cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. május 25.

Tudomány

cyberhírek

Spamkirály Dél-Koreában őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint mintegy 16 ezer eltérített "zombi" PC segítségével minden áldott nap 18 millió kéretlen rekláme-mailt indított útjára. Dél-Korea a kéretlen reklámlevelek harmadik legnagyobb forrása, világszerte 100 spamből 9,8-at innen küldenek el. A legnagyobb spamforrás az USA (23,1 százalékkal), majd Kína következik 21,9 százalékkal.

Digitális szakadék Az afrikai internetezőknek körülbelül ezernyolcszáz dollárt kell fizetniük egy gigabájtnyi adat letöltéséért, mert a kontinensen nagyon fejletlen és drága a netes infrastruktúra. A CNN szerint Afrikának évente több millió dollárjába kerül, hogy Európán vagy Észak-Amerikán keresztül kénytelen átvezetni az adatforgalmat és a telefonhívásokat egyik afrikai országból egy másikba. Emellett ráadásul a 906 millió afrikainak csupán másfél százaléka éri el az internetet.

Lehallgatás A polgári szabadságjogok védelméért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) által az amerikai AT&T távközlési konszern ellen indított perben olyan bírói döntés született, hogy az EFF hozzáférhet és bizonyítékként használhatja az AT&T bizonyos belső dokumentumait. Az eljárást azért indította az EFF, mivel alkotmánysértőnek tartja, hogy az AT&T az ügyfelei internetes adatforgalmát és telefonhívásait továbbadta az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Szolgálatának, az NSA-nek.

Befolyásolás Bizonyos helyzetekben, tudat alatt mégis hatnak az észlelhetetlenül rövid ideig felvillantott reklámok. James Vicary piackutató 1957-ben állította, hogy az észlelési küszöbnél rövidebb ideig felvillantott képekkel rá tudja venni a nézőket, hogy kólát igyanak, vagy pattogatott kukoricát egyenek, más kutatóknak azonban nem sikerült igazolni az állítást. Most viszont Johan Karremans, a nijmegeni holland egyetem pszichológusa arról számolt be, hogy megfelelő feltételek fennállása esetén el tudta érni, hogy a tudatosan nem észlelhető reklámok is hassanak.

Tesztelik az euromarsjárót Az Európai Ûrügynökség a közkedvelt üdülőhelyen, Tenerifén teszteli a Rover ExoMars nevű marsjárót, amelyet 2011-ben küldenek a vörös bolygóra. A teszt célja, hogy a szakemberek meggyőződjenek a szerkezet tartósságáról, illetve arról, hogyan viselkedik a robot homokos, sziklás, egyenetlen talajon a forró szélben. Erre a Kanári-szigetek domborzata ki-válóan alkalmas, annak ellenére, hogy legtöbben pálmafáiról és csodálatos tengerpartjáról ismerik a világhírű fürdőhelyet. A 700 millió dolláros befektetéssel elkészült marsjáró a BBC értesülései szerint mindeddig jól vette az akadályokat, és remélhetőleg sikeresen végrehajtja majd 2011-es miszszióját, amelynek során az élet nyomait kutatja a Marson.

Kedves rokon Az emberi faj sokkal később vált el a csimpánztól, mint azt eddig gondoltuk, és még az elkülönülés után is nagy valószínűséggel sor került fajközi szexre, állítják az MIT és a Harvard közös kutatóintézete, a Broad Institute kutatói. A tudósok egy minden eddiginél alaposabb génvizsgálatból következtetnek arra, hogy a két kialakulófélben lévő faj bizonyos egyedei a különválás után újra összejöttek, és párosodtak egymással. Az őscsimpánz és az ember párosodására utaló bizonyítékokat a kutatók az érintett két faj, illetve gorillák, orángutánok és makákók génjeinek összehasonlításával tárták fel - adta hírül az Index. A kutatók szerint az ember és a csimpánz először tízmillió évvel ezelőtt szakított egymással. Ezután négymillió évig külön utakon jártak, majd egy rövid flört erejéig újra összeálltak, és így olyan hibrid faj jött létre, amely mindkét vonal jellegzetességeit magában hordozta. Ez volt a később újra különvált ember és csimpánz közös őse.

Kockázatos kapcsolati háló Szervezett bűnözői körök saját céljaikra használhatják fel az iWiW-en és a más hasonló kapcsolatépítő oldalakon tárolt információkat, ezért a Belügyminisztérium egy levélben óvatosságra intette az állami vezetőket. A levél - melyről először a FigyelőNet számolt be - azt tanácsolja "a közigazgatásban fontos és bizalmas munkakört betöltő személyeknek", hogy lehetőleg ne a hivatalos e-mail címükkel regisztrálják magukat, hanem saját otthoni címükkel, mert így nem hozzák azonnal nyilvánosságra munkahelyüket. A FigyelőNet szerint a Nemzetbiztonsági Hivataltól származik a dokumentum: az NBH nem tiltja ugyan az iWiW használatát, és tanácsait sem kötelező betartani, ugyanakkor a levél megjegyzi, hogy a portálokon kiadott kényes adatok "a teljes állományra veszélyt jelentenek". Emellett a humánpolitikai osztály fontosnak tartja, hogy legalább az osztályvezetői szintig mindenki értesüljön ezekről a problémákról. Az NBH levele szerint "a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon", hiszen a kapcsolatfelvétel érdekében személyes adatok - például lakcím, telefonszám, e-mail cím - megadására van lehetőség. A következő rész azonban mintha nem csupán figyelmeztetne, hanem egyenesen felszólítaná a címzetteket az iWiW-ben rejlő lehetőségek kihasználására: "a keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására", és ezen webes alkalmazások segítségével "feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere".

Hasfelmetsző Jack nő lehetett Hasfelmetsző Jack nő volt, állítja egy ausztrál tudós, aki egy újfajta DNS-vizsgálat alapján jutott erre a váratlan következtetésre - adta hírül a Múlt-kor történelmi portál. Hasfelmetsző Jack 1888-ban lépett színre Londonban, ahol prostituáltakat gyilkolt és csonkított meg. Számláján legkevesebb öt gyilkosság van, ám személyét mind a mai napig homály övezi. Ian Findlay, a molekuláris biológia professzora egy olyan új DNS-vizsgálati módszert dolgozott ki, amely alkalmas nagyon régi anyagok elemzésére is, s ráadásul a hagyományos módszerhez képest az eljáráshoz lényegesen csekélyebb mennyiségű szövet is elegendő. A tudós Brisbane-ből Londonba utazott, hogy megvizsgálja Hasfelmetsző Jack leveleit, amelyet a gyilkos egykoron a Scotland Yardnak küldött. Az irományokat 1961-ig a Scotland Yard őrizgette, majd a Nemzeti Levéltárba kerültek át. Ian Findlay a bélyegeken, valamint a boríték ragasztórétegén genetikai anyagot fedezett fel, s az újfajta elemzéssel arra a feltevésre jutott, hogy Hasfelmetsző Jack nő lehetett. A gyanúsítottak között annak idején valóban akadt egy nő is: Mary Pearcey, akit 1890-ben akasztottak fel szeretője felesége, Phoebe Hogg meggyilkolásáért, akit ugyanazzal a módszerrel tett el láb alól, mint Hasfelmetsző Jack az örömlányokat.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.