Kültérítő

  • - borie -
  • 1998.06.18 00:00

Tranzit

Aki az idén nyáron jár az Erzsébet híd budai hídfője alatt, teleszívhatja magát a hídról épp lecsukló piros hetes kipufogógázán kívül a felújított park békebeli levegőjével is. Ott van a Platán, hivatalosan Erzsébet híd presszó, ahol esténként olyan nyüzsgés folyik a kerthelyiségben, hogy ülőhelyet nem is érdemes keresni.
Aki az idén nyáron jár az Erzsébet híd budai hídfője alatt, teleszívhatja magát a hídról épp lecsukló piros hetes kipufogógázán kívül a felújított park békebeli levegőjével is. Ott van a Platán, hivatalosan Erzsébet híd presszó, ahol esténként olyan nyüzsgés folyik a kerthelyiségben, hogy ülőhelyet nem is érdemes keresni.

Erzsébet híd presszó (Döbi, Platán)

Bp. I., Döbrentei tér 2.

Nyitva: 9-23-ig mindennap

A helyet vadászni és kiérdemelni kell, ezt minden sóvárgó tudja, aki ide jár a nyolcvanas évek eleje óta. A turisták azért szeretik, mert hegyek, folyó, csatornák és közlekedési csomópontok találkozásánál messze e vidéken a legszebb fekvésű kerthelyiség, a helybeliek pedig azért, mert jó időben lehet itt napozva randizni. Az új divathullám csak egy hónapban egyszer tombol, általában teliholdnál. A kanyarban megjelenik egy autó, a tetején dobolnak a benne ülők, meg kiabálnak, és a bátrabb az anyósülésen kitolja nagy, meztelen ülepét az ücsörgők felé. Még csak harisnyát se húznak a fejükre. Pukkasztják a polgárokat, vagyis a presszónépséget. Szabadtéri, provokáló performance-okra is nagyszerű a hely, sokáig lehet csikorogva kanyarodni előtte. Ilyenkor vagy tapsvihar tombol, vagy megjegyzések füttyel egybekötve, vagy megjelenik egy, a mosolyát elfojtani alig tudó rendőrosztag. Volt, hogy egy ilyen este fél órán belül háromszor megismétlődött a jelenet.

Van, aki napozókrémmel érkezik délután háromkor, két lábát és négy csomagját az asztala körüli székekre pakolja, és fogadóórát tart a barátainak. Fel van háborodva, ha a szék kisajátításával vádolják, nem enyhül akkor sem, ha térden állva könyörögnek, és végül az egész számlát ő fizeti. A festőlányok feketében később jönnek, hogy összetolják az asztalokat. Senki nem áll ellen, nem akarja fiókban viaszfiguraként végezni. Mikor már mindenki összement mellettük, autókkal távoznak boszorkánytáncot járni, és csak ekkor mer beszólni jobbról a színpasi asztal, hogy de felpróbálnám. Az irodalmi szekció a széleken foglal helyet, mert klausztrofóbok. Az elveszett kávévárosban keresik a nekik mért levegőt. Amióta megy a világbajnokság, rímekbe szorítják a gólokat, de egyébként csak az egyhetes géz lehetne náluk lazább. Esküszöm, egyszer a mellettem lévő asztalnál egy cikkemet beszélték meg olyan egyetemista szociálismunkás-félék. Azóta elvesztettem a valósággal és az idővel való kapcsolatomat.

Az itt kanyarodó kerékpárútról be-behajtanak a sportfüggők, összetámasztanak, aztán kifekszenek a fűre. Ha elég határozottan áll meg valaki az épület előtt, megszólal a szomszéd ház irodájának a riasztója. Borzasztó hangja van, egyszer majd megjelennek miatta a lakózombik kisbaltákkal. A szatírok és az utcazenészek a távoli bokrokból irigykednek: ma sem volt kapás. A végén az nyer, aki félkor még tud rendelni egy utolsó kört úgy, hogy nem áll fel, és senki nem iszik bele a poharába, sőt nője vagy pasija is maradt.

- sisso -

Árak

üveges sörök: 190-220 Ft

csapolt Dreher: 190/korsó

bor: 90/deci

Unicum: 200/4cent

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?