Interjú

„A gondolkodás autonóm”

Farkas Katalin filozófus az elme működéséről

Tudomány

Mit tudhatunk meg a világról, saját elménkről, és egyáltalán honnan tudjuk, hogy mit tudunk, hogyan férünk hozzá a saját gondolatainkhoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik Farkas Katalin, a Central European University oktatója, akit nemrég választottak meg az Európai Analitikus Filozófiai Társaság elnökének.

 

Magyar Narancs: Mi van, és azt honnan tudjuk?

Farkas Katalin: Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az analitikus filozófiának általam képviselt része, az elmefilozófia és az ismeretelmélet. Mi a következőképpen osztjuk fel a filozófiát: a metafizika foglalkozik azzal, hogy mi van, az ismeretelmélet azt fürkészi, hogyan ismerjük meg azt, ami van, az értéktan két nagy alosztálya, a morál és az esztétika a helyes/helytelen és szép/csúnya tengelyen próbálja meg értékelni ezeket az ismereteket. Az elmefilozófia a metafizikának az a része, mely kifejezetten az emberi elmére vonatkoztatva teszi fel a „mi van” kérdését. Ez az analitikus filozófia egyik legaktívabb részterülete.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk