Kacsa és egyéb disznóságok

  • 1997. május 15.

Tranzit

A Kazinczy és a Dob utca sarkán összejött jó pár dolog a huszadik század végére: ott masíroznak a tanárképzősök tömött sorokban, útburkolat-sérülésről csorba járdaszélre szökell megannyi kontyos balettintézeti növendék tütüvel a szatyorban, kósza haszidok kupaktanácsai tűnnek fel időről időre a kissé leimádkozott, de mégis legszebb kelet-európai zsinagóga árnyékában, húst mér a kóserhentes, parókát készít a Sommer, rikoltoz a parkolóőr, ráadásul be van izzítva a Kiskacsa vendéglő magyaros konyhája is.
A Kazinczy és a Dob utca sarkán összejött jó pár dolog a huszadik század végére: ott masíroznak a tanárképzősök tömött sorokban, útburkolat-sérülésről csorba járdaszélre szökell megannyi kontyos balettintézeti növendék tütüvel a szatyorban, kósza haszidok kupaktanácsai tűnnek fel időről időre a kissé leimádkozott, de mégis legszebb kelet-európai zsinagóga árnyékában, húst mér a kóserhentes, parókát készít a Sommer, rikoltoz a parkolóőr, ráadásul be van izzítva a Kiskacsa vendéglő magyaros konyhája is.

Nem ám az a módi, hogy csak úgy becsörtet a vendég inni a krimóba, aztán ott szomorkodik, bajuszát ecetespohárba lógatva hajnalig, mint hajdanán, amikor ebben az utcában laktunk. Akkor azt hittük, nincs tágasabb vendéglő ennél, persze az idő tájt még a környező járdán is folyt az élet, kint álltak Antiék a korsó sörrel markecnézőben, lopótökkel. Most zárt életű a hely, barátságos és bensőséges hangulatú. Tisztességgel be kell zörgetni, megvárni, amíg a főúr betessékel. Rögösek a törzsalkoholistából törzsvendéggé válás ösvényei, és a magyar konyha becsületének védelme az óseprőpálinka tápértékével szemben sem könnyű; nehezek az első lépések, de metódusban nincs hiány, hisz közel a pedagógia fellegvára, s akadnak is bent leendő pedagógusok, menüre és kisvadászra várva.

Ami nem változott évtizedek óta, az a hely alapterülete: új bútorok, hangulatos fapadok kerültek, asztalok szeparéval, akár egy kisalföldi kisvendéglő kerthelyisége, csak éppen sás és kócsag nélkül. Kifogástalan a terítés, folttalan az abrosz, szidolozott az étkészlet, a szalvéták is gondosan hajtogatva. Itt természetesen először nem salátát illik enni, hanem levest. Az a legjobb, ha hagymalevest sajtos pirítóssal, de húslevesek is vannak, ha valaki azt kedveli, rendes, aranysárga színűek, nyolctojásos tésztával. Utána pecsenye - ahhoz már a saláta is jól jön. Vörösboros mártáshoz azonban a gazda semmiképpen sem ajánlja. Itt és most összecsaphatnak a marha- és disznópártiak, az emlőshúsokat szag, íz, és állag tekintetében versenyeztetők. Van elég választék (és mennyiség) a teszthez. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs szárnyas - ám mi a disznóra szavaztunk, mint már annyiszor. S végre egy hely, ahol normális választ kapunk az étlapból arra is, milyen elkészítési mód rejtőzik az izgalmas ételnevek mögött. A tordai flekken póréhagymával, sonkával, párolt zöldbabbal készül, a hajdúsági sertésjavát füstölt sajttal, uborkával, sonkával sütik fóliában, a molnárpecsenye velővel, gombával és zöldséggel van dresszírozva, a "sertés Budapest módra" azt jelenti, hogy szárnyasmájjal, zöldborsóval és lecsóval pirítják az anyagot; az erdélyi töltött flekken mustárosan és fűszeres májjal jó, míg végül minden disznójavák hercegnője, a vincellér aprópecsenye vörösboros, gombás, aszalt szilvás mártásban van elrejtve, körülötte zöldséges krumplikrokett. Az utóbbira, mint kiderült, érdemes volt lecsapni. Mire kiolvastuk az étlapot, térdig csurgott a nyálunk. Hál´ istennek nem kellett sokat várni. Mikor már a palacsintának is alágyújtottak á-tól z-ig - bíboros, eszterházy, feketeerdő, hortobágyi, károlyi, lyoni, óházi, rosszlány, szilvia, zsuzsanna etc. -, meg kellett állapítanunk, hogy a hely több, mint veszélyes zsiradék- és szénhidráthalmozás tekintetében. Az alkohol tetszés szerint és moderált mennyiségben fogyasztható itt is, keleti árakon, ahogy minden rendes polgári helyen. A léleknek már nem árthat egy disznóebéd utáni poharazgatás. Ha valakinek nincs kedve eszméletlenre enni magát, az is beülhet diszkréten iszogatni és nassolni a sörkorcsolyákból, a libatepertőtől a fűszeres húsgolyócskákig.

Elárulok két nagy titkot: bár a modern étkezési trendek szerint a libatepertő fél egészség sincs, attól még roppant megnyugtató, különösen egy egyhetes észak-lappföldi vegetáriánus rántottzab-túra után, s ami a fő: ha a vendég három hatost dob a számlázáskor, ingyen volt neki az ebéd.

- sisso -


Árak

égetett szesz: 195-295 Ft

csapolt sör: Dreher Pils, Dreher Bak: 90-260 Ft

a pohártól a kancsó felé diákkoktélok, kisvadász: 75 Ft, nagyvadász: 125 Ft

sajtleves pirítóssal: 155 Ft, babgulyás: 235 Ft, vadasmarha zsemlegombóccal: 325 Ft, tordai flekken: 495 Ft, vincellér aprópecsenye: 490 Ft, matrózpecsenye: 495 Ft, libatepertő lilahagymával sörkorcsolyának: 160 Ft, édes és sós palacsinták: 160-255 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.