Gyorsan, sokat és jót

  • -winkler -
  • 1998. január 29.

Tranzit

Quentin Crewe, a neves kanadai gourmand aszonygya, míg Franciaországban az evés művészetté fejlődött, Angliában rossz szokássá, az olasz konyha máig megőrizte közvetlen kapcsolatát a létfenntartással; gyorsan, sokat és jót, de lehetőleg ne forduljunk le a székről ebéd után.

Ristorante Pizzeria Pinocchio

Budapest, Szent István krt. 10.

Nyitva: mindennap 12-01 h-ig

Quentin Crewe, a neves kanadai gourmand aszonygya, míg Franciaországban az evés művészetté fejlődött, Angliában rossz szokássá, az olasz konyha máig megőrizte közvetlen kapcsolatát a létfenntartással; gyorsan, sokat és jót, de lehetőleg ne forduljunk le a székről ebéd után.

Az olasz konyha a létfenntartáson kívül a tesztoszteronnal is szoros összefüggésben áll, amennyiben a ténylegesen olasz vezetésű olasz éttermekben szolgálnak fel a legjobb csajok. A Pinocchio berendezése nagyjából a konkurens olasz helyek színvonalán van, az összhatás sokat javulna, ha nem üvöltene egy tornádó elszántságával a Juventus rádió. A legfontosabb összetevő, a csajok azonban kétségkívül felülmúlják a vetélytársakat: otthonosabb ez a tinédzseres hamv, mint az Okay Italia kissé nyomasztó szirénjei. Tárgyalni is lehet velük, például hagyták becsempészni a kutyát, amiért sajnos le is buktak; a konyhaajtóból terepszemléző nemzetközi szakács könyörtelenül felelősségre vonta szegényeket. A teaszervírozás sem lefutott meccs, zokszó nélkül cserélnek vizet forróbbra, edényt nagyobbra, mindezt két különböző filterrel, ami tényleg ritkaság. És ha megkértük volna őket, biztos lehalkítják a Juventust, de addigra megszoktuk.

A létfenntartó küzdelmet kezdhetjük bruschettával, ami pirított kenyérre halmozott fokhagymás-bazsalikomos paradicsomdarabkákat jelent. Egyrészt mert az olasz levesek még csúcsformájukban sem kelhetnek versenyre kínai, cseh vagy akár magyar vetélytársaikkal, másrészt ha partnerünk párhuzamosan pármai sonkát kér, a két előételt diszkréten lebarterezhetjük. A bruschetta a nehezen felezhető három kenyérből áll, de kiegészítésnek támaszkodjunk bátran a kenyérkosárra, a tartalom frissessége inkább sejtet látványpékséget, mint éttermet.

Igazi bélpoklosok

az NB 1/B mintájára nem érik be egy főétellel, beraknak elő-főételnek valami pasztát. A választék hatalmas, a vargányás taglietelle azonban valószínűleg veri a mezőnyt. Az asszociatív ételrendelés megszállottja ilyenkor teszi meg a nyerő lépést: pulyka kétféle gombával. Az új olasz szakács géniusza és nemzetközi minősítése most már minden falatra rányomja bélyegét. Gyorsan átkapcsolunk "kép a képben" funkcióra, és megnézzük, elkezdődött-e már a kettesen a bélszín ecetes mártással. Az ecet és a bélszín kicsit furcsa párosításnak tűnik, hiába állítják a történészek, hogy a középkorban mindent ecettel ettek, tudjuk nagyon jól, hogy a középkorban kerékbe is törtek, máglyán is égettek, továbbá alsónadrágból kínáltak naranccsal hölgyeket, tehát a historizáló magyarázat semmire nem jelent garanciát.

Az ecetes bélszín király, hogy rövidre fogjuk. Az ételek hibátlanok, a káka a csomón maximum az egyik köret hasábburgonya-részlege, amit nagy rosszindulattal minősíthettünk "nem elég ropogós"-nak, a párolt zöldség viszont főételnek is simán elmenne.

Korábban két albán

vezette az üzletet, a tulajdonos azonban megvált tőlük. Az új menedzsment az olaszos hitelességet már az étlapon is hangsúlyozza: "Bejárat a Tatra útcá felöl", és az albánokkal ellentétben komolyan veszi a dolgát, azaz nem enged be kutyát. Bejöhetnek viszont délszláv vendégek északszláv pulóverben, a zsebükben diszkréten dudorodó detonátorral, üvöltözve, szegény pincérlányok sérelmére elkövetett olyan súlyos mértékű szexuálsokkolással, ami miatt a Clinton-adminisztrációban még a portást és a garázsmestert is felfüggesztenék. Nem beszélve arról, hogy a mobiltelefonról valószínűleg azt hiszik, levegőrezgés továbbítja az üzenetet, és Szerbiába csak nagyon hangosan érdemes telefonálni. Nem tudom, mire fel e hátrányos kutyamegkülönböztetés, Mutyika sokkal udvariasabban viselkedik, és higiéniában sem hagy maga után kívánnivalót, bár a haja nagyon korpásodott, mert az egyik felét hagyományos kutyasamponnal mostam.

-winkler -

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.