Tartalom

Narancs XIX. évf. 32. szám (2007-08-09)

A szerk.

A szerk.

Folytatása következett

És semmiféle meglepetést nem hozott: a kormány a múlt hetihez képest (lásd: Félpályás támadás, Magyar Narancs, 2007. augusztus 2.) még jobban az adófizetők zsebébe nyúlt, s végül kiegyezett a demonstráló magoszos szabolcsi gazdákkal. Akik a sajtó szerint csak részben elégedettek, hiszen az elfagyott ültetvényeket nem nyilvánították katasztrófa sújtotta területté, a kormány a múlt heti plusz ötmilliárd után nem tett újabb pénzt az eredetileg félmilliárdos kárenyhítési alapba, és a gazdák járulékfizetési kötelezettségének elengedése is gyorsan lekerült a napirendről.

A szerk.

Traian királyfi

Elnökök járják a Székelyföldet! Még visszhangozták a havasok a Fidesz-vezér bálványosi szavait, amikor megjött Traian Basescu, aki idén a magyarok közt pihente ki köztársasági elnöki fáradalmait.

Publicisztika
Egotrip

Pálya a magasban (A távolságot mint üveggolyót... 5.

Egotrip

...levegőben)

A távolságot mint üveggolyót... 5. ...levegőben 1783. szeptember 19-én a versailles-i palota parkjában három kétségbeesett jószág, egy kacsa, egy kakas és egy bárány statisztált ahhoz a mutatványhoz, amely még a kényes ízlésű XVI. Lajos tetszését is elnyerte.

Egotrip

Párnacsata (És azt hallotta?)

És azt hallotta? Manapság, amikor valós időben értesülünk a hazai kiválóságok, lehanyatlott táncdalénekesek és feltörekvő polgármesterek párkapcsolati sikereiről és kudarcairól, s amikor a sztárbabák egyedfejlődését már jószerivel a terhességi teszt elkészültétől figyelemmel kísérhetjük, nehéz elképzelnünk, milyen is lehetett a szocializmus korlátozott nyilvánossága.

Külpol

Külpol

Szerbia, Kosovo és Oroszország: Putyin bulvár

Július végén az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött, hogy a Kosovónak függetlenséget ígérő Ahtisaari-tervet egyelőre félreteszi, és új szerb-albán tárgyalássorozattal próbálkozik. Az albánok a fogukat szívják, a szerb parlament pedig gyermeki örömében megint elfogadott egy határozatot arról, hogy Kosovót nem adják senkinek.

Belpol

Belpol

Újjászerveződő magyarországi szélsőjobboldal: Akarat és hajlam

Miután 2006 ősze után idén márciusban is lepattant a rohamrendőrök pajzsáról, deklaráltan is stratégiát váltott a magyarországi szélsőjobboldal. A mintát egyszerre szolgáltatja a felőlük nézve a másik oldalon álló Orbán Viktor-féle Fidesz-Magyarország és az egykori észak-írországi ellenállás.

Belpol

Vitatott veresegyházi beruházás: A tű fokán

Ha megépül a Becton-Dickinson gyár, akkor az asszonykórus és a pezsgőtabletta után újabb dologra lehetünk majd büszkék - mondja Veresegyház polgármestere. A civil egyesület elnöke szerint viszont ennél rosszabb helyszínt az amerikaiak nem is választhattak volna. A cég mostanáig hallgatott.

Belpol

"Megérkezik a Városliget a körútra" (Janesch Péter építész)

53 éves, de még mindig csak a legígéretesebb építészek között tartják számon. Jó helyezéseket ér el pályázatokon, néha nyer is, de ritkán jut el a kivitelezésig. Amikor a kormányzati negyedre kiírt pályázat eredményhirdetésén elhangzott a nyertesek neve (az övé mellett a japán Kengo Kumáé és a minusplus irodáé), a beváltható ígéretnek is szólt a taps.

Trafik

Trafik

csontzene - Süket fülekre lelünk

ezen a csonthéten, vagy mi. Mert sem vidéken, sem a székesfővárosban nem találunk hallgatnivalót, ezért kedves zenei könyveinkbe temetkezünk, vagy eddig meg nem hallgatott lemezeinket vesszük elő.

Trafik

tévésmaci - Szemből szervál

Lássuk, kivel nyaralnak a sztárok! Öt óra. Itt a végső pillanat. Héjjasfalva felé szaladva szalad ki lovon, ki az apostolokén - mint e huszonhat és fél éves legény.

Trafik

kertész lesek - ARANYKAPU

Kis túlzással a Börzsöny fővárosának nevezhetjük Királyrétet. Ide fut be az erdei kisvasút, itt ér véget az aszfaltozott út, a turista számára ez az utolsó lehetőség, hogy enni- és innivalót vegyen magához.

Zene

Zene

Ez is a mienk - Antal Nimród: Az elhagyott szoba (film)

Ha azt mondom, hogy ebből tizenkettő egy tucat, esetleg azt, hogy bemegyek a videotékába és van kétpolcnyi ilyen film - leszólom a dolgot, pedig nem áll különösebben szándékomban. Ugyanakkor nem elkerülhető valamennyire kijelölni a játékteret, ahol mozgunk.

Zene

Jópofi - A Libiomfi Zsámbékon (színház)

Tudom, hogy azzal kellene kezdenem: ízlés dolga, kinek tetszik ez a zsámbéki Libiomfi, és kinek nem. Folytatni meg azzal, hogy nekem speciel nem - és mindjárt be is fejezhetném. És akkor pont úgy tennék, mint az igazi, civil néző - miközben az igazi, civil néző nem ír színikritikát, ha csak nem ment el az esze egészen.

Zene

Vidám tudomány - Szegedy-Maszák Zoltán - Fernezely Márton: Aura 2. (kiállítás)

Az intermédia-művész Szegedy-Maszák Zoltán és az informatikus Fernezelyi Márton 1995 óta több közös, a számítógéppel készült digitális, tehát anyagtalan kép és a virtuális, térbeli valóság kapcsolatán alapuló művet alkotott. Művészek és kutatók szoros együttműködése nem egyedülálló jelenség; 1970-ben az oszakai világkiállítás egyik pavilonjának központi terét, egy kollektív műalkotást, amely hatalmas, belülről tükröződő gömbtükör épület volt padlóba rejtett hangszórókkal és egy negyvenöt méter átmérőjű mesterséges ködszoborral, 75 résztvevő építette fel - és közülük csak 12 volt művész, a többi mérnök és tudományos kutató.

Zene

Gazdagok és szépek - ...és akkor megérkeztek az inkák (kiállítás)

Kettős, elektronikus irányítású üvegajtóval ellátott zsilipelő be- és kijárat, kamerák, masszív üvegtárlók, gondosan tervezett, tárgyankénti világítás - rögtön érezzük, hogy kiemelkedő értékeket bemutató kiállításon vagyunk. Minden felirat mellett ott az angol nyelvű párja, bőséges magyarázó szövegek, ráadásul a látáskárosultak számára készült, Braille-írással kommentált, kézbe vehető, tapintható darabok és felületek sem csak látványos gesztusok, hanem végigkísérik a hosszú látogatási útvonalat. Szóval európai a színvonal.

Zene

Titán Laci - Péter I. Zoltán: Ady Endre regényes életrajza Nagyváradon (könyv)

Az irodalomtörténészek megosztottak abban a kérdésben, hogy mennyire volt fontos Ady Endre életében a nagyváradi időszak, az a majdnem négy év, amelyet 1900-tól 1903-ig, előbb a Szabadság, majd a Nagyváradi Napló szerkesztőjeként a városban töltött. Gyakran az 1904-es első párizsi utazáshoz vagy a Léda-szerelemhez kötik "az igazi Ady" születését, mások szerint már előbb is magán hordozta a kétségtelen zseni bélyegét.

Zene

Korai sötétedés - Interpol: Our Love To Admire (lemez)

Négy New York-i, fekete öltönyös, kifogástalan megjelenésű titkos ügynök erősen borult zenei atmoszférával és a nyolcvanas évek megszólalását a jelenbe átültető hangzással - ők azok, akik mintaszerű nyomozásuk során a legmarkánsabban nyúltak hozzá a Joy Division örökségéhez.

Zene

A nevető harmadik - Damon Albarn a Szigeten

Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor először találkoztam Damon Albarnnal: a kilencvenes évek közepe táján egy karizmatikus, oldalra fésült hajú brit későkamasz csíkos melegítőfelsőben ismertette nézeteit a párkapcsolatokban betöltött nemi szerepekről a Girls and Boys refrénjében. A Blur énekese igazán sokszínű zenei pályát futott be azóta - augusztus 9-én a kortárs popzene kulcsfontosságú individuuma érkezik a Nagyszínpadra.

Film

Film

"A sivatag közepén" (Brant Björk zenész)

Kicsit zavarban vagyunk. Háromfős társaságunk kábé az anyatejjel szívta magába azt a zenét, ami a kaliforniai sivatagban született és stoner rockként híresült el, a velünk szemben ülő egykori Kyuss/Fu Manchu-dobos, a manapság szólózenekarában gitáros-énekesként funkcionáló Brant Björk pedig ott bábáskodott a műfaj megszületésénél, sőt a szakirodalom szerint maga a stoner rock kifejezés is tőle ered.

Film

"Fogalmam sincs, mi történik velem" (Antal Nimród filmrendező)

Az utóbbi idők egyik legnagyobb, s főként osztatlan - bírta a közönség és a kritika is - hazai filmsikere, a Kontroll rendezőjének új és itthon nagyon várt amerikai filmje, Az elhagyott szoba (Vacancy) a múlt héten került a magyarországi mozikba. A Los Angelesben élő filmest otthonában sikerült telefonon elérnünk.

Lokál
Tudomány

Tudomány

Cipruserdő Bükkábrányban: Fába szorult idő

"Ezt a kis darabot már a múlt héten elhoztuk a bányából, hogy a látogatók lássák, miről is van szó. Persze, megfoghatja, nyugodtan vegyen is belőle, tartósítás nélkül úgyis hamarosan elporlad", mondja Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója, miközben a mocsári ciprust bemutató teremben kalauzol. Lehajolok az üvegtálhoz, amiben egy látszólag jelentéktelen sötét farönk pihen, és török egy kicsit belőle. Ez az anyag tízmillió évvel ezelőtt is volt, és most itt van a tenyeremben. Gondolom, ezért az érzésért lesz valaki régész.