Antianyag: a fizika egyik fő megoldatlan kérdése

Kioltják egymást

Tudomány

Az anyag párja az antianyag – de mi az, és miért ilyen ritka a világunkban?

Az elméleti fizika és a világ tér- és időbeli felépítésével és történetével foglalkozó kozmológia számos rejtély, látszólagos paradoxon feloldásán dolgozik. Ilyen például a szimmetriasértés, ami az általunk ismert anyag egyeduralmához vezetett a világegyetemben.

A természet egyik legalapvetőbb szimmetriája, hogy minden részecskének létezik egy antirészecskéje is – ezt állítják a speciális relativitáselmélet és kvantumelmélet szintéziséből létrejött relativisztikus kvantumelmélet egyenletei. Ráadásul az általunk ismert világ keletkezése (az ősrobbanás) után is papíron egyforma mennyiségben kellett volna létrejönnie részecskéknek és ellenpólusuknak. Ahhoz, hogy elképzeljük ezeket az antirészecskéket, azt kell tennünk, mint amikor „rendes” részecskéket képzelünk el: még véletlenül se kis gömbökre gondoljunk, hanem olyan rafináltan absztrakt, matematikailag is bonyolultan leírható térelméleti jelenségekre, amelyek nem puszta létük, hanem a részvételükkel zajló kölcsönhatások révén mutatkoznak meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?