Térképészet a magasból

Pilóta nélkül

Lokál

Sokat fejlődött az utóbbi években a légi térképészet, a drónok hamarosan kiszorítják a klasszikus repülőgépes módszereket.

„A légi térképészet első nagy korszaka az első világháború volt, az intenzív hadmozgások időszakában naponta akár tízezer, még üveglapra, később filmre készült légi fotót is lehoztak, hogy követhessék a hadállások változásait. A két világháború között kifejlődtek azok a technikák, amelyekkel a felvételeket torzításmentes térképpé lehet feldolgozni olyan gyorsasággal és pontossággal, amilyennel földi felmérésben nehéz lenne dolgozni ekkora területek tekintetében” – mondja Bakó Gábor, a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület (ACRSA) társelnöke, a nagy felbontású légi felméréseket 2009-től meghonosító Interspect Kft. ügyvezetője.

A számítógépek megjelenéséig csak rendkívül bonyolult, szobányi mechanikus műszerekkel lehetett mérethelyes térképeket készíteni a légi fényképekből. Persze ma már nagy pontosságú digitális térképészeti kamerákkal készülnek a képek, s azokat speciális számítógépes szoftverekkel alakítják át ún. ortofotóvá, amelyen már nincsenek torzulások, de megtartják az eredeti fénykép minden információját. A fotogrammetria módszereivel pedig a képekből előállítható egy virtuális háromdimenziós környezet, amely hozzáilleszthető a földrajzi koordinátákhoz, és pontos méréseket tesz lehetővé.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk