cyberhírek

  • .
  • 2003. július 17.

Tudomány

cyberhírek

Commodore A nyolcvanas évek legendás mikroszámítógépének jogtulajdonosa, a Tulip új életre kelti a Commodore-t. Az Ironstone Partners céggel közösen új weboldalt építenek, amelyen keresztül az eredeti C-64 játékokat és a hivatalos emulátort terjesztik.

Elfogták a hackert Az észak-franciaországi Lille rendőrsége bejelentette, hogy leleplezték az ország legkeresettebb hackerét. A 17 éves iskolás összesen több mint 2000 weboldalt támadott meg. Elsősorban Ausztráliában és az USA-ban volt aktív, főleg politikai üzeneteket terjesztett, a palesztin ügyet éltetve és az USA kormányát bírálva.

Jönnek a zsebvideók A mobiltelefonok, zenelejátszók, kéziszámítógépek és játékkonzolok mellett hamarosan újabb szórakoztató eszközök jelenhetnek meg a piacon: a zsebvideók. A miniatűr szerkentyűk a mozifilmeket, a fotókat és a zenéket egyaránt képesek tárolni és lejátszani, viszont meglehetősen drágák.

Játéktilalom A thaiföldi kormányzat a nyári szünet ideje alatt éjszakára blokkolni készül az egyik népszerű, online játszható videojátékhoz való hozzáférést. Az intézkedésre a hatóságok közlése szerint a fiatalok egészségének védelme érdekében kerülne sor.

Rejtély a Plútón Valami váratlan dolog zajlik a Naprendszer legtávolabbi bolygóján, a Plútón. Bár a planéta távolodik a Naptól, légköre mégis vastagszik - pedig a csillagászok azt várnák, hogy a csökkenő hőmérséklet miatt fokozatosan vékonyodjon.

Pornóreklám Trójai programok segítségével közel kétezer, szélessávú netkapcsolaton keresztül a világhálóra csatlakozó PC-t fertőztek meg a múlt héten ismeretlenek. Az áldozat gépekről pornográf weboldalak reklámjait küldik szét.

Lehallgatás Az orosz hatóságok utasítására a szolgáltatók a tusinói robbantásos merényleteket követően egy napra kikapcsolták mobilhálózataik titkosítását. A hálózatokon zajló beszédforgalmat a rendőrségen kívül megfelelő eszközzel bárki más is lehallgathatta.

A legősibb bolygó Egy haldokló neutroncsillag körül kering az eddig felfedezett legrégebbi bolygó, mely csaknem egyidős az univerzummal. Az égitest, melyre a Hubble űrteleszkóp segítségével bukkantak amerikai csillagászok, 12,7 milliárd éves, azaz legalább kétszer olyan idős, mint a Föld és más ismert bolygók. Az ősi bolygó a Skorpió csillagképben, egy gömbhalmaz közepén található, körülbelül 7200 fényévnyire a Földtől, írta az Index a Space.com nyomán. A NASA kutatói szerint a bolygó akkor alakult ki, amikor az univerzum még csak egymilliárd éves volt. Tízmilliárd évig keringett a 7200 fényévnyire lévő M4 csillaghalmazban a napja körül, majd két-három milliárd éve napjával együtt egy haldokló neutroncsillag gravitációs mezejébe került. A neutroncsillag "beszippantotta" az időközben vörös óriássá alakult nap gázait, pulzárrá alakult, azaz rendkívül gyorsan, másodpercenként százszor kezdett forogni. A nap kimerült, és fehér törpévé változott. A bolygó két és félszer akkora, mint a Jupiter, és csaknem teljesen bizonyosan gázból áll. Keringési ideje körülbelül 100 év. A PSR B1620-26 névre hallgató pulzárt a nyolcvanas évek végén fedezték fel, a bolygó létezését 1992-ben kezdték gyanítani. A csütörtökön bejelentett felfedezésre a Hubble által észlelt gravitációs mozgások alapján jutottak. A távoli bolygót természetesen még nem tudták közvetlenül megfigyelni. Az égitest nemcsak a legrégebbi, de a legtávolabbi ismert bolygó, felfedezésével az ismert, Naprendszeren kívüli bolygók száma elérte a 121-et.

Munkavállalói számítógépprogram Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nyilvánosságra hozta a munkavállalói PC-program részleteit, amely kedvező adózási szabályokkal segíti a háztartások számítógép- és internetellátottságának növelését. A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a program két törvénymódosításon alapul - adta hírül az Index. Az egyik lehetővé teszi, hogy a vállalatok a korábbi három helyett két év alatt leírhassák a számítástechnikai eszközöket. A másik értelmében a munkáltató által biztosított számítógép vagy internetelérés adómentes, még akkor is, ha a dolgozó kizárólag magáncélra használja azokat. A vállalatok a két évnél idősebb számítógépeket szintén a személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék befizetése nélkül adhatják a dolgozónak. A várakozások szerint a program keretén belül körülbelül tízezer számítógép jut majd a háztartásokba, és az internetelérések száma is jelentősen nő.

Háztartási robot A német Fraunhofer Intézet bemutatta háztartási robotjai új generációját. A nem egészen másfél méter magas Care-O-bot már képes átvenni egyszerűbb feladatokat, és két feltöltés között 10 órán át dolgozhat. A gép második változata karjait minden irányba képes mozgatni, kezeinek hatósugara egy méter körüli, vállalkozhat egyszerűbb szállítási feladatokra is. A robot a fejében elhelyezett kamerákkal és lézerszkennerrel érzékeli a környezetét. Az adatokat a saját adatbázisában eltárolt tárgyak tulajdonságaival veti össze, így képes bizonyos tárgyakat felismerni. A robot kezén további kamerák találhatóak, hogy a fogása pontosabb lehessen. A Care-O-bot távirányítása érintőképernyős panel segítségével történik. A felhasználó folyamatosan ellenőrizheti gépi segítője ténykedését, még akkor is, ha az egy másik helyiségben tartózkodik. Szóbeli parancsokkal is vezérelhető.

Túl sok az űrhajós Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA túl sokat költ az űrhajósok alkalmazására, kiképzésére és fizetésére, mivel túlságosan derűlátó az emberi legénységgel bonyolított űrrepülések jövőjét illetően - derült ki egy, a szervezeten belül terjesztett dokumentumból. A NASA vezetőinek az eddigieknél realistábban kellene meghatározniuk az űrrepülések számát. Az űrhajósok csapatának képzésére és fenntartására költött pénzösszegek azt mutatják, hogy nagyon körültekintően kell eljárni az asztronauták keretének a bővítésekor - mutat rá a jelentés. Az űrhajósok létszámát ahhoz a feladatmennyiséghez kell igazítani, amelyet csak ők tudnak ellátni, mintsem hogy olyan munkaköröket bízzanak rájuk, amilyeneket kevesebb költséggel nem űrhajósok is el tudnak végezni. A jelentést az eredeti tervek szerint februárban hozták volna nyilvánosságra, de a Columbia űrrepülőgép katasztrófája miatt akkor ezt elhalasztották. A dokumentum rámutat arra, hogy jelenleg 116 kiképzett űrhajós áll alkalmazásban a NASA-nál, de csak 53 repült eddig közülük. A NASA 1959-ben hét űrhajósjelölttel kezdte meg a felkészítést az űrutazásra. Az űrsiklóprogram kezdetét megelőző évektől azonban rohamosan nőtt a szigorú kiképzésen átesett amerikai űrhajósok száma, és 1978 óta összesen 237 személyt készítettek fel kozmikus útra, ami lehetőséget teremtett számukra, hogy űrrepülőgépen utazzanak, vagy a Nemzetközi Ûrállomáson dolgozzanak.

Figyelmébe ajánljuk