Tartalom

MaNcs, XII. évf. 30. szám, (2000.07.20.) (2000-07-20)

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Az életmentő sajt)

Az öreg Podmaniczkyról járta az az anekdot, hogy egy étteremben kihozták neki a levest, és amint megmerítené a kanalát, látja ám, hogy egy légy, már talpával fölfelé, fürdőzik a levesben. És ahogy én se szoktam, ő se csapott patáliát. Szelíden odahívta a pincért, és megkérte, lehet, hogy hóbortnak tartja, de szeretné, ha a legyet külön szervíroznák.

Egotrip

Nádasdy ádám: Modern Talking (Hol a rosszaság mostanában?)

Például egészségtelenül élünk? A fene tudja. Biztos sokan vannak ilyenek. Ez részben pénz, részben kulturáltság kérdése (megveszem-e a trutymoid, zavaros, ám natúr folyadékot, vagy inkább a tartósítós-színezékes-állományjavítós tetszetőset?). Úgy általában nem lehet kimondani, hogy mindenki egészségtelenül élne, illetve az embernek nincs pofája ezzel gyötörni a szegényeket. Egyenek, amit tudnak.

Publicisztika

Publicisztika

Vissza a feladóhoz

Miközben egyre több ápolónő, műtőssegéd, altatóorvos küldi vissza a minisztériumnak az "egyszeri bérkiegészítésként" kapott húsz-harmincezer forintokat, Gógl Árpád a hétvégén megint megszólalt az egészségügyben dolgozóknak e célra elkülönített "15 milliárd" forintról. BAZ-megyéből üzente a miniszter, hogy a mondott összeg is jelzi: a kormány a szívén viseli az eü-dolgozók boldogulását, és a Pénzügyminisztérium nem is gondolta komolyan a vonatkozó tervszámokat a jövő évi költségvetésben (amelyek szerint nem lesz komolyan vehető béremelés az egészségügyben), és a miniszterelnök is szereti az eü-dolgozókat, hisz ő majdnem mindenkit szeret, és ez nem ígéret, hanem valóság, vagyis olyan izé, ami valóság lesz. Gógl a közszolgálati tévé A hét című műsorában azt is elismerte, hogy a "15 milliárd" forint esetében "kommunikációs hibát" vétett.

Publicisztika

ők maguk

A zámolyi és csóri romák útban vannak Kanada felé, a Király utcaiak rövidesen, a zuglóiak már az utcán. Tizenkettő plusz tizennyolc plusz nyolc család, akikkel a Köztársaság változatos szintű és pártállású képviseleti intézményei nem bírtak mit kezdeni. A csóri polgármester miépesnek tűnik, a VII. kerületben és Zuglóban szocialista-szabaddemokrata koalíció irányít. Az érvek ennek megfelelően különböznek is, Csóron és Zámolyban a nettó rasszizmus, a fővárosban a tulajdon szentségének elve vezetett hasonló eredményekhez: cigány családok fedél nélkül maradtak. Az önkormányzatok szerint ez nem az ő gondjuk, és a fővárosra mutogatnak, a főváros a kormányra. A kormánykoalíció e tárgyban már megtette a magáét: parlamenti többsége előbb az önkényes lakásfoglalást társadalomra veszélyes cselekedetnek minősítette, és súlyosbította az érte kiszabható büntetést, majd az önkényesek kilakoltatásának elrendelését a bíróság hatásköréből az önkormányzati jegyzőébe utalta. Az utcára kerülőkről a dolgok jelenlegi állása szerint, mint utolsó instancia, a hajléktalanellátás hivatott gondoskodni.

Belpol

Belpol

"Visszaadni, amennyit csak tudunk" (Márkus Ferenc, a World Wildlife Fund Magyarország...

Magyar Narancs: A nyolcvanas években az uborkaszezon egyik kedvelt témája volt a Balaton siralmas környezeti állapotának taglalása, a hínár- és algaburjánzástól, a vízbe ürülő kommunális és mezőgazdasági hulladéktól az angolnapusztulásig és vissza. Az utóbbi években azonban mintha nagyobb csend volna a tó körül. Valóban ennyit javult volna a Balaton általános állapota?

Belpol

Kulturális hírek

ONLINE LICIT LENINREA becslés szerint 30-50 ezer dollárra mehet föl az ára a képünkön látható 3,3 méter magas bronz Lenin-szobornak, mely a bársonyos forradalomig a Karlovy Vary közelében lévő cseh kisváros, Sokolov lakóit gyönyörködtette, s most - miután ledöntötték, és egy amerikai régiségkereskedő 1990-ben megvásárolta - a Sotheby´s internetes árverésre bocsátotta. A Relich nevű, kevéssé ismert szobrászművész alkotta emlékműre a www.sothebys.com címen lehet licitálni a The Political Sale keretében, több száz politikához, politikushoz (Garibaldi, Napóleon, Ghandi, John F.

Belpol

Cyber hírek

AIDS-apokalipszis AfrikábanA dél-afrikai Durbanben július 9-14. között lezajlott 13.

Belpol

Montenegró: A vihar kapujában

Az eső vastag sugárban ömlik a szálloda halljának lámpáiból. Little problem with the roof, tárja szét a kezét a szebb napokat látott Hotel Fjord portása. A kis probléma tíz éve keletkezett, amikor az utolsó külföldi turista is távozott Kotorból, Montenegró, de talán az egész adriai tengerpart legszebb fürdőhelyéről. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a beszivárgó esővíz a lámpaburákon át lassan utat vágjon magának az ötemeletes szálloda földszintjéig. És ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy a nyolcvanas évek Olaszországra kacsingató jólétéből az Albánia és Horvátország közti válaszút dermedt csendje maradjon. Valamint hogy a volt Jugoszlávia legkisebb köztársasága is bemondja az unalmast, és megkezdje függetlenségi akcióját.

Belpol

ügyészségi vizsgálat az öngyilkos rendőrök ügyében: álló kép

A különös halált halt Békés megyei rendőrök öngyilkosok lettek, hogy miért, egyelőre nem minden esetben világos. Körülbelül így foglalta össze eddigi vizsgálódásainak eredményét a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, amely a Pallag László-féle feljelentéskomplexum egyik szálaként nézett utána a rejtélyes haláleseteknek.

Belpol

Adótervek 2001-re: Kulcskeresők

Jövőre a háromgyermekesek nagyon jól járnak, és az állam is örülhet, bevételei nem csökkennek számottevően - erről szólnak a 2001. évi adóváltoztatások. Van még bennük európai jogharmonizáció, a polgárok életét könnyítő megoldás, illetve - ellentételezésként - a terheiket növelő intézkedés. A bevételi előirányzatok teljesítésének kényszerén túlmutató koncepciót viszont nemigen találtunk.

Belpol

Elnökválasztás a Magyar Rádióban: Emberi színjáték

A rádió nagykuratóriuma lapunk megjelenésével egy időben, július 27-én ül össze elnököt választani az intézmény élére, miután a rádió eddigi elnökének, Hajdu Istvánnak lejár a mandátuma. Elnöki pályázatot tizenegyen nyújtottak be: egyet a kuratóriumi elnökség formai okok miatt elvetett, a maradék hét közül kell tehát választani. A csonka, csak kormánypárti tagokból álló kuratóriumi elnökségnek a jelek szerint hiába van favoritja, mert akaratát valószínűleg nem tudja elsőre keresztülvinni a társadalmi kurátorokon; megbízható forrásból származó információnk szerint a testület nem választja meg Hajdu utódját. Úgy tudjuk, a rádiót 2001 márciusáig Juhász Judit jelenlegi alelnök irányítja majd.

Belpol

Disznótartás a II. kerületben: Magánlaksertés

A Legfelsőbb Bíróságon folytatódik az a per, amely a második kerületi Béke Nevelőotthonban tartott csaknem 100 darab sertés, illetve az általuk a környéknek okozott kellemetlenségek körül húzódik évek óta. A helybéli lakók ugyanis kifogásolják, hogy ingatlanjaik értéke csökken, s az elviselhetetlen szag miatt különösen nyáron nem lehet ablakot nyitni a kiemelt zöldövezetnek számító környéken; de a disznók miatt szerintük megnőtt az úgynevezett zöld legyek populációja is. Az intézmény igazgatója cáfol, szerinte nincs elviselhetetlen szag, a legyek meg különben is csak hatvan méterre tudnak egyszerre elrepülni; utóbbi megállapítást az ÁNTSZ vizsgálata is alátámasztotta.

Zene

Zene

Nagyszínpad: Jó nevű és megkérdőjelezhető

A Sziget honlapja a fellépők névsorára célozván az eddigi legerősebbnek állítja a 2000-es fesztivált, ám - még ha a tavalyi sivársághoz képest idén valóban jól csengő nevekbe is botolhatunk - a rockzenei kínálattól éppenséggel nem kell hanyatt vágni magunkat. Látni- és hallgatnivalót ajánlani mindazonáltal az idei egy hétre sem lehetetlen, sőt.

Zene

Pannon Praktikum világzenei nagyszínpad: Filmszakadásig

A Szigetben az is jó, hogy képes változni. Jól felfogott érdekből, kényszerűen, de fel merte venni főszponzora, a Pepsi nevét, és ettől még lazán az, ami. Érzékelve a trendet, kaput nyitott az elektronikus tánczenének, és naprakészebb, sokszínűbb lett. Volt képe ráengedni a kölyköket a 60-as évek táncdalcsillagaira, és ez a húzás a legönfeledtebb marhulásra adott alkalmat. Most pedig az eddigi egyetlen nagyszínpaddal egyenrangú, második nagyszínpad üzembe állításával készül fülek ezreit kinyitni arra a nagyon sokféle hangra, melyre a world music címkét szokás ragasztani.

Zene

Lángok hónaljig (Michael Flatley, Lord of the Dance - Feet of Flames)

Amire a beharangozó híradások bombasztikus jelzőket aggatnak, az egészen biztosan robbanni is fog. Nincsen ez másképpen Michael Flatley show-jával sem, a konfliktus megoldása után lángnyelvek csapnak fel a mennyekbe, és az amúgy is szegényes történet minden elemét mellőzve, elkezdődhet az önünneplő ráadás - vagy ha így jobban tetszik: a levezető, lazító tornagyakorlat.

Film

Film

Alkalmazott mozi

Pop, csajok satöbbi

Hogy Nick Hornby milyen író, arról éppenséggel közvetlenül is megbizonyosodhattunk eddig, hiszen bestsellerei példamutató gyorsasággal fordultak le magyarra, és láttak napvilágot az Európa Kiadó jóvoltából. Hogy minden jóban van valami túl jó is, azt esetünkben a cím bizonyítja. Megmondom őszintén, ahhoz, hogy egy ilyen című filmet megnézzek, minimum azt kell tudnom, hogy ki rendezte. Mindegy, a film a regény magyar verziójától örökölte címét, ilyetén módon adottságnak is tekinthető.

Könyv

Könyv

Színház: Rétegelt mókuskerék (Letelt az évad)

Hogy mi a színház, és mi a színház ma, lassan végleg két külön témává válik. Az új kor, így jelen és jövő színháza egyre kisebb mértékben képvisel mutogatható, kirakatba helyezhető értéket, és ez nem tendencia, ez már állapot.

Színház

Színház

"Nem látok zsinórokat" (Znamenák István színész, rendező)

Két oldalról is közelíthetünk felé: Susogó ligetek ünnepe is. b) Nemrég adta valamelyik tévé (valamelyik mindig adja) Gothár Péter immár legendásnak minősíthető filmjét, a Megáll az időt, melyben úgyszólván gyerekszínészként főszerepben tündökölt. Máig is Köves Dini figurája ugrik be róla először a kezdőknek. Az alapkérdés tehát adott. Van-e élet Köves után? És milyen az? Pláne nyáron.

Tudomány

Tudomány

élővízben fürdeni: Bátrak sportja

Ha választani kell egy agyonklórozott betonteknő és egy természetesnek tűnő folyó között, atavisztikus ösztöneinktől hajtva inkább az utóbbit választjuk. A baj az, hogy kevés olyan felszíni vízfolyás van, ahol teljesen ki lehet zárni az undok fertőzések veszélyét, mert rengeteg tisztítatlan szennyvizet juttatunk a vizekbe. A közegészségügyi hatóságoknak se pénzük, se idejük mindig mindenhol mérni a vízminőséget, csatornázásra meg ritkán akad pénz, ezért legtöbb helyen inkább megtiltják a fürdést.

Tranzit

Tranzit

Peugeot 206: Utódálom

Én nem vállaltam volna, az biztos. Megtervezni a világ talán legdögösebb kiskocsijának új verzióját - azzal csak bukni lehet. A Peugeot 205-ös mindenkinek jól állt, a Burgenlandba járó kurvától a kezdő brókeren át a rockzenészig: adott valami pluszt a tulaj személyiségéhez, felesleges, hányingerkeltő magamutogatás nélkül.