cyberhírek

  • .
  • 2007. augusztus 16.

Tudomány

cyberhírek
DOKTORÁTUS Brian May, a Queen egykori gitárosa hamarosan megszerzi asztrofizikai doktorátusát, befejezve ezzel 30 éve szüneteltetett tanulmányait. A 60 éves gitáros és szövegíró által az Imperial College London doktori tanácsához benyújtott PhD értekezés címe "Radiális sebességek az állatövi porfelhőben".

NYOMKERESÕK Az inuit eszkimók hagyományos nyomkövető technikáit modern adatbányászati megoldásokkal kombinálva tanulmányozza a veszélyeztetett állatfajok, például a jegesmedve populációit a Wildtrack (www.wildtrack.org) nevű környezetvédő szervezet.

FELMELEGEDÉS 2009 és 2014 között megdől az 1998-as globális melegrekord - állítják angol kutatók, akik egy új klímamodellen jelezték előre a következő évtized éghajlati változásait. A Föld átlaghőmérséklete a mérések kezdetei óta 1998-ban volt a legmagasabb.

AKNASZEDÕK Méheket idomít aknák felismerésére Nikola Kezic, a zágrábi egyetem agrárprofesszora, hogy a rovarok segítségével találják meg és ártalmatlanítsák a több százezer, a délszláv háború során Horvátországban maradt, máig aktív taposóaknát.

DINOSZAURUSZTEMETÕ A világ egyik leggazdagabb dinoszauruszmaradvány-lelőhelyét találta meg Svájcban egy amatőr régész. A tömegsírt egy építkezés közben fedezték fel, a régészek tízméterenként találnak újabb, teljes épségben megmaradt csontvázakat a német határ melletti Frick faluban.

ELÕEMBEREK Egy Kenyában talált állkapocscsontból arra következtetnek a tudósok, hogy a két előemberfaj, a Homo habilis és a Homo erectus csaknem félmillió éven át egymás mellett élt a mai Kelet-Afrika területén. Ezelőtt azt feltételezték, hogy a Homo erectus a korábban élt Homo habilisból fejlődött ki.

ÕSMIKROBA Antarktiszi jégbe fagyott mikroorganizmust élesztettek fel amerikai kutatók. A sarki jég megőrizte a nyolcmillió éves organizmus örökítőanyagát, és cáfolta azt a tudományos nézetet, hogy az antarktiszi jégben nem lehet élet.

Csillaghullás A múlt hét végére esett a szokásos augusztusi csillaghullás maximuma: a Perseidák meteorraj porszemcséi a Swift-Tuttle üstökösről szakadnak le, miközben az a Nap körül kering. A felhős idő miatt kihagyott látványosságra ezúttal nem kell egy újabb évet várni: szeptember elsején egy ritka meteorraj, az Alfa Aurigidák találkoznak a Földdel - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. Az Alfa Aurigidák legutóbb 1994-ben, azelőtt 1986-ban és 1935-ben jártak errefelé, ez a meteorraj ugyanis a Kiess üstököstől származik, amely kétezer évenként kerüli meg a Napot. A legtöbb meteorzápor kétszáz évnél rövidebb keringési idejű üstökösökről származik, az Oort-felhőből származó Kiess ezeknél ritkábban kerül annyira közel a Naphoz, hogy megolvadt kérgéből törmelék jusson az űrbe. A meteorraj érkezését Peter Jenniskens, a NASA Ames Kutatóközpont csillagásza jelezte előre, 1995-ben ő jósolta meg az Alfa Monocerotidák érkezését is. A tudós szerint a meteorrajok figyelmeztethetnek a Földet fenyegető veszélyre: a csillagászok csak néhány évvel tudják előre jelezni azt, ha egy hosszú keringési idejű üstökös a Föld közelébe kerül, a meteorrajok alapján viszont korábban következtetni lehet az üstökösük pályájára. A bolygót fenyegető aszteroidák elhárítására a NASA olyan űrrakétát fejleszt, amely hat darab, egyenként 1,2 megatonnás nukleáris robbanófejjel van felszerelve - ezzel akár egy 250 méter átmérőjű objektumot is eltéríthetnek űrbéli pályájáról. Az eszköz bevetése legközelebb 2036-ban lehet aktuális, amikor a 99942 Apophis jelű földsúroló aszteroida olyan közel fog elhaladni a Föld mellett, hogy akár össze is ütközhet vele - a csillagászok a kozmikus karambol esélyét jelenleg 1:45 000-re becsülik.

Verhetetlen dámaprogram Egy kanadai programozócsapat 18 éves munkával megalkotta azt a mesterséges intelligenciát, ami nem tud kikapni a dáma társasjátékban - adta hírül az Index a BBC nyomán. Ötven számítógép dolgozott közel két évtizedig azon, hogy a játék összes lehetséges lépésvariációját kiszámolja az összes lehetséges felállásból (ez 500 milliárdszor milliárd lépést jelent). Mivel minden lehetséges kimenetelt előre lát, a Chinhook névre keresztelt program minden meccset ki tud hozni legalább döntetlenre, és ha az ellenfél akár csak egyszer is hibázik, biztosan megveri. A dáma eddig a legösszetettebb játék, amit sikerült tökéletesen végigjátszania egy számítógépes programnak.

Az Endeavour is megsérült A felszálláskor megsérült az Endeavour űrrepülőgép hőpajzsa. A sérülést azután állapították meg, hogy az űrsikló pénteken kikötött a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS). Az Endeavour alsó részén, a hőpajzs egyik csempéjén keletkezett sérülést feltehetően az indulás után a külső üzemanyagtartályról levált jégdarab okozhatta. Ha a sérülés túl nagy, az űrhajósoknak űrsétán kell kijavítaniuk. A NASA jelentős módosításokat hajtott végre az űrsiklók külső üzemanyagtartályán a Columbia 2003. februári katasztrófája után, amelyet a tartályról levált, mintegy 700 grammos habdarabka okozott, megsértve az űrrepülőgép hővédő pajzsát. A Columbia emiatt a légkörbe visszatérve felrobbant, a hétfős legénység életét vesztette.

Viszlát, és kösz a halakat Kihalt a kínai folyami delfin, a pajcsi (tudományos nevén Lipotes vexillifer) - állítja a londoni Zoológiai Társaság kutatócsoportja, amely hat héten keresztül eredménytelenül kereste a ritka emlőst a Jangce folyóban, ami a faj egyetlen ismert élőhelye - adta hírül az Index. A pajcsit a híres sci-fi író, Douglas Adams könyve, az Utoljára látható tette világszerte ismertté a kilencvenes évek elején. A faj már akkor is a kihalás szélén állt, elsősorban a szabályozatlan halászat, a környezetszennyezés és a Jangce hajóforgalma miatt.A kínai folyami delfin utolsó példányát 2004-ben látták. Az édesvízi delfin a tengeri emlősök igen ritka alfaja. A kínai mellett három családjuk létezik: a Platanistidae (Indiában, a Gangeszben és az Indusban él), az Iniidae (az Amazonasban honos) és a Pontoporiidae (a La Plata folyó torkolatának lakója, ahol keveredik a sós és az édesvíz). Az evolúciós folyamatban 20 millió évvel ezelőtt vált el a fejlődésük az óceánokban élő rokonaikétól; földünk legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak.

Figyelmébe ajánljuk