cyberhírek

  • .
  • 2007. június 7.

Tudomány

cyberhírek

ARCFELISMERÉS A Google arcfelismerő technikát épített a keresőmotorjába: az algoritmus még nem azonosít bennünket arcról, de azt már el tudja dönteni egy képről, hogy emberi arc szerepel-e rajta. A szolgáltatást egyelőre csak "kézzel" lehet előhozni a keresőből, úgy, hogy egy képkeresés után az "&imgtype=face" kifejezést írjuk az eredményeket mutató oldal url-je után.

SPAMKIRÁLY Akár 65 év börtön is várhat a spamkirály néven ismertté vált seattle-i férfira, aki az FBI szerint egymaga felelős az interneten terjedő levélszemét tizedéért. A 27 éves férfi négy év alatt több milliárd spamet küldött ki, és milliókat keresett vele.

SKYNET Az amerikai közlekedési minisztérium reményei szerint felére csökkentené a halálos közlekedési balesetek számát az a gigantikus, vezeték nélküli hálózat, amibe az összes autót bekötnék egy évtizeden belül. A hét legnagyobb autógyártó már felsorakozott a projekt mögött.

HIBERNÁCIÓ Amerikai kutatók olyan, só és víz keverékéből álló plazmát fejlesztettek ki, amellyel megvalósítható a hibernáció, vagyis a szervezet károsodás nélküli lefagyasztása, majd felolvasztása. Most amerikai kutatóintézetek versenyeznek azért, hogy ki hajthatja végre a valószínűleg még az idén megkezdődő emberkísérleteket.

AUTIZMUS A szinesztéziáról írt könyvet egy brit autista számolóművész és nyelvzseni, aki tíz nyelven beszél, és minden erőfeszítés nélkül képes 30 jegyű számokkal matematikai műveleteket végezni. Daniel Tammet könyvének címe: "Megszületett egy kék napon", és a rendkívüli képességeket mutatja be.

VAGINA Egy olasz orvos a világon elsőként vaginát növesztett saját őssejtjeikből két nőnek, akik egy ritka deformációs betegségben szenvedtek. A két nő vagina nélkül született, ez a betegség átlagosan négy-ötezer nő közül egynél fordul elő.

A Google és a személyiségi jogok Az Európai Bizottság adatvédelmi tanácsadó testülete felszólította a keresőcéget, hogy adjon felvilágosítást a rendszer személyiségi jogokat érintő adatkezeléséről. A Google akár két évig is megőrzi a keresések adatait, egészen pontosan a keresőszót, a keresés idejét és a kereső számítógép földrajzi helyét is azonosító IP-címet. A Google álláspontja szerint a felhasználók kereséseinek naplózása javítja a keresőrendszer minőségét, mert felismeri az íráshibákat, alternatívákat tud felajánlani, és segít a kéretlen elektronikus levélszemét vagy online zaklatás elleni küzdelemben. Az EU-bizottság és a Google vitájának hatása lehet más cégek, köztük a Yahoo vagy a Microsoft adatvédelmi politikájára, ugyanis mindannyian azért őrzik az adatokat, hogy célzott reklám közvetítésével szerezhessenek több bevételt a hirdetőktől. Eközben a Google legújabb szolgáltatása tovább borzolja a civil jogvédők idegeit: a múlt héten elérhetővé vált Google Street View 360 fokos panorámaképeken mutatja meg az amerikai városok utcáit. San Francisco vagy Las Vegas utcái sarokról sarokra bejárhatók, a panorámaképeken nagy felbontásban, kitűnő minőségben látszanak nemcsak az épületek, hanem a járdán sétáló emberek, a kertekben játszó gyerekek, még az autók rendszámai is. Ha a Google Magyarországon is be szeretné vezetni a Street View-t, az a vonatkozó rendelkezések, így többek között az adatvédelmi törvény és a netes szolgáltatásokat szabályozó elektronikus kereskedelmi törvény alapján nagy valószínűséggel jogellenes lenne, mondta Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi és információszabadság programvezetője az Indexnek.

Orosz-észt cyberháború Orosz katonai hackerek bénítják az e-mintaországnak számító Észtország informatikai infrastruktúráját, mióta 2007. április 27-én zavargások törtek ki Észtország fővárosában a tallinni szovjet hősi emlékmű eltávolítása miatt - adta hírül az Index. Az első túlterheléses (DDOS) támadások néhány nappal az első tüntetések után indultak meg az észt parlament, kormányhivatalok, minisztériumok, bankok, telefontársaságok és médiacégek szerverei ellen. Szakértők szerint a célpontok kiválasztása, a támadások szervezettsége, összehangoltsága, precíz kivitelezése és a puszta ereje messze túlmutat azon, amit egyszerű hackercsoportok vagy akár a szervezett alvilág képes lenne végrehajtani. A támadások eredetét néhány esetben sikerült orosz szerverekig visszanyomozni. Moszkva természetesen tagad, noha a támadások célja egyértelműen a balti állam online infrastruktúrájának kiütése, és ezen keresztül az észt gazdaság és telekommunikáció megbénítása. Az ország online adatforgalmát irányító kulcsfontosságú szerverek naponta omlanak össze, sok állami intézmény hálózatát kénytelenek voltak ideiglenesen leválasztani az internetről, mások (például a rendőrségé) többet állnak, mint amennyit működnek, így a támadók jórészt sikerrel jártak. Az online pénzátutalások rendszere, a webes kereskedelem részint megszűnt, részint erősen akadozik Észtországban. Az észt parlament tagjai a legsúlyosabb ostromállapot idején négy napig el voltak vágva az emailjeiktől. Szakértők szerint az online ostrom sokkal súlyosabb gazdasági károkat okozott Észtországnak, mint azok a kereskedelmi szankciók okoztak volna, amikkel Moszkva a krízis első heteiben fenyegetőzött.

Interneten az amerikai hadtörténet A múlt héten 90 millió amerikai katona háborús adata lett elérhető a világhálón Jamestown 1607-es alapításától egészen a vietnami háború 1975-ös befejezéséig. Az Ancestry.com családfakutató oldalon ezenkívül 3,5 millió, bevetés közben elesett katona adatlapja is megtalálható, köztük 2000 Irakban meghaltéval. Az adatokat az amerikai Nemzeti Levéltár bocsátotta az oldal rendelkezésére, azzal a 37 millió képpel együtt, amelyeken a világháborúk regisztrációs lapjai, a katonai évkönyvek, a hadifogoly-nyilvántartások és a polgárháborús nyugdíjjegyzékek láthatók - adta hírül a Múlt-Kor történelmi portál. A gyűjteményben elsősorban első és második világháborús regisztrációs kártyák, az 1812-es háború hadifoglyainak adatai, a polgárháború adatlapjai, a második világháború és a koreai háború nyilvántartásai szerepelnek, de akár a haditengerészet és a tengerészgyalogság történetét, a függetlenségi háború szolgálati adatait és a polgárháború résztvevőinek listáját is megtalálhatjuk benne. Ezek közül az első világháborús adatbázis a legkiterjedtebb, ahol közel 40 millió név szerepel. Az adatbázisba 267, 1942-45 között propagandacéllal készített mozgókép is bekerült, amelyek közül igazán a német nyelvű, ellenséges vonalak mögött ledobott változatok érdekesek. A genealógiai kutatások a szakértők szerint az internet elterjedésével váltak igazán intenzívvé, és az erre specializált keresők (Ancestry.com, Genealogy.com és FamilySearch.com) mára a Yahoo és a Google hathatós támogatásával segítenek kiszolgálni a megnövekedett érdeklődést. Az Ancestry a mostani digitalizálást közel egy éven át, 3 millió dolláros költséggel végezte el, és a munkálatokba 1500 grafológust is bevontak, akik 270 ezer munkaórában dolgozták fel az anyagokat. Az adatbázis június 6-áig, a D-nap évfordulójáig ingyenesen kutatható a www.ancestry.com/military címen.

Figyelmébe ajánljuk