Családom és egyéb állatfajták

  • - sisso -
  • 2000. július 27.

Tranzit

Kiadós ebéd tengeri herkentyűkkel, kardhallal, polippal, borral kb: 6000-8000 drachma (100 forint = 70 drachma)
Kiadós ebéd tengeri herkentyűkkel, kardhallal, polippal, borral kb: 6000-8000 drachma (100 forint = 70 drachma)

Korfu

Korfu egyszerűen olyan, mint az Éva néni üvegháza az ötödiken, tele van titokzatos buja növényekkel és idétlen állatokkal, de ezek nem azok, amiknek látszanak. Nincs számottevő műemlék, legalábbis az ókori görögök korából, de ha lenne, hazahordták volna már a turisták. A lényeg az, hogy a legnépszerűbb sziget a magyar nyaraláskompetensek körében is annyira jótékonyan unalmas, hogy csak egy szórakoztató saját vagy bérelt családdal érdemes odautazni. Gerard Durrell korfufil író és zoológus gyermekkorában persze még minden másképp volt.

A Jón-szigetek közül Kerkira, azaz Korfu helyezkedik el a turisztikai csúcson, pedig ott van a környékén Paxi, Lefkada, Kefalonia, Zakinthos és az általános iskolás kori olvasmányainkból is ismert Ithaka, Odüsszeusz szigete. De a tömeg nem vágyik kalandra, csupán dögleni szeretne Balaton-mentesen, kipihenni a pilisborosjenői festékvállalkozás fáradalmait, pénzt költeni és enni meg inni, úgyhogy irány a fajákok földje, a korfióták országa. Anyám arcüreggyulladására, nővérem lányának hörghurutjára és az én morális pánikomra is mindenképp gyógyír a sós tengeri levegő.

A Malévra pont rájárt a rúd

azon a héten, amikor a last minute charterjárattal megérkeztünk a negyvenöt fokba, Korfu főváros kikötőjébe. (Egyes szigeteken a vidékiek félrevezetése végett ugyanúgy hívják a fővárost, mint a szigetet.) Kiborított, hogy a repülőgépülésemen egy Mai Napot találok hatalmas "Kis híján sikertelen landolás Thesszalonikiben" címlappal. Pilótánk persze megvédte a mundér becsületét, irdatlant fékezett a mindössze egy kilométernyi leszállópályán. A repülőtér melletti autóúton ilyenkor pirosak a lámpák, hogy ha valami gond lenne, ott is elkezdhessen leszállni a gép. Jó, az autók nem sérülnek, de az út mentén rengeteg ház van, újgazdagoké. Mint kiderült, csak az ilyen tehetős külkerületekben lelhető fel egyedül a klasszicizáló stílus, olyan Periklész-fejű kertitörpékkel, amiket egy magyar stukkómágnás is megirigyelhetne. Hiába, Anatole France már megírta, hogy Görögország öröksége otromba emberekre szállt, és kész csoda az is, ha valaki két sort meg tudott jegyezni a Bibliából. Az istenek az erdőkbe és a hegyekbe húzódtak vissza, és ritka az az utazó, aki be- és felküzdi magát ezekre a vidékekre.

Szállásunk Moraitika-Alsón,

kicsit délebbre helyezkedik el egy helyes, patkányoktól és esőért ordító levelibékáktól hemzsegő olajliget közepén. Szúnyogok is vannak csőstül, méreten aluliak, de gyilkosak. Olcsón jöttünk, ötvenezerért per fő, tehát olyan az apartmanunk, amiben nincs medence, de használhatjuk az ötszáz méterrel arrébb fekvő Messonghi Beach Hotelét fogyasztás fejében. A medencék vize azonban húgymeleg, úgyhogy irány a beach. Paleokastritsán és Sidariban állítólag királyabb és drágább a tengerpart, itt viszont olyan családias a hangulat. Azt a hetente cserélődő ezer embert pillanatok alatt ki lehet ismerni. Anyám például, akinek a strand paradicsomi terep ahhoz, hogy legszeretettebb hobbijának, az emberek éber megfigyelésének áldozzon, kis idő múltán a piknikkosarak tartalma alapján képes megkülönböztetni a máj- és cukorbetegeket. Pár nap múlva már köszön a kissé korosodó, lógó és égett mellű német asszony, a gyermektelen, idős, értelmiségi lengyel pár, akik egész nap keresztrejtvényt fejtenek, a cseh marós és kollégái, valamint az olaszok, akik mindennap csak egy nyugágyat béreltek ötszáz drachmáért, és felváltva feküdtek benne félóránként. Nagyjából ezek a nációk találhatók a földdarabon, meg persze a magyarok, akiknek a jelenlétére a tavernák magyarul kiírt menüje és a tavernások gyér, bár nem csak a kontinensen oly divatos palimadár szóban kimerülő magyartudása is felhívja a figyelmet.

Egyébként hamar sikerült ráállnunk a korai fekvésre és kelésre, amit a rendszeres és bő táplálkozás, a szobákba szoruló hő és a szomszéd panzió állati hangon üvöltöző skandináv és német alkoholistái és gyermekeik is indukáltak.

A közlekedés izgalmas játék,

és kiszorítósdinak hívják. A szűk tengerparti utakon ebben leginkább a motorosok és járda híján a gyalogosok a vesztesek. A főváros ennek ellenére apró ékszerdoboz, nem viselte meg a bizánci, a hosszú velencei, az angol és a francia fennhatóság sem sok-sok száz év alatt. Építészetében leginkább az angolok hagytak nyomot a brit impériumot idéző épületeikkel, többek között a kormányzósági palotával, és a velenceiek, akik kényszeres börtönépítők voltak Görögország-szerte, de itt azért jól akarták érezni magukat, és olyan meseszép kereskedőházakat emeltek, amik közül már csak a csatornák hiányoznak, hogy Velencében érezzük magunkat. Anyám szerint, aki a fellegekben érezte magát, ha meglátott egy cserépnyinél nagyobb leandert, és akinek igen nehezen lehetett elmagyarázni, hogy a más kertjében való citromgyűjtés itt is lopásnak minősül, szóval szerinte ezek a házak nem patinásak, hanem penészesek, mert a görögök takarítás helyett locsolnak. Mint tejsavbiológus, a tejtermékekkel általában elégedett volt.

Az első felvilágosult történelmi anorexiás,

Erzsébet királynénk kastélya Korfu nagy látványossága. Olyan, mint bármelyik Európában, csak éppen alig látszik ki a trópusi növényzetből, és nem őrzik annyira, mint a fertődi Esterházy-kastélyt. Nem is érteni, miért állt innen is olyan hamar tovább a szárnya szegett Sisi. A drága, alternatív, szervezett túrák befizetése helyett egyébként érdemes önállóan közlekedni a szigeten. A fővárostól Achilleonig mindössze kétszázötven drachma a buszjegy.

Bár Görögországban minden kavicshoz fűződik valami, európaiak számára fontos, perverz és vészjósló mítosz, itt csupán Odüsszeusz partraszállásáról regélnek, de annak sincsenek kézzelfogható bizonyítékai. A hegyek között viszont található egy modern mítosz, egy taverna, ahol a hegesztőkülsejű Anthony Quinn a híres filmben Zorba, a görögként táncolt.

Egyébiránt a Korfu szanatórium abszolút jól működik, még itt is kelendők voltunk. Azok a kilencven év körüli bácsik, akik azt hiszik, hogy minden nő kilenctől százig Shirley Valentine-emléktúrára jön ide, miután illedelmesen kikosaraztam őket, udvariasan angyali és egyetlen férjemre hivatkozva, aki egész héten katasztrófajelentéseket küldött napkitörések és légi közlekedési cécók tárgyában, még rögvest megkérték tőlem azért szegény, de kedélyes özvegy anyám kezét is.

- sisso -

Saláták: 500-700

Sör: 350

Virágos, műraffia kalap és a minden turista által hordott távol-keleti lapszoknya egy árban: 1500-2000

Szintén minden turista által kedvelt horgolt táska: 3000-5000

Pornókártya a hetvenes évek és a görög ízlés határain kívül: 7000

Szuvenír, miniatűr plasztikbáb nyugágyban, ahogy a helybeliek szellemesen látják a tengerparton töttyedő idős turistanőket: 1000

Igényes fehérarany gyűrű: 12 000-18 000

Művészi kézimunkával készült ezüst, ametisztköves nyaklánc és fülbevaló alku után: 14 000

Autóbérlés egy napra: 15 000, több napra kedvezményes

Motorbérlés egy napra: 8000, több napra és alku után igen kedvezményes, és még jogosítvány meg bukósisak sem kell hozzá, bár nem árt nem inni

Figyelmébe ajánljuk