cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 22.

Tudomány

cyberhírek
Csodák Palotája Hatvanmillió forintból költözött a Millenáris Parkba a Váci útról a Csodák Palotája. Másfélszer nagyobb az új tér, belefér egy nagyobb mászófal, az atomi részecskéket láthatóvá tévő ködkamra, az óriások asztala és egy vitrinben a világ első klónja, Dolly birka kitömött teteme is látható.

Sorompókutya Sorompókutya néven a vasúti átjárókban bekövetkező balesetek megelőzésére kifejlesztett berendezést mutattak be Szegeden. A berendezés lényegében egy adóvevőrendszer, amely a vasúti átjáróhoz közeledve a fénysorompó piros jelzésére rádiójelet bocsát ki, a gépjárműben elhelyezett vevő pedig hangjelzést ad, ezzel figyelmeztetve a vezetőt a veszélyre.

Telefonhacker Egy 17 éves fiút 11 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy amerikai bíróság. "Bocs, kurva" - kért elnézést Paris Hiltontól a leleményes hacker, miután feltörte a színész-műsorvezető-modell-szállodalánc-örökösnő mobiltelefonját, és annak teljes tartalmát felpakolta az internetre.

Gamma-kitörés Olasz csillagászoknak az eddig feljegyzett legtávolabbi gammasugár-robbanást sikerült észlelniük a napokban: az eseményre akkor került sor, amikor a világegyetem még csak 900 millió éves volt, tehát közel 13 milliárd évvel ezelőtt. Ilyen kitörés akkor tapasztalható, amikor egy óriási csillag összeroskad, és fekete lyuk lesz belőle.

Petefészek-beültetés Lefagyasztást követően felolvasztott, majd beültetett teljes petefészekből nyertek ki petesejteket, majd hoztak létre bárányembriókat - elsőként - izraeli kutatók. A petefészek kivétele, tárolása és újbóli visszaültetése kiemelt fontosságú lehet azoknál a nőknél, akik daganatos betegségük miatt az érzékeny szövetet károsító sugárkezelésben részesülnek.

Slusszkulcs A Mazda új koncepciójú autóját slusszkulcs helyett pendrive-ról lehet elindítani. Az USB-eszközön a tulajdonos kedvenc zenéit, illetve az ülés és a tükrök beállításait is magával viheti.

Római villát talált Egy olasz programozó, Luca Mori aGoogle Maps (maps.google.com) és annak letölthető kliensprogramja, a nagy felbontású műholdképeket kínálóGoogle Earth felhasználásával bukkant egy ókori római villa maradványaira szülővárosa, a Pármához közeli Sorbolo szomszédságában - adta hírül a Múlt-Kor történelmi portál. A fotók tanulmányozásakor a programozó egy több mint 500 méter hosszú ovális mintát talált az egyikképen. Ez egy mára kiszáradt ősi folyókanyarulat nyoma, a folyómederhez közel pedig szokatlan szögletes árnyékokat is talált, a vonalak egy eltemetett épület körvonalait rajzolják ki. Mori felfedezését blogjában publikálta. APármai Nemzeti Régészeti Múzeum munkatársait is megkereste,mert kíváncsi volt a véleményükre. A régészek megerősítették következtetéseit;bár először azt hitték, hogyegy bronzkori települést találtak, a helyszín bejárásakor talált kerámiadarabok részletes vizsgálatával arra jutottak, hogy a műholdképen felfedezett vonalak egy római villát rejtenek a föld alatt. A helyszínen nemsokára ásatások kezdődnek.

Manipulálható emlékek Elisabeth Loftus pszichológus, a UCLA kaliforniai egyetem kutatója negyedszázada foglalkozik azzal, hogy hamis emlékeket ültessen az emberek fejébe. Sikerült elérnie, hogy diákjai nem létező eseményekre emlékezzenek, például arra, hogy kiskorukban vásárlás közben elvesztek, vagy hogy egy esküvőn leöntötték punccsal a menyasszony szüleit. Legújabb kísérletében háromszázharmincöt önként jelentkező diákkal töltetett ki kérdőívet arról, hogy milyen ételeket szeretnek és milyen gasztronómiai élményeik voltak. A 125 kérdés közül az egyik így hangzott: "Kiskorodban okozott neked rosszullétet az eperfagylalt?" A kérdésre minden diák nemmel felelt. A pszichológus egy héttel később újra összehívta őket, és elmondta, hogy egy élenjáró informatikai programmal elemezte válaszaikat, és ennek alapján megrajzolta "étkezési profiljukat." A profilba mindenkinél belefoglalta, hogy rosszul volt a nyalánkságtól. Ezután újra kitöltette velük a kérdőíveket. A fiatalok 30 százaléka ekkor már nemcsak arra emlékezett, hogy rosszul lett a fagylalttól, hanem azt is leírta, hogy azóta is kerüli.

Klímaváltozás A kedvezőtlen időjárási események évente 150-180 milliárd forintos kárt okoznak Magyarországon, ami a GDP körülbelül egy százalékát teszi ki. Az időjárás-kutatók szerint nélkülözhetetlen egy átfogó nemzeti klímaprogram kidolgozása. A Magyar Tudományos Akadémia a Környezetvédelmi Minisztériummal összefogva ennek érdekében indította 2003 szeptemberében a Vahava projektet - adta hírül az Index. A Vahava mozaikszó a változás, hatás, válaszadás kifejezések kezdőbetűiből áll össze. A finiséhez érkezett hároméves projekt legfontosabb célja, hogy az Országgyűléssel elfogadtasson egy a hosszú távú éghajlatváltozással kapcsolatos határozatot.

Metánmonszun a Titánon Sivatagi vízmosásokhoz hasonló alakzatok szabdalják a Szaturnusz egzotikus holdjának felszínét. A Titánon néhány száz évente fordulnak elő monszunhoz hasonlatos heves esőzések, mégpedig folyékony metánból - erre a következtetésre jutottak amerikai csillagászok a Cassini űrszonda radarképein alapuló újabb számítások nyomán. A felvételeken látható folyóágyak olyan tipikus jegyeket mutatnak, amelyek a kutatók szerint heves áradásokra utalnak.

Plágiumdetektor A szerzői jogok védelmeés a plágiumviták eldöntése céljábólmutatta be a LexisNexis a CopyGuard nevű programot, mely egy szöveg elemzésével kimutatja azt, hogy annak hány százaléka nem eredeti, majd kiemeli az "átvett" szöveget, és megjelöli annak lehetséges forrását - adta hírül a Múlt-Kor történelmi portál. Az internet elterjedése exponenciálisan megnövelte a tudományos berkekben, így a tanintézményekben és kutatóközpontokban is a plágiummal előremenetelt kivívók számát - áll a program bemutatójának szövegében. Az internetmérete miatt pedig az oktatók számára követhetetlenné vált az eredetiség ellenőrzése. Bőven vannak ugyanis olyan oldalak is, melyek arra szakosodtak, hogy akár ingyen, akár minimális költségtérítés fejében kínáljanak letöltésre komplett dolgozatokat és tanulmányokat, melyek esetében sokszor csak a nevet és az oktatási intézményt, illetve a dátumot kell kitölteni. Korábban is léteztek olyan szoftverek, melyek megpróbálták megkönnyíteni a tanárok életét: ezek közül talán a leghíresebb a Turnitin nevű program, mely aPlagiarism.org címen érhető el.

Figyelmébe ajánljuk