230 éve tört ki a történelem egyik leghíresebb lázadása

Tudomány

Ki ne ismerné, mi történt, hiszen Marlon Brandótól kezdve Anthony Hopkinsig annyi mindenkitől láthattuk már!

1789. április 28-a, valahol a Csendes-óceán közepén...

A Bounty nevű kereskedőhajónak ez volt az első útja, és egyben az utolsó is. A háromárbocos, 220 tonnás súlyával egyébként szinte kicsinek számító hajó és 43 fős legénysége Polinézia felé tartott, hogy kenyérfanövényeket szerezzen, majd vigyen tovább a karibi angol gyarmatokra, mert azt remélték, hogy az új élelemforrással olcsón megoldható a rabszolgák élelmezése.

A tervbe azonban hiba csúszott, ugyanis a frissen kinevezett kapitány, a 32 esztendős William Bligh nem tudta kézben tartani a hajó irányítását. Hiába volt rutinos tengerész, aki gyakorlatilag négyéves kora óta járta a tengert és még a híres Cook kapitány Resolution nevű hajóján is szolgált, de a hosszú és veszélyes úton Blight betegesen gyanakvó és kegyetlen lett. Az egyre durvuló bánásmódot a legénység egyszer csak nem bírta tovább: fellázadtak. Legalábbis így szól a fáma.

A történeti igazság szerint azonban Blight nem volt annyira kegyetlen, mint azt képzeljük, és vesztét valószínűleg épp az okozta, hogy a nehézkes odaút után vagy 5 hónapnyi pihenést engedélyezett a legénységnek Tahitin, ahol többen megházasodtak, és hát nehéz szívvel indultak el a visszaútra a nagy egzotikus szünet után.

Ráadásul addigre igazán elmérgesedett az első tiszt, Christian Fletcher és kapitánya közti konfliktus is. Április 28. hajnalban Fletcher vezetésével fellázadt a legénység, és vérontás nélkül átvették a hajó irányítását. Blight-t és a legénység mellette kiálló 18 tagját csónakba tették, és nekieresztették a nyílt óceánnak.

A lázadók visszatértek Tahitire és letelepedtek ott.

Bligh listájának első lapja a lázadókról

Bligh listájának első lapja a lázadókról

Fotó: National Library of Australia

 

A sorsára hagyott és gyakorlatilag ezzel halálra ítélt Blight és emberei azonban hihetetlen módon megmenekültek. Blight ugyanis remek navigációs tudásról tett tanúbizonyságot, mindössze egy szextáns és egy zsebóra segítségével eljuttatta csónakjukat a Holland-Kelet-Indiákhoz tartozó  Timor szigetére. A 7 méter hosszú nyitott csónakban 47 napig utaztak. Eztán Blight visszatért Angliába, és expedíciót indított a Bounty és a lázadók megkeresésére. Akiket még Tahitin találtak, azt bebörtönözték a Pandora nevű hajón, amely a visszaúton elsüllyedt. Ekkor négy fogoly a hajótérben megfulladt, a többieket Londonban  hadbíróság elé állították: hármukat nyilvánosan hajóárbócra akasztották fel, a többieket felmentették. Sőt, volt, aki később a kapitányi rangig vitte.

A kalandos és drámákban gazdag történetet a filmművészet is hamar megtalálta magának, elsőként 1916-ban született egy feldolgozás.

Ezt követte az 1933-as változat, amelyben Errol Fynn játszotta a lázadó Fletchert; 35-ben pedig Clark Gable.

false

 

 

A legismertebb persze talán a 62-ban készült változat, amelyben Fletchert Marlon Brando, a véreskezű Blight-t pedig Trevor Howard alakította.

Mutiny on the Bounty (1962) - Original Theatrical Trailer

In 1787, the HMS Bounty set out on a journey that took it through perilous seas to a tropical paradise...and into history as one of the most ill-fated vessels ever to sail for King and country. Lewis Milestone (All Quiet on the Western Front) directed this color-drenched spectacular nominated for seven Academy AwardsÒ* including Best Picture.

De Anthony Hopkins is felkerült a legénység soraiba '84-ben, amikor ő maga Blight kapitány szerepében tűnt fel, Fletcherében Mel Gibson, sőt még Laurence Olivier-t is láthattuk a fedélzeten.

The Bounty Official Trailer #1 - Anthony Hopkins Movie (1984) HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt The Bounty Trailer - Directed by Roger Donaldson and starring Anthony Hopkins, Mel Gibson, Laurence Olivier, Edward Fox, Daniel Day-Lewis.

Figyelmébe ajánljuk