Tudta, hogy a karácsony nem volt mindig keresztény ünnep?

  • X
  • 2018. december 4.

Tudomány

A karácsonyi ünnepkör gyökerei az antikvitásba nyúlnak vissza. A rómaiak viszont nem a csendet választották.

A téli napforduló megünneplése a római korban tovább tartott és változatosabb volt, mint a mi karácsonyi ünnepeink, bár több mai szokásnak ott találjuk az eredetét. Ilyen például az otthonok örökzölddel való dísztése és az ajándékozás.

De azt is tudjuk, hogy ez a Saturnusznak - aki a főisten, Jupiter apja volt - szentelt ünnepségsorozat náluk nem az elcsendesülés, hanem a hangos ünneplés időszaka volt.

A számunkra profánnak tűnő elemek, mint a kockajáték, a szolgák és uraik ideiglenes szerepcseréje, vagy a jelmezes felvonulások viszont már vallásos tartalmakat hordoztak, ráadásul az ünnepkör sok elemét - mint az alkalomból megrendezett gladiátorjátékokat - inkább csak a nép szórakoztatására rendezték meg.

Gladiátorok egy ókori mozaikon

Gladiátorok egy ókori mozaikon

 

 

Az Aquincumi Múzeum Saturnusnak, az idő urának vidám ünnepét gyerekeknek és felnőtteknek szóló ingyenes színes programokkal kívánja bemutatni december 9-én 11 és 15 óra között. Az érdeklődőket ókori játékok, kézműves foglalkozások, római gyermekjátékok, színházi előadás és interaktív zenei műsor várja.

A múzeum aznap 16 órától Marcus Cavius Apicius leírása alapján rekonstruált, beszélgetéssel egybekötött lakomával várja a vendégeket. Ez utóbbi részvételi feltételeiről, és a regisztráció módjáról itt lehet tájékozódni.

A Saturnália délelőtti programjai részletesen:

  • 11.00 – 12.00 Trappolka zenés foglalkozása gyerekeknek
  • 13:00-15:00 Ajándékkészítő kézműves foglalkozások
  • 15:00-16:00 Ókori mesék – interaktív játék gyerekekkel Halmágyi Sándor előadásában
  • 12:00 – 13.00  Csillagképek nyomában - tárlatvezetés a Mithras szentélyben
  • 11.00 – 15.00 Ókori játékok gyerekeknek és felnőtteknek

Figyelmébe ajánljuk