cyberhírek

  • .
  • 2007. augusztus 9.

Tudomány

cyberhírek
MEDIÁTOR Egy ausztrál jogász-informatikus kutatópáros egyezkedést támogató rendszert fejlesztett ki. A mediátorprogram válás esetén mindkét fél érdekeinek figyelembevételével segít megoldani a vagyon igazságos felosztását.

CIPRUSERDÕ Nyolc-tíz millió éves, eredeti állapotukban megőrződött mocsári ciprusokra bukkantak a bükkábrányi lignitbányában: a fákat a tervek szerint Ipolytarnócra, a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának látogatóközpontjába szállítják. (Lásd: Fába szorult idő c. cikkünket az e heti számban.)

JÓTÉKONYSÁG A mexikói Carlos Slim, a világ második leggazdagabb embere bejelentette, hogy több százezer olcsó laptopot adományoz a mexikói gyermekeknek. A távközlési mogul idén kétszázötvenezer, jövőre további egymillió laptopot szponzorál, mert kulcsfontosságúnak tartja a digitális oktatást.

AGYPACEMAKER A koponyájába süllyesztett elektródák segítségével magához tért a kóma közeli állapotból és újra megtanult beszélni és enni egy súlyos fejsérülést szenvedett amerikai férfi. A 38 éves páciens az első, akit az úgynevezett agypacemakerrel kezelnek.

JÓSESERNYÕ Időjárásjóslásra képes esernyőt hozott forgalomba egy cég az Egyesült Államokban. Kék színű fénnyel jelzi, ha eső várható, információit egy meteorológiai honlapról szerzi be.

INVÁZIÓ Óriás tintahalak garázdálkodnak Kalifornia partjainál. A tengervíz felmelegedése és a tonhal túlzott halászata vezetett ahhoz, hogy az agresszív ragadozók Mexikóból Kalifornia partjaihoz költöztek. A Humboldt-kalmár kétméteresre is megnő.

ÚJ HOLD A Cassini űrszonda felvételein a Szaturnusz körül keringő, eddig ismeretlen objektumra bukkantak a csillagászok. Az új hold mindössze két kilométer átmérőjű, felfedezésével a Szaturnusz ismert holdjainak száma hatvanra emelkedett.

Elindult a Mars-szonda Szombaton egy Delta II hordozórakéta sikeresen útnak indította a NASA Phoenix nevű új Mars-szondáját. A Phoenix a tervek szerint jövő májusban száll le a bolygó északi pólusán. A misszió célja megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltatni a víz jelenlétére, de az élet nyomait és éghajlati változások jeleit is keresi majd a talajminta-vételezésre specializálódott, helyváltoztatásra képtelen szonda. Feltételezések szerint a korábban meleg és vízzel teli bolygó súlyos klímaváltozási folyamatok hatására alakult át hideg és száraz planétává. A Phoenix egy korábbi sikertelen Mars-szonda, az 1999-ben, elvétett leszállás közben megsemmisült Mars Polar Lander (melynek több műszerét is megörökölte) kudarcát szépítheti, neve is erre utal.

Netbox a Szigeten Önálló sátorban mutatkozik be az európai cigányság digitális felzárkóztatását célzó Login iniciatíva (logininitiative.eu) az idei Sziget fesztiválon. A felújított számítógépeket és drót nélküli internetkapcsolatot fair trade alapon kínálja a nonprofit szervezet: egy drót nélküli internetezésre alkalmas PC monitorral és Linux operációs rendszerrel nettó tizenötezer forintért rendelhető a netbox.hu portálon. A szolgáltatást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tomoron tesztelik május óta, a közösségi házból elosztott wifi-hozzáférés az egész faluban lefedettséget biztosít. Azóta a dél-baranyai Alsószentmárton 120 Netbox PC-t rendelt. Magyarországon az összes háztartás 38 százalékában van számítógép, a roma lakosság körében ez viszont csupán 13 százalék. A cigányságon belül szinte egyáltalán nincsen számítógépe és internet-hozzáférése a vidéki iskolázatlan rétegnek.

Hibrid meghajtású vonat Egy hegyvidéki üdülőhelyen debütált a világ első hibrid, dízel-elektromos meghajtású motorvonata Japánban. A tetőn elhelyezett lítiumion-akkumulátorok táplálják a Kiha E200 négy elektromos motorját, a dízelmotorra csak a kaptatókon van szükség, a lassításkor felszabaduló energiával az akkumulátorokat töltik. A 46 ülőhellyel és 117 állóhellyel rendelkező vonat 60 százalékkal kevesebb üvegházhatást keltő gázt bocsát ki, 20 százalékkal hatékonyabban használja fel a dízel üzemanyagot és jóval csendesebb, mint hagyományos elődei. A hibridautók sikerén felbuzdulva egyre több vállalat fejleszt hibrid meghajtású vonatot, a technológia terjedésének legnagyobb akadálya a költségtényező; a Kiha E200 200 millió jenbe (308 millió forint) kerül, kétszer annyiba, mint egy hagyományos mozdony.

Sokfejű medúza A hannoveri állatorvosi egyetem genetikusai az európai hidramedúzával folytatott kísérleteik során néhány gén manipulálásával olyan példányokat hoztak létre, amelyeknek kettő vagy akár több, tökéletesen funkcionáló feje van. A tudósok egészen tizenkettőig voltak képesek növelni a fejek számát egy állaton - adta hírül az Index. A mutációt a genetikusok az úgynevezett Cnox gének manipulálásával, kikapcsolásával érték el; ezek a gének irányítják embriókorban a medúza testének fejlődését. A tudósok szerint a kísérlet legfőbb tanulsága annak felismerése volt, hogy mindössze néhány gén manipulálásával milyen drámai változásokat lehet előidézni az élő szervezetekben.

Vércsoport-módosítás Egy massachusettsi cég olyan eljárást és műszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi az emberi vér vércsoportjának megváltoztatását. A vércsoport-módosító berendezés működése a koppenhágai egyetem kutatója, Henrik Clausen felfedezésén alapul, aki több ezer mikroba céltudatos átvizsgálása során olyan enzimeket izolált, amelyek nagy hatékonysággal képesek lehasítani a vörösvérsejtek felszínéről az A, illetve B típusú, antigénként viselkedő cukormolekulákat. Az A, illetve B antigénektől megszabadított vérsejtek így nullásnak tekinthetők. A gép prototípusa óránként hat infúziós tasaknyi vért képes átalakítani.

Figyelmébe ajánljuk