cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. október 20.

Tudomány

cyberhírek

Felmelegedés Világszerte az idei szeptember volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések 125 évvel ezelőtti kezdete óta. A hónap átlaghőmérséklete 0,63 Celsius-fokkal haladta meg az átlagos értéket - közölte az amerikai oceanográfiai és légköri felügyelet. (www.noaa.gov)

Nigériai levelek A Microsoft és a nigériai kormány a jövőben együttesen lép fel a számos céget jelentősen megkárosító e-mailes csalók ellen. A Microsoft technológiai területen kíván segítséget nyújtani a nigériai hatóságoknak.

Jégszekrény A német Oldenburg egyetem kutatóinak sikerült megépíteniük egy különleges hűtőberendezést, amelynek terveit még Albert Einstein vázolta fel. A háztartási eszköz motor és elektromosság nélkül működik, a hűtőhatást aceton elpárolgása biztosítja.

Cybersport Kiélezett küzdelemben 16-14-re verte a nagyesélyes Ancients a második helyezett 1.6 szkill?-t a World Cyber Games hazai döntőjének Counter-Strike kategóriájában. Az fps-csapat tagjain kívül négyen utaznak a szingapúri döntőre, ahol még nem állt magyar játékos a dobogón.

Orvosrobot Nagyobb hatékonyságot és könnyebb lenyelhetőséget várnak olasz kutatók az általuk kifejlesztett távirányított minirobottól. A lábaival közlekedő és szükség szerint horgonyt kivető kapszula a gyomor és a bél belső falának tetszőleges pontja mellé leparkolható.

Egri csillagok Jumurdzsák gyűrűje címmel interaktív filmet és kalandjátékot készítenek Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből. Az egri önkormányzat játékszoftver-pályázatának győztese, a magyar Private Moon Studios már meg is kezdte a produkció munkálatait.

Kínai űrprogram A következő kínai űrhajó emberrel a fedélzetén 2007-ben indul a világűrbe, és űrsétákat is végrehajtanak - közölte a kínai űrrepülési program egyik illetékese hétfőn, néhány órával azután, hogy földet ért a Sencsou-6 űrhajó. A Sencsou-6 és két tajkonauta, Fej Csun-lung és Nie Haj-seng közép-európai idő szerint vasárnap este ért földet az észak-kínai Belső-Mongólia tartományban, ötnapos világűrbeli tartózkodás után. A következő legénységbe már várhatóan női jelölteket is toboroznak. A Sencsou-6 ötnapos programjának költsége 110 millió dollár volt.

Creative Commons Magyarországon A többek között a kulturális hozzáférés és az új médiatechnológiák viszonyát vizsgáló, a CEU-n megrendezett kétnapos Re:aktivizmus konferencia (www.re-activism.net) záróeseményén, szombat este bemutatkozott a Creative Commons Magyarország (www.creativecommons.hu) - adta hírül az Index. A szerzői jogoknak az interneten sokszor túlhaladottnak tűnő rendszerét a megváltozott technológiai környezethez igazítani kívánó nemzetközi mozgalom hazai aktivistái közzétették a Creative Commons (CC) honosított, magyar nyelvű licenceit. A bemutatkozó rendezvényen Larry Lessig, a Stanford egyetem jogászprofesszora, a Creative Commons egyik ötletgazdája is beszédet mondott (interjúnkat lásd a 32. oldalon). Lessig Szabad kultúra című könyvének magyar fordítását is bemutatták: a CC-licenc alá eső könyv egyszerre jelent meg a könyvesboltok polcain, és letölthető formában (www.szabadkultura.hu) az interneten. A CC kapukat nyithat ott, ahol a teljes körű automatikus szerzői jogi védelem nehezítené az információ gyorsabb terjedését, a korábbi szellemi értékekre épülő kreativitást és a múltban keletkezett, archív kulturális termékekhez való hozzáférést.

Madárinfluenza A madárinfluenzát először 1878-ban, Olaszországban figyelték meg. Európában, Amerikában és Ázsiában lezajlott néhány járvány után az 1930-as éveket követően a ragály egyetlen kitörését sem regisztrálták. A madárinfluenza vírusa 1983-ban bukkant fel újra: baromfikat fertőzött meg Írországban és az Egyesült Államokban is. Madarak millióit ölték le, Írországban a H5N8, míg az Egyesült Államokban a H5N2 vírust azonosították kórokozóként. Az 1992-ben Mexikóban kitört járványt a H5N2 altípus okozta. 1997-ben hongkongi baromfifarmokon bukkant fel a vírus azóta Ázsia-szerte terjedő és emberre is veszélyes H5N1-es altípusa. 2003 márciusában Hollandiában a kórt okozó H7N7 vírus 83 embert betegített meg, egy állatorvos életét vesztette. 2003 májusában a vírus ugyanezen altípusa egy kakastenyésztő telepről kiindulva egész Észak-Rajna-Vesztfáliában elterjedt. 2003 decemberében a H5N1-es madárinfluenza-vírus pusztított elsősorban Thaiföldön, Vietnamban, Dél-Koreában és Japánban. A múlt héten a H5N1 vírust Törökországban, majd Romániában, a Duna-deltában (képünkön) azonosították elhullott madarakon. (Lásd még: Mi a kő, tyúkanyó, Magyar Narancs, 2005. szeptember 29.)

Kommunista számítógépjáték A kínai vezetők az "egészséges társadalom" elveire és erkölcseire károsnak ítélik a főleg az Egyesült Államokból és Dél-Koreából származó internetes videojátékokat, ezért arról döntöttek, hogy a kínai történelem pozitív alakjait szerepeltető játékokkal semlegesítik a hatásukat - így erősítve a fiatalokban a nemzeti érzést és a korrekt erkölcsi szemléletet. A mintegy 15 millió kínai játékos Cseng Hi admirális és Lej Feng katona példáján okulhat, ők lesznek ugyanis az új játékprogramok főszereplői. Cseng Hi admirális (1371-1435) a Ming-dinasztia ide-jén élt, muzulmán eunuch volt, aki hatalmas flottát vezetett a Nyugat földjeinek felfedezésére. Lej Feng (1940-1962) katona volt, Mao Ce-tung szerénysége és a nép iránti odaadása miatt állította a fiatalok elé példaképnek. A videojátékban Lej Feng megmutatja, hogyan kell kézigránátot dobni, miként kell megmenteni természeti katasztrófa sújtotta embereket, és hogyan kell átélni mások megsegítésének örömét.

Rákgyilkos őssejtek Amerikai kutatóknak sikerült embrionális őssejteket úgynevezett természetes ölősejtekké alakítaniuk, és azok - legalábbis laboratóriumi környezetben - sikeresen elpusztították a rákos sejteket. Embrionális őssejteket már sokféle betegséggel kapcsolatba hoztak, de ez az első alkalom, hogy leukémia és limfóma ellen vetették be őket. A minnesotai orvosegyetem és őssejtkutató intézet munkatársai Dan Kaufman vezetésével leukémiás és limfómás ráksejteket pusztítottak el emberi őssejtekből kifejlődött immunsejtek, a limfociták csoportjába tartozó "természetes ölősejtek" segítségével. A fehérvérsejtek közé tartozó természetes ölősejtek a véráramban úszva védik a szervezetet a fertőzések és egyes rákfajták ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.