cyberhírek

  • .
  • 2006. szeptember 28.

Tudomány

cyberhírek
Beszélőgép Saját néma kislányának akart segíteni Fabrice Leblat francia feltaláló az általa kifejlesztett hordozható beszélőgéppel. A tízéves munkával elkészített szerkezet nem a betűket alakítja át hanggá vagy szótaggá, hanem betűkombinációkkal jelöli a különböző hangokat, amelyeket a szerkezetébe épített szintetizátor hangszórója aztán pontos kiejtéssel szólaltat meg.

Spammer Egy év alatt több mint kétmilliárd spamet, vagyis kéretlen reklámlevelet küldött szét a világhálón egy ausztrál férfi, akinek a kiléte egyelőre ismeretlen. A helyi rendőrség nyomozást indított az ügyben.

eMusic Európában is megnyitotta üzletét az eMusic, az Egyesült Államok második legnépszerűbb online zeneboltja a piac 80 százalékát magáénak tudó Apple iTunes után. A cég előfizetéses rendszerben árul mp3-fájlokat, a zeneáruház kínálatában 8500 független kiadó zenéi szerepelnek.

Rekord A világ legmagasabb fáit találták meg amerikai tudósok a kaliforniai Redwood nemzeti parkban: az egyik mamutfenyő 115 méter magas, vagyis akkora, mint egy 30 emeletes felhőkarcoló, és három méterrel magasabb az előző csúcstartónál.

Neander-völgy A neander-völgyi ember a korábban becsültnél később, csak 28-24 ezer évvel ezelőtt halt ki - állítják brit tudósok. Clive Finlayson, a Gibraltári Múzeum professzora következtetéseit azokra a leletekre alapozza, amelyek nemrégiben kerültek elő Gibraltáron.

'sember Egy 3,3 millió éve elhunyt kislány maradványaira bukkantak német kutatók Etiópiában. Az Australopithecus afarensis fajhoz tartozó gyermekcsontváz rendkívül jó állapotban maradt fenn: a körülbelül hároméves korában meghalt kislány koponyája, fogazata, felsőteste és végtagjai szinte alig sérültek meg az évmilliók során.

Visszatért az Atlantis Többszöri halasztás után háromfős legénységével sikeresen földet ért az Atlantis űrsikló múlt csütörtökön. A küldetés célja a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) továbbfejlesztése volt: az űrhajósok három űrséta során összesen húsz órát töltöttek az állomáson kívül, új napelemtáblát rögzítettek és nyitottak, valamint a hozzá tartozó hűtőrendszert is beüzemelték. A korábbiakhoz hasonlóan ez a misszió sem zajlott problémamentesen: szeptember 18-án füstszivárgás miatt volt riadókészültség az ISS-en, az űrsikló visszatérését pedig többször is el kellett halasztani az Atlantis körül lebegő, a raktérből kilökődött tárgyak miatt. Az űrállomás a tervek szerint 2010-ben készül el teljesen, a NASA addig még legalább 14 további űrrepülőgépes missziót tervez, utána kivonná a siklókat a forgalomból. Legközelebb - még az idén - a Discovery repülhet.

Repülésbiztonság A 2001-es terrortámadások óta egy az EU által is támogatott program keretében az Airbustól a Siemensig kereken 30 vállalkozás kutatja és fejleszti a jövő biztonságos európai utasszállító gépét. Az egyik tervezett rendszer minikamerákkal és mikrofonokkal ellenőrizné az utasok mozgását, és automatikusan felismerné a fenyegetést. A repülőgépek elektronikája elleni támadásokat úgy akarják kivédeni, hogy kódolják és lehallgatásbiztossá teszik a kommunikációt a pilótafülke és az irányítótorony között. Egy holland cég olyan azonosító rendszert dolgoz ki, amely a szem íriszének azonosításával teszi lehetővé a belépést a pilótafülkébe. Egy másik rendszer képes arra, hogy ha a gépet felhőkarcoló vagy magas ház felé vezetik, a gép automatikusan megváltoztassa az útvonalat. A 36 millió euróval támogatott SAFEE-program elemeit először 2008 februárjában próbálják ki együtt, az első termékek 2010-ben jelennek majd meg a piacon, a teljes csomagot pedig várhatóan 2015-ben lehet megvásárolni.

Óriásteleszkóp Óriásteleszkóp épül az Andokban - az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Tajvan, Chile és tizenegy európai nemzet összefogása, valamint nagyjából egymilliárd dollár kellett ahhoz, hogy a grandiózus projekt elindulhasson. Az Atacama Large Millimeter Array (ALMA) nevű rádióteleszkóp az emberiség legnagyobb ilyen jellegű próbálkozása - adta hírül az Index. Az ALMA 66 gigantikus rádióantennája közül egyelőre csupán egy prototípus áll, a többi 2012-ig készül el. A távoli időpontra a helyszín a magyarázat: a szerkezet a chilei Atacama sivatag egy fennsíkján épül, több mint 5000 méterrel a tengerszint felett. Ezen a magasságon már csak nyomáskiegyenlítő kamrákkal és oxigénpalackokkal lehet a hegyibetegség tüneteit enyhíteni, ezért a munkálatok lassan haladnak. A tervezők reményei szerint az ALMA tízszer olyan részletes képet ad majd, mint a Hubble űrteleszkóp, és minden eddiginél mélyebb betekintést enged az űr titkaiba.

Gépítélet Kínában Gombnyomásra kapnak büntetést a bűnösök egy kínai bíróságon. A bírók által használt számítógépes program körülbelül száz különféle bűncselekményt ismer (pl. gyilkosságot, nemi erőszakot, rablást), és a súlyosbító, illetve enyhítő körülményeket is figyelembe veszi. A bírák egy-két kattintással kiszámolhatják, hány év börtönt kapjon az elítélt. A programgazda szerint az újítás nagy előnye, hogy kiküszöböli a korrupcióból fakadó bírói részrehajlást vagy a tapasztalatlanságból eredő téves büntetéskiszabást.

Letöltés A Universal Music egy olyan webhely beindítását tervezi, melyről a látogatók teljesen ingyenesen tölthetnek le zeneszámokat és videoklipeket, ha cserébe hajlandók reklámokat nézni.

Google Earth A műholdfelvételeket háromdimenziós képekkel és térképekkel kombináló Google Earth felhasználói felületén mostantól szórakoztató tartalmak is megjelennek - adta hírül az Index. Többek között a National Geographic, a Discovery Networks és az ENSZ környezetvédelmi programjának vannak megjelölt pontjai a térképen. Ezekre klikkelve a böngészőbe töltődő cikkből többet tudhatunk meg az adott földrajzi helyről - a Google pénzért árulja ezt a fajta megjelenési lehetőséget a tartalomszolgáltatóknak.

Figyelmébe ajánljuk