cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. november 10.

Tudomány

cyberhírek
Madárinfluenza A kínai tudományos akadémia genetikusan módosított csirkéket és tyúkokat kíván kitenyészteni, amelyek ellenállóak lennének a madárinfluenza vírusával szemben. A kilencvenes évek vége óta Kína jelentős eszközöket fordít genetikusan módosított szervezetek kutatására és előállítására, elsősorban a rizs esetében. Az elmúlt két hétben négy madárinfluenza-gócot jeleztek Kínában.

Diszlexiagének Amerikai és svéd kutatók a diszlexiával kapcsolatba hozható két újabb gént fedeztek fel egy évvel azután, hogy első ízben azonosítottak egy ilyen genetikai elváltozást. Nem kizárt azonban, hogy több tucat gén is szerepet játszik ebben az olvasást megnehezítő fejlődési rendellenességben.

SMS-adó A Berlusconi-kormány által elfogadott költségve-tési módosítási javaslat szerint 1 eurócent adót vetnének ki minden egyes SMS-üzenetre, ami mintegy 300 millió euró többletbevételt hozna. Egy SMS ma körülbelül 10 eurócentbe kerül Olaszországban, a telefontársaságok bevételének nagyjából 20 százaléka származik belőlük.

Szemprotézis Német ku-tatók emberi kipróbálásra alkal-mas szemprotézist készítettek. A szemfenékre ültetendő mikrocsip 1500 elektródája fény hatására közvetlenül az ideghártya ép sejtjeit stimulálja. A kutatók szerint a nyolc kísérleti személy optimális esetben arcokat láthat majd.

Audiovízjel A Warner fejlesztői az új szabványú lejátszókba az emberi fül által nem észlelhető jelek vételére képes értékelőt tesznek. Amint a lejátszó ilyen jelet észlel, félbeszakítja a lemez lejátszását. Ilyen akkor fordulhat elő, ha az illegálisan másolt anyagot például digitális kamerával, mozi nézőterén vették fel. A vízjelet a mozikba kerülő legfontosabb filmek minden hangsávjába integrálnák.

Erőteljes örökítés Egy szokatlanul nagy gyakorisággal előforduló géntípus vizsgálata alapján brit génkutatók azt feltételezik, hogy másfél millió ma élő kínai egyetlen férfi leszármazottja. A termékeny ős ráadásul a Csing-dinasztia alapítójának nagyapja. A Giocangga nevű férfi különlegesen sok feleségétől és ágyasától származó különlegesen sok leszármazottja ma Északkelet-Kínában és Mongóliában él, írta az Index a BBC nyomán. Chris Tyler-Smith, a brit Wellcome Trust Sanger Intézet genetikusa a férfiakra jellemző Y-kromoszóma vizsgálatakor fedezte fel Giocangga erőteljes átörökítő képességét. A kutató úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy "genetikai vezetéknévre" bukkant, amely minden egyes leszármazottban fellelhető. Az Y-kromoszóma bizonyos szekvenciája szinte változatlanul száll apáról fiúra, ezért a rokonsági fokok megállapítására kiválóan alkalmas. A tudósok a génazonosság megállapítása után megvizsgálták, hogy milyen korból származhat a különleges gén, és az elemzés után körülbelül ötszáz évvel ezelőttre, Északkelet-Kína területére tették eredetét. A pontosabb elemzés kimutatta, hogy az egyedi génkód közvetlenül a Csing-dinasztia megalapítása előtt tűnt fel először. A Csing-dinasztia 1644-től 1911-ig uralkodott, meghúzta Kína jelenlegi határait, elfoglalta Tajvant és Tibetet, valamint megegyezett Kína északi határáról Oroszországgal.

Az év számítógépjátéka Nyilvánvalóan erőszakos, sokak szerint pornográf, és a legtöbb országban csak felnőttek játszhatnak vele, mégis a GTA: San Andreas nyerte Londonban az év játékának járó Golden Joysticket - adta hírül az Index. A legjobb PC-s játéknak járó kitüntetést a Half Life 2 kapta. Kétszázezer szavazó döntött: a GTA a tizenkilenc kategóriából összesen ötöt nyert meg, az abszolút címen (Ultimate Game of the Year) kívül ez lett a legjobb PS2-es játék, a szavazók többsége szerint ennek a legjobb a zenéje, és ebben szerepel a legjobb főhős (CJ), illetve a leghitelesebb gonosz karakter (Tenpenny felügyelő) is. Tavaly az összes PC-s és konzoljáték közül a GTA San Andreas fogyott a boltokban a legjobban, annak ellenére - vagy éppen amiatt -, hogy a benne található erőszakos jelenetek miatt sok országban csak 18 éven felüliek vásárolhatták meg. Az Egyesült Államok játékosztályozásért felelős szerve, az Entertainment Software Rating Board (ESRB) azután sorolta a San Andreast az eredetileg "M" jelzésű, vagyis 17 éven felülieknek engedélyezett játékot az "Adult" (18 éven felüli, felnőtt) kategóriába, amikor egy felhasználó közzétette a hírhedt Hot Coffe kiegészítőt, amely addig nem látott dimenziókba - vad szexjelenetek kellős közepébe - repítette a játékosokat. A PC-s játékok közül idén a Half Life 2, a Nintendo GameCube kategóriában a Resident Evil 4, az Xboxban a Halo 2, az online játékok között a World of Warcraft nyerte az aranyjoysticket. Az arany botkormányt a PC Zone és a CGV magazint kiadó Future Publishing adományozza az online begyűjtött közönségszavazatok alapján.

Elektronikus útlevél Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a jogvédő szervezetek tiltakozása ellenére úgy döntött, hogy jövő októbertől fokozatosan RFID-csipekkel látja el az amerikai útleveleket, s ugyanezt követeli azoktól az államoktól, amelyek lakosai most csak vízummal léphetnek be az USA-ba - adta hírül az Index. Az úgynevezett rádiófrekvenciás azonosító csipekre (RFID) 64 kilobájtnyi adat fér majd, és tartalmazzák az útlevél viselőjének nevét, nemét, nemzetiségét, születési helyét és idejét, illetve digitális fényképét. Az USA kormányának tisztségviselői és a diplomaták már 2006 elejétől megkapják a csippel ellátott útleveleket. Az intézkedéstől, amely a 2001. szeptember 11-i eseményekre adott antiterrorista válaszsorozat része, az USA azt várja, hogy biztonságosabbá válik a határátlépés, és már a repülőtereken kiszűrhetők a terroristagyanús beutazók. Az Egyesült Államok 2006 októberére minden olyan államtól - így Magyarországtól is - megköveteli a csippel felszerelt útlevelek bevezetését, amelynek polgárai most vízummal utazhatnak be az országba. Az RFID-címkékkel felszerelt útlevelek bevezetése azonban már az Egyesült Államokon belül is heves ellenállásba ütközött. Az olyan civil szervezetek, mint az American Civil Liberties Union (ACLU) és az Electronic Frontiers Foundation (EFF) azt állítják, hogy az útlevelekbe épített csip nemcsak az állampolgárok magánszféráját sérti, hanem egyenesen támadásoknak teheti ki őket, vagyis komoly biztonsági kockázattal jár. Az RFID-címkéken tárolt információt ugyanis megfelelő, nem túl drága eszközzel illetéktelenek távolból is leolvashatják, így a szervezetek szerint bárki könnyen célponttá válhat annak alapján, hogy mit árul el róla a csip.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.