Tartalom

Narancs XVII. évf. 38. szám (2005-09-22)

Publicisztika

Udvarhelyi Éva Tessza-Török Ágnes

Publicisztika

Koldusoperáció

A köztérhasználat korlátozásáról

A fővárosi közgyűlés 2005. június 30-án egy, a közterületen koldulást az eddigieknél szigorúbban tiltó rendelet ügyében döntött.

Publicisztika

Német

A keresztény pártok keserű győzelmét (35,2 százalék) és az SPD diadalmas vereségét (34,3 százalék) hozták a német választások - lapzártakor még nem tudjuk, hogy a kihívó Angela Merkel (CDU/CSU) vagy a jelenlegi kancellár alakít-e kormányt.

Publicisztika

Magyar

Miután így megdicsértük a németeket, fogjuk hónunk alá a II/D vinyettájú naplót, és induljunk saját osztályunk felé.

Egotrip
Külpol
Belpol

Belpol

Milliónyi titok - Az érettségi botrány utóélete

Szeptember elején nyilvánosságra hozták azt az eredetileg tíz évre titkosított jelentést, mely az Oktatási Minisztérium felelősségét vizsgálta az érettségi körüli botrányban. Vajon mit lehet tenni, hogy jövőre ne ismétlődjön meg az idei blamázs?

Belpol

Araszolgatunk - Útfelújítások a fővárosban

Hatalmas dugókkal szembesülnek nap mint nap a Budapesten közlekedők. Az autóval egyébként is nehezen járható várost időnként már teljes bénulással fenyegeti a sosem látott méretű útfelújítási dömping. Az utak minőségét ismerve a munkálatok elkerülhetetlenek voltak, ám többen is bírálják a főváros vezetését a kivitelezés módja és szervezése miatt.

Belpol

Fejjel a hasfalnak - Orvosi műhibaperek

Becslések szerint évi 7-10 000 közé tehető Magyarországon az orvosi műhibák száma. Ám ez kalkulál a vélt eltitkolt esetekkel is - rengeteg mulasztás marad ugyanis örökre titokban. És ha kiderül is a hiba, rendkívül nehéz bizonyítani a vétkességet. A máig megítélt összes kártérítési forint mégis százmilliós nagyságrendű. A kifizetés - biztosítás híján - az amúgy nehéz helyzetben lévő egészségügyi intézményekre hárul.

Belpol

Ígéretet kaptunk - Kürti Gábor és Sinka Károly, a Critical Mass szervezői

Minden idők legnagyobb budapesti biciklis demonstrációjára készülnek szeptember 22-én. Az amerikai eredetű kerékpáros akciót először tavaly rendezték meg a fővárosban. Akkor négyezren mentek el, tavasszal több mint tízezren. A szervezők most legalább húszezer emberre számítanak. Talán a város vezetése is kezdi komolyan venni a kerékpáros-szervezeteket.

Zene

Zene

Miért nincs rajta sapka? - Vlagyimir Vojnovics: A kucsma (könyv)

Ügyes! - mondaná Kohn bácsi, ha értesülne Jefim Szemjonovics Rahlin (Smulevics) túlélési stratégiájáról. Rahlin szovjet író, 11 könyve jelent meg, és élvezi az írószövetségi tagsággal járó előnyöket (háromszobás moszkvai lakás, telefon, alkotóházi beutalók, NDK-s írógépszalag), pedig két csúnya folt is van az életrajzában (pártonkívüli és zsidó).

Film

Film

Halott eszmék - Dusan Makavejev filmrendező

A hatvanas-hetvenes évek szerb botrányfilmes fene-gyereke (kinek működését magának a szovjet pártfőtitkárnak, Leonyid Brezsnyevnek a kérésére lehetetlenítették el a régi Jugoszláviában) a tiszteletére rendezett retrospektív filmsorozat apropójából látogatott Magyarországra - immár másodszor.

Képzőművészet

Képzőművészet

A dada kőkemény - Nagy Fül Fesztivál

"Lehet, hogy éppen itt fedezik fel még találékonyságunknak birodalmát, azt a birodalmat, ahol még mi is eredetiek lehetünk, mint holmi parodistái a világtörténelemnek és az isten paprikajancsijai - lehet, még ha a mából semminek sincs jövője, hogy éppen a mi felröhögésünké a jövő." (Nietzsche)

Trafik
Tudomány
Sport

Sport

A nagy Franz - Beckenbauer 60 éves

Ha fatális véletlen folytán egy reggel német kisfiúként ébrednék, méghozzá egy csodalámpával a kezemben, a következő életpályát szeretném magamnak: lennék világ- és Európa-bajnok, háromszoros BEK-győztes, kétszeres aranylabdás.

Lokál

Lokál

A mi kutyánk kölyke - Farkasok Magyarországon

Ilyen állat pedig van. Magyarországon is. És nem csak az állatkertben. Farkasból nem csak egy-egy kóbor példány tűnik föl hazánkban, az Északi-középhegységben például kicsi, de stabil populációja van. Sőt: olykor kölykök is születnek, magyar farkasok.