cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. június 22.

Tudomány

cyberhírek

Kármentés Már napi egy csésze kávé csökkenti a májzsugor kialakulásának kockázatát - állítja egy amerikai kutatócsoport, amely hét év alatt 125 ezer ember máját figyelte folyamatosan. A kaliforniai gyógyászati központ szerint azok, akik a szesz mellé napi egy csésze kávét is isznak, 22 százalékkal kisebb eséllyel betegednek meg májzsugorban, mint akik nem kávéznak.

Exodus Tűnjünk el mielőbb a pusztulásra ítélt Földről, és gyarmatosítsunk a világegyetemben - szólította fel az emberiséget Stephen Hawking, a világ leghíresebb asztrofizikusa. Hawking szerint a Holdat 20, a Marsot 40 éven belül elfoglaljuk, de ha igazán otthonos lakhelyre vágyunk, más naprendszerben érdemes keresgélnünk.

Becsapódás Négy tonna TNT felrobbanásának megfelelő hatást idézett elő egy meteorit, amikor becsapódott a Holdon. Az amerikai űrhivatal felvételeket is készített a Felhők tengerénél (Mare Nubium) történt becsapódásról. Bár a Hold felszínét gyakran érik hasonló behatások, ez volt az első alkalom, hogy a NASA jó minőségű képeket tudott készíteni az eseményről.

Iránytűszoftver A sejtelhalás diagnosztizálására kidolgozott módszerért, a vírusokkal fertőzött agyi idegpálya kutatásáért, mobiltelefonra letölthető iránytűszoftverért és hat csapágyas csillagászati távcsőmechanika kidolgozásáért kaptak első díjat a fiatal kutatók az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny zsűrijétől a budapesti Jövő Házában.

Kazah műhold Pályára állította első saját műholdját Kazahsztán, s ezzel az ázsiai ország belépett az önálló űrkutatási programmal rendelkező országok klubjába. A csaknem egytonnás távközlési műhold a tervek szerint 12-15 évig szolgál majd. A Kaz-Sat-projekt 65 millió dollárjába került az energiahordozókban gazdag Kazahsztánnak.

Éhbérért készül az iPod Az Apple népszerű zenelejátszó-ját éhbérért robotoló, túlzsúfolt tömegszállásokon élő munkásnők gyártják Kínában a Mail on Sunday brit lap szerint. Az Apple vizsgálódik, és a botrányos cikk ellenére a helyzet valószínűleg nem egyedi - adta hírül az [origo] a Macworld nyomán. Az iPod nanót főleg nők készítik, akik alig 50 dollárt, vagyis tízezer forintot keresnek havonta. Az Apple tajvani partnere, a Foxconn által üzemeltetett kínai gyár 200 ezer embert foglalkoztat Longhua városában, egy ötemeletes gyárépületben, amelyet rendőrök őriznek. A munkások nemritkán napi 15 órát robotolnak, és teljesen kiszolgáltatottak alkalmazóiknak. Az egyik munkásnő elmondása szerint az üzemben dolgozni olyan, mintha a hadseregben lennének, a cég munkásszállóján 100 ágyas hálótermekben zsúfolják össze az embereket. Egy másik, Sanghaj melletti gyárban készülnek a miniatűr iPod shuffle-ok: itt a munkások több pénzt kapnak, ám ennek felét el is viszi a gyár által biztosított szállás és étkezés költsége. Elemzők szerint egy alaposabb riport valószínűleg hasonló állapotokat tárna fel a legtöbb ázsiai elektronikai üzemben, mivel ez az ára az alacsony gyártási költségeknek, amiért a cégek oda települnek. Az Apple közleményben reagált a beszámolóra, amelyben azt ígéri, vizsgálatot indít a munkásokkal való bánásmód és a munkakörülmények ügyében.

Kockázatos kilövés Az amerikai űrhivatal július elsején annak ellenére elindítja az űrsiklót, hogy a biztonsági főnök és a főmérnök is túlzottan kockázatosnak tartja a Discovery űrbe bocsátását. A Discovery egy éve a Földön parkol - a tavaly nyári küldetés majdnem tragédiával végződött, ezért az űrhivatal erejét megfeszítve dolgozott az üzemanyagtartály szigetelési hiányosságainak kijavításán. Bryan O'Connor, a NASA biztonsági főnöke és Christopher Scolese főmérnök ennek ellenére egyhangúan a kilövés elhalasztása mellett kardoskodik, mert a NASA hibalistáján a szigetelési probléma még mindig a "valószínű/katasztrofális" minősítéssel szerepel. Az űrhivatal szakemberei kétnapos heves vita után sem tudtak megegyezni, így a NASA vezetője munkatársai véleményét felülbírálva jelentette be az indítást. "Nem fogadhatom el minden munkatársam minden javaslatát, főleg mivel ők sem értenek egyet egymással" - mondta Michael Griffin, aki szerint a NASA alkalmazottai közül vannak, akik a kilövés mellett érvelnek. "Úgy döntöttünk, hogy vállaljuk a kockázatot" - nyilatkozta Griffin, miután közölte a döntést. Az űrhivatal főnöke ugyanakkor elismerte, hogy ha komoly baleset éri a Discoveryt, illetve ha a jármű megsemmisül, a NASA leállítja a huszonhat éve indított űrsiklóprogramot. "Azt hiszem, akkor végeztünk" - mondta Griffin. Az űrsikló parancsnoka, Steve Lindsey kijelentette: a legénység elfogadja a kockázatot. A Columbia 2003-as katasztrófája óta ez lesz a második alkalom, hogy űrsikló hagyja el a Földet, a Discovery a tervek szerint 13 napot tölt majd az űrben.

Robin Hood Brit régészek és történészek úgy vélik, sikerült megoldani az angol nép által hősként tisztelt Robin Hood származásának rejtélyét: Sheffield város közelében, egy faluban feltárták egy kis családi kastély romjait, amelyben állítólag a szegények pártján álló, legendás harcos élt, aki a feltételezések szerint angol nemes fia volt, és a normann uralom ellen harcolt. A felfedezés, amelyről a hétfői angol sajtó beszámolt, alighanem rémületet kelt majd Nottinghamshire grófságban. Ha ugyanis a sheffieldi egyetem Steve Moxon vezette kutatócsoportjának igaza van, akkor az íjazás bajnokának harcmezeje nem a Nottingham körüli erdőben, hanem az északi szomszéd Yorkshire grófságban volt. Az alapok, amelyeket Bolsterstone faluban kiástak, 85 kilométerre vannak a legendás Sherwood Forest erdőségtől.

Kóros higiénia Egy skandináv kutatás szerint újabb megerősítést kapott a higiéniahipotézis: a csatornákban élő patkányoknak, úgy tűnik, egészségesebb az immunrendszerük, mint azoknak a fajtársaiknak, melyek fertőtlenített laboratóriumokban élnek. "Lecke az embereknek: tisztaságban élni beteggé tesz" - írta az Index az AP hírügynökség nyomán. Az eredmény alátámasztja azt a közel két évtizedes elméletet, miszerint a higiénikus nyugati élet részben felelőssé tehető az allergia és az asztma nagyarányú terjedéséért. Az úgynevezett higiéniahipotézis szerint az emberi immunrendszert nem teszik próbára elég korán a betegségek és a piszok, így a későbbiekben a test túlreagálja az olyan kis ingerléseket, mint amit például a pollen okoz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.