsönzése: 580 Ft/h

kevésbé ronda, csúszdás műanyag vízibicikli: 780 Ft/h

sznuki: 380 Ft/h

termelői borok a hegyen: 300 Ft-tól

Művészetek Völgye, napijegy: 500 Ft, bérlet: 3500 Ft

Neked ajánljuk